Mart 2014 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair

merhaba arkadaşlar öncelikle herkese geçmiş olsun, inş. emeğinizin karşılığını alırsınız, öncelikle komisyon değişmemiş gibi görünüyor, benim ikinci girişim geçen sınav kağıdı ile imzaları karşılaştırdım imzalar aynı gibi görünüyor, o nedenle vergiyi çok düşünmeyin, hocanın notu gerçekten çok bol, maliyet ile ilgilide benim 2013/3 sınavında sadece bir sorumun sonucu doğruydu değerlerinin sonucu yanlıştı 65 le geçtim hoca sonuca puan veriyor şeklinde yorumlamayın gidiş yolu ve işlemlerede puan veriyor, içinizi ferah tutun her sınav da bir hoca iyi polis biri kötü polis oluyor, meslekle ilgili puan kıtlığı var buda bir gerçek.

gelir hesaplama sorusunu az önce bir arkadaş paylaşmıştı 1-2 sayfa geride kalmış olabilir,herkes emeğini alır inşallah yatıp kalkıp dua etcez :))

Arkadaşlar merhaba; ben Vergi den gelir toplamayı 399.000 TL buldum 11.000 lik MSİ yi 26.000 tl yi geçmediğini düşündüğüm için dahil etmedim.Açıklama olarakta geçmediğinden beyana dahil edilmemiştir dedim.Diğer açıklamalarımın tamamının doğru olduğuna eminim yine de 25 puan verirlermi vermezlerse yine kaldım gibi bu dersten offfffff :(

merhaba benim bir sorum olacak. hizmet üretüm işletmelerinde bir mal işletmeye geldikten sonra yani evraklar geldikten sonra 740 borç 102 alacak olarak kayıt yapılıyor. peki mal gelmeden ödeme yapılırsa yani mala dair faturalar gelmeden hangi hesaba borç kaydedilir

merhaba benim bir sorum olacak. hizmet üretüm işletmelerinde bir mal işletmeye geldikten sonra yani evraklar geldikten sonra 740 borç 102 alacak olarak kayıt yapılıyor. peki mal gelmeden ödeme yapılırsa yani mala dair faturalar gelmeden hangi hesaba borç kaydedilir

fatura geldiğinde
740 borç 320 alacak
ödeme yapıldığında
320 borç ne ile ödediysen alacak
320 yıl sonunda borç bakiye verirse verilen sipariş avansı (verilen sipariş avansını yıl içindede kullanabilirsin)

merhaba arkadaşlar öncelikle herkese geçmiş olsun, inş. emeğinizin karşılığını alırsınız, öncelikle komisyon değişmemiş gibi görünüyor, benim ikinci girişim geçen sınav kağıdı ile imzaları karşılaştırdım imzalar aynı gibi görünüyor, o nedenle vergiyi çok düşünmeyin, hocanın notu gerçekten çok bol, maliyet ile ilgilide benim 2013/3 sınavında sadece bir sorumun sonucu doğruydu değerlerinin sonucu yanlıştı 65 le geçtim hoca sonuca puan veriyor şeklinde yorumlamayın gidiş yolu ve işlemlerede puan veriyor, içinizi ferah tutun her sınav da bir hoca iyi polis biri kötü polis oluyor, meslekle ilgili puan kıtlığı var buda bir gerçek.

Vergi iyi geçti. 1.soruda birleşme ve icra yolu ile takip, 2. soru ikmalen ve resen tarhiyatı , 3. soru kdv istisnalarını yaptım. 4. soruda uygulamada 2 hata yaptım. sanırım vergiden geçtim.

Maliyette ise :( 1. soruda alış giderlerini ve iadeyi eklemedim. 2. soruda ise fifo, işçilik, 1. dağıtım tamam ancak sürenin yetersizliği ile 2. dağıtım hızlıca yaptım rakam hataları vardır. eğer gidiş yoluna puann verirse maliyetten geçerim. şovalyenin dediği gibi olur.

