fonradar

Gvk 89/2. Madde Hk.

OmErKuLu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2008
Mesajlar
143
Konum
İstanbul
İyi günler.

Bilindiği gibi 193 sayılı GVK’ nun 89. maddesinin ikinci bendine göre gelir vergisi mükelleflerine, gelir vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarını, gelirlerinden indirebilme hakkı sağlanmıştır.

Bir mükellefim gerçirdiği operasyon neticesinde KDV dahil 30.000 TL yoğun bakım, ameliyat, ilaç, sarf malzeme v.b. kalemlerin içeridiği bir sağlık gideri faturası almıştır. Söz konusu maddeye göre (gvk 89/2) değerlendirdiğimizde, kişinin 2014 yılı için beyan edeceği gelir kesin olmamakla birlikte 50-60 bin tl gibi olcağını tahmin etmekteyim.

Sorum:
1. Beyan edilen gelirden kasıt Dönem Net Karı mı?
2. Bu giderin tamamı indirim konu yapılmaz ise K.Kabul Edilmeyen Gider' de mi izlenmeli?
3. BA formu açısından ne yapmalıyız? Zira hastane bu faturayı BS formunda bildirecektir.

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Bu sağlık ft ticari defter kayıtlarınızda göstermeyeceksiniz. Sadece geçici vergi ve yıllık gv beyan ederken ilgili satırlara yazarak yapabilirsiniz.
 
Bu sağlık ft ticari defter kayıtlarınızda göstermeyeceksiniz. Sadece geçici vergi ve yıllık gv beyan ederken ilgili satırlara yazarak yapabilirsiniz.

Teşekkürler. Peki satıcının BS forumunda bildirmesi bize ileride bir sıkıntı doğurmaz mı? Vergi Dairesi bununla ilgili bilgi isterse mezkur maddeyi mi (gvk 89/2) referans göstereyim?
 
Üst