fonradar

Geçici Vergi Hata

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, mart ayında gelmeyen gider yüzünden geçici vergi ödemesi çıktı ve ödendi. Bu gider evrakları nisan ayında geldi, bu durumda ne yapılabilir? Geçici düzeltmesi verilip ödenen geçici vergi geri alınabilir mi?
 
Yanılma payı içinde ise beyana düzeltme vermeyin. Eğer düzeltme verceksenizde izahat kısmına "geç gelen ft" vb yazmayın.
 
Karamsar görüşümü en kötü ihtimal görüşümü yazıyorum.Geç gelen faturadaki mal satılmış ise tamamı kar olacağından karı arttırmıştır.Geç gelen faturada alınan mal stokta duruyorsa acaba 31.3.2015 tarihli stok listesine alındımı alınmadı ise faturasız malda alan firma olarak bu tip takipler yapılmıyormu acaba satın alma görevlisi aldığı malın belgesini takip etmemekle görevini yapmamış görünüyor satıcı açısındanda geç göndermekle görev ihmali var bu fatura için martta ödeme yapılmışsa bir takipsizlik görünüyor.Bütün bunları izah edebilecekseniz kayıtlarınızdan eminseniz çünkü kayıtlar denetime alınacaktır vergi azaltan bir işlem olduğu için denetim olmadan düzeltme yapılmaz iade olmaz.Şahsi kanaatin deposuna giren malın faturasını takip etmeyen firma bütün bunları anlatamaz karar firma sahiplerinin.Geç gelen fatura B Formunuda etkiliyormu bu mallar satıldı ise anbar hesabı için stoğa alınması lazımdı kısaca buradan bakınca hep beraber alan,satan, depocu, üretime bakan eleman ve muhasebe olarak ihmal görünüyor kdv yi vermeden gelen irsaliyelerle faturaları eşleriz gelmeyen varmı diye bakarız bazen İnegölden 20 günde İzmirden 28 günde gelen faturalar oluyor faxla istiyor işimizi görüyoruz.Bu mahsurları idarede düşünecektir anlatabilirseniz düzeltin anlatamayacağınızı düşünürseniz idare biraz muhafazakar bakar kasaya giren parayı iade etmek istemez paranız bağlanmış olur bir dahaki dönemde zaten düzelecektir.Kolay gelsin.
 
Merhaba arkadaşlar, mart ayında gelmeyen gider yüzünden geçici vergi ödemesi çıktı ve ödendi. Bu gider evrakları nisan ayında geldi, bu durumda ne yapılabilir? Geçici düzeltmesi verilip ödenen geçici vergi geri alınabilir mi?

6. ayda geliriniz çıkmayacak mı? %10 luk limiti geçmiyor ise kalsın derim.
 
sn. ugurcadir 6. sonu itibariyle kar ya da zarar çıkacağı belli olmaz, yani her iki durum da olabilir. Yalnız her durumda bu gider yüzünden ilk dönem ödenen bir vergi var ve bu işletme bir vakfa ait. Dolayısıyla bir anlamda vakıf zarara uğratılmış oluyor. Hasan Er arkadaşın dediği gibi büyük bir firma değil, evrak takip eden ve aylık olarak bize gönderen bir kişi var arada yalnızca. Bu kişi de nisanda ödeme yaptım diye (elbette yanlış bir mantık, kendisi de farketti) gider evrağını da nisan evrakıyla göndermiş. Bu işletme yurtdışı organizasyonu yapıyor, ve gider evrakı her ay olmayabiliyor, yani bu durumda muhasebenin bir suçu yok. Her ay uyarıyoruz başka birşey var mı diye.
 
Sayın mes_ar;

Demek istediğimi anlatamadım. Geçici vergi döneminde fazla ödeme yapıldı ise sıkıntı yok. 6-9-12 . ayda tutarlardan mahsup yaparsınız. Baktınız zarar çıktı yada fazla çıktı kurumlarla iadesi alınır. Düzeltme ile işler sıkıntıya bağlar biraz.
 
Soru eksik sorulmuş normalde bizler normal vergi mükelleflerine hizmet verdiğimiz genelde onları anlarız.Bir vakıfta zaten böyle bir hata olabileceğini düşünemeyiz.Çünkü vakıflar alışverişlerinde teklif alır ihale açar ödemeler bankadan yapılır banka hesapları günlük takip edilir vakfın parası cepte olmaz yönetici çekip ödeme yapmaz direk muhataba talimatla ve çekle ödeme yapılır yani işler iz bırakır vakfın işlerini yapanlarda bunlardan haberdar olur takip eder ona göre tavır alır.Ek bilgide yönetici durumunda olan bir arkadaşımızın belgeden haberdar olmasına rağmen alıp muhasebeye ulaştırması gerekirken yapmadığı görevini ihmal ettiği iletişimsizlik olduğu anlaşılıyor.Hizmet üreten bir vakıf olduğuna göre para da resmi bir kuruma ödendiğine göre vakfın denetçilerine izah edilebilir diye düşünüyorum.Belgelerin tanzimi için azami süre ve alıcıya ne şekilde ulaştırılacağı kanunlarda yazılmış zamanında almayan ve vermeyene yaptırım getirilmiştir belgenin geç kalması kişisel hatalardan olmuştur bu nedenle bu türden bir savunma yapmak da zor mal ve hizmeti almışsın belgeni de al ve izin verilen azami sürede zamanında kayda al diyor yani tutunacak dalınız maalesef yok. İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Üst