ben vergıden toplam ı 773 000 tl buldum ve yasal gerekçesınede gayrı menkul sermaye ıradının ıstısnasını kanun metnındekının aynısını yazdım.tam istısnaya;tam mükellef kurumun infısah etmek suretıyle bütün varlığını mevcut yada yeni kurulmuş kurulmuş bır kuruma devretmesı ve karşılığında devreden kurumun devralan kurumun iştırak hısselerını temsıl eden hısse hısse senetlerını alması tam ıstısna hükmündedır kısmi istisnaya,iş merkezı veye kanunı merkezı türkıyede bulunmayan bır kurumun işletmelerınden bır veya bır kaçını mevcut yadayenı kurulmuş bır kuruma devretmesı yada ıktısadı kıymetlerının bır yada bır kaçını devretmesı kısmı ıstısna hükmündedır yazdım nelerın ıstısna kapsamında olabıleceği çalıştığım halde sınavda aklıma gelmedı yazamadım.ıkmalen tarha, bır vergi tarh edildıkten sonra defter kayıt belge ve kanunı ölçülere dayanılarak kayıt yapılamıyorsa matrah ve mahrah farkı üzerınden vergının tarh edılmesı yazdım. resen tarıyata bır vergı tarh edılmeden defter kayıt belge ve kanunı ölçülere dayanılarak tarh edılemıyorsa takdır komısyonlarınca tarh edılmesıdır yazdım resen taktıre resen tarhıyatın aynısını yazdım resentakdırde belkı aklıma bışey gelmedığı için öyle yazdım 663700 tl gelır vergısı buldum toplamıda 773 000tl buldum. yanlış ta olabılır ıflas yoluyla konkortadaya amme borcunu ödeyemeyen borçlu amme borcunu ödediğinde zor duruma düşeceğini belırterek ıflasın ertelenmesını ısteyerek alacaklılardan borçlarının ertelemesını ıstemesıdır yazdım.gümrük vergısınde ötv ye de kdv dekı vergıyı doğuran olayın benzerını yazdım dedımkı,ithal edılen malların teslım edılmesı, malların teslım edılmeden önce fatura verılırse yazan mıktarla aynı kalmak üzere fatura ve benzerı belgereın düzenlenmesı , komısyoncular vasıtasıyla yada konsınyasyon vasıtasıyla malların alıcıya teslımı, ve su, elektrık gaz, ısıtma soğutma gıbı enerjı kullanım ve dağıtımlarda bunların bedellerinin tahakkuk ettırılmesıdır yazdım. kvk vergıden ıstısnaları yazamadım sınavda sormazlar dıye atlamıştım ındırılecek gıderlerı ındırılmeyecek gıderlerı müstesnaları okumamıştım yanı.kvk da bırleşmeyı ınfısah eden kurum malvarlığını yenı kurulacak kuruma devretmesı yazdım.50 verırlermi? bılmıyorum. ınşallah benım gıbı ders çalışan herkes ınşallah gecer.

60 gün...62 gün 63 gün :))

Ben kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Yarım yamalak cevaplar yaptım. Kek sorularda sanki beynim tutuldu. Ben ki tazminat alarak çıktım işyerinden , hukuk dersinde kıdem nedir , şartları nelerdir, nasıl hesaplanır demiş. Herşeyi yazdım hesapladım falan, 6 ay sonra hak kazanır demişim. Nasıl yaptım ya aklım almıyor. Bu kadar iyi bildiğim bir şeyi.
Sınav değerlendirmesinin hocanın insafına kaldığı içinde üzülüyorum.Diğer sınavlarda test olunca cevapları karşılaştırıp anlıyordum. Şimdi ne kaldım ne geçtim diyebiliyorum derslerden. Sınav bitince ertesi gün rahatlarım diye düşündüm. Ama ben üzgünüm.

Ben kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Yarım yamalak cevaplar yaptım. Kek sorularda sanki beynim tutuldu. Ben ki tazminat alarak çıktım işyerinden , hukuk dersinde kıdem nedir , şartları nelerdir, nasıl hesaplanır demiş. Herşeyi yazdım hesapladım falan, 6 ay sonra hak kazanır demişim. Nasıl yaptım ya aklım almıyor. Bu kadar iyi bildiğim bir şeyi.
Sınav değerlendirmesinin hocanın insafına kaldığı içinde üzülüyorum.Diğer sınavlarda test olunca cevapları karşılaştırıp anlıyordum. Şimdi ne kaldım ne geçtim diyebiliyorum derslerden. Sınav bitince ertesi gün rahatlarım diye düşündüm. Ama ben üzgünüm.

