İşyeri Açılışı

Üyelik
11 Tem 2012
Mesajlar
15
Konum
istanbul
Arkadaşlar Merhaba,

Şirketimiz, farklı bir şirkete ait mağazayı çalışan personelleri ile birlikte bu ayın ortasında devralacak, iş yeri tescili nasıl yapılacak, ne gibi belgeler gerekli? Ayrıca halihazırda çalışan personellerin SGK girişleri nasıl olacak?

Konu hakkında bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.
 
Çalışanların görev yaptıkları şirketin ticari unvan değişecek mi, değişmeyecek mi ilk soru bu.
değişmeyecek ise karar, ortaklık gösteren vs evraklar ilgili kurumlara verilecek, çalışanları ilgilendiren bir durum yok ortada.

değişecek ise "hakları" devredilecek kurum tarafından ödenecek mi, ödenmeyecek mi bu alandaki ilk soru bu.
ödenecek ise sizi ilgilendiren bir şey yok, devredecek şirket işlemleri yapacak. siz sizinle çalışmak isteyen kişilerle sıfırdan başlayacaksınız.

ödenmeyecek ise devreden ve devralan arasında protokol yapılarak, çalışanlara nakil evrağı imzalatılacak (protokolun de bir nüshasını evrakların içine koyun) çalışanlara imzalatılan bu evrak ve nakil görüşmeleri çok önemli, avukat desteği öneririm.

evrağı imzalayan çalışanların nakil tarihinde girişini devralan firma yapacak, nakil tarihinin bir gün öncesinde çıkışı devreden şirket yapacak. imzalamayan çalışan olur ise süreç çetrefilli ancak sorumluluk devreden kurumda.
 
Şimdi öğrendim ki devrolan mağaza personellerinin haklarını ödeyecektir ve çıkış bildirecektir. Biz bu durumda da SGK ya devir olarak mı yoksa yeni iş yeri açılışı olarak mı başvurmalıyız?

Ayrıca bir sorum daha olacak bildirim tarihleri hakkında da bilgi paylaşırsanız sevinirim.

Yeni İşyeri açılışı bilidirim süresi?
Sigortalı İşe giriş Bildirgesi bildirim süresi? nedir?
 
Devredecek çıkış yapıp tazminat ödeyeceğine göre işyeri dosyasını kapatacaktır. Bu durumda siz sıfırdan yeni bir yer açmışsınız gibi işlemlerinizi yapacaksınız.
 
M.6 ya göre işyeri devri olduğunda,mutlak surette işyeri ile birlikte devrolunuan işçilerin tazminatlarının ödenmesi yükümlülüğü doğmaz,zira bu olayda iş sözleşmeleri bütün hak ve boçlarıyla birlikte devralan işverene geçer,diğer taraftan ödenmez diye de bir durum yok,elbette ödenebilir,hatta ilerisi açısından(ne olur ne olmaz mantığı içinde)ödenmesi daha uygun olabilir,sorun olmaz.
Eğer devreden işveren ödeyecek ise bu devreden işverenlik,işten çıkış nedeni olarak kod.34 üzerinden çıkış verebilir.Buna göre işyerini personelleriyle birlikte devreden işveren örneğin bugün çıkış veririrse,yarın devralan bünyesinde işbaşı yaptırmak mümkün.
Buna göre sanırım aynı gün önce devreden çıkış gösterdikten sonr, devralan işverenlik giriş yapabilir düşüncesindeyim.
 
İşyeri devir olarak gösterebilmek için işçiler çalışmaya devam edecek ise çalışanların çıkış/giriş bildirgesi verilmez. Bahsettiğiniz kod ile çıkış işçi yeni işverenle çalışmak istemiyor ise verilir.
 
A-İşyeri devir olarak gösterebilmek için işçiler çalışmaya devam edecek ise çalışanların çıkış/giriş bildirgesi verilmez.
B-Bahsettiğiniz kod ile çıkış işçi yeni işverenle çalışmak istemiyor ise verilir.
A-verilmemesinin sebebi ne olabilir ki?
B- çalışmak istemiyorsa verilmez(bence devralan işverenle çalışmak istiyorsa,devreden
işverence bu kod ile çıkış verilmeli
 
Son düzenleme:
A- çünkü işyeri değişmiyor sadece işveren şahıslar/şirketler değişiyor, işçi işten çıkmıyor çalışmaya devam ediyor.
B- O kodlar işten çıkış nedenleridir. İşveren hangi gerekçe ile işen çıkış yapıyor bu belirleniyor. İleride işe iade davası vs olduğunda delil oluşturuyor. Ayrıca çıkış/giriş yapılır ise teşvikler öldürülmüş olur. Sadece işyeri bildirgesi ile devir olarak işlemler tamamlandığında işyeri nosu aynı kalacağı için teşviklerden yararlanılmaya devam edilir. (teşvikten (6111 gibi) yararlanan bir çalışanı işten çıkarsanız ve birkaç gün sonra tekrar işe alsanız yararlanamadığınız gibi)
 
Teşvik noktası istisna,sgk mevzuatına siz hakimsiniz ben artık fazladan görüş belirtmek istemiyorum ama olayımıza ilişkin detay bilgiler tam alındıktan sonra karar verilmeli düşüncesindeyim.
 
Üst