sınavda bende kitleniyorum bunu hepimiz yaşıyoruz çok iyi bildiğimiz konuyu toparlayıp aktaramıyoruz burada önemli olan can alıcı minik noktalar diye düşünüyorum umutlu olalım neticede bu işi senelerdir yapıyoruz bir anlık kopma olabilir fakat kağıdı okuyan demeli ki bu kişi işi biliyor kafası karışmış biraz...şans biraz dua ile aşıcaz bu günleri....ümit gerek :))

hukuk dersinde bildiğinizi gösterecek kadar yazdıysanız mutlaka puan verecektir

bende diyemiyorum ohh geçtim gelir sorusu tamam fakat diğer sözel bilgiler yetersiz eksik..ezbere bildiğim konuları kağıda saçma sapan aktardım şimdi baktım cevapları saçmalamışım bile ve bu 4.girişimdi sona kalırsam daha stres yapıcam.Bugün tüm notları atmak isterdim :))

hukuk hocasının notu iyidir geçersin merak etme

bende diyemiyorum ohh geçtim gelir sorusu tamam fakat diğer sözel bilgiler yetersiz eksik..ezbere bildiğim konuları kağıda saçma sapan aktardım şimdi baktım cevapları saçmalamışım bile ve bu 4.girişimdi sona kalırsam daha stres yapıcam.Bugün tüm notları atmak isterdim :))

sınavlara girecek arkadaşlara nacizane tavsiyem eğer bir dersten 3.hakkınızda da geçemediyseniz mutlaka kursa gidin.son hakka kesinlikle bırakmayın

Hayırlı olsun
Allah kimsenin emeğini boşa geçirmez inşallah geçersiniz.

Maliyet genel itibariyle kolaydı. yani bakınca tamam bu sınavdan geçeriz dersiniz ancak içerisindeki tuzakları farketmek için Malesef zamana ihtiyaç var örneğin herkesin muzdarip olduğu ssk tahakkuku yabancı olduğumuz şeyler değil ancak yetiştireyim derken gözden kaçırılan noktalar olur malesef Bu dönemdeki maliyet sorusunda İşçilikle ilgili soruda usul hatası hesap pılanına aykırılık var, usul hatası var bu ne derece etkili olur bilmem ama Tablonun hemen altında yazan işçilere ait ssk kesintileride 730 hesaba atılacak ibaresi,

Bende 1. Soruda Maliyet tablosu, Gelir tablosu Kağıt düzeni, hesapların tasnifi, sıralanması hesaplamalar ve diğer yönlerden sıkıntı yok tamamdır. Ancak gelir tablosunun sonda sehven sonradan fark ettimki küçük bir hata yapmışım Finansman giderlerinide faaliyet giderlerine ilave etmişim. burdan kaç puan kırılır. yada gelir tablosunu komplemi yok sayar bilmiyorum.

Sonra hemen Fifo işlemini yaptım kartsız sonradan stok kartı istediğini görünce stok kartınıda çizmek zorunda kaldım. burda sıkıntı yok

Ssk işçiliğine geçtim orda tahakkuk fişini oluşturduktan sonra fark ettimki verdikleri ücretler net ücretmiş onlar brüte çevirdim. ancak net ücrette benimle sorunun verdiği net ücret arasında 1500 tl oynuyordu elimizden kâğıdı çocuk gibi aldılar. kaç puan gelir kestiremiyorum
ne düşünmeliyim bilmiyorum. bu maliyetçinin puanlama sistemi nasıl bilmiyorum kafayı sıyırmamak elde değil

1 tecrübeli olan arkadaşlar! burdan kaç puan gelebilir?
2 Maliyette bahsettiğim işçilik giderlerininde endirekt olarak işleme alınmasını yönündeki zıt durum ne olur? bu durum soru hatası sayılmazmı? itiraz sebebi olamazmı ?

Son düzenleme:
bende hazıranda temel hukuktan ünıversıteden aklımda kalanları yazmıştım.kalmayı beklıyodum hoca 50 vermış.bence gecersın . inşallah herkes geçsın.gerçekten sınav sırasında bıldığın şey aklına gelmeyebılıyor. üzülme bence temel hukuktan ınşallah geçersin..