uyumsoft

Kdv Ve Gider Hesaplama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Cemmm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi

Cemmm

Katkı Sunan Üye
Merhaba arkadaşlar. Sizlerden bir ricam olacak. Doğru yere mi açtım emin de değilim. Umarım doğrudur.
Şimdi 2 amcam beraber iş yapıyorlar. Eskiden 2 ortaklıklı idi şirket ama şimdi amcalarımdan birinin şirkette resmen ortaklığı yok. İnşaat işleriyle uğraşıyor kendisi. Şirket ise tekstil üzerinde bir firma. Bu arada LTD şirket. Bizim firma üzerinden iş yaptığı yerlere fatura kesiyor. Bazen çalıştırdığı kişilere de sigorta yapılıyor şirkette. Alacak verecek ne olacak diye şimdi hesaplama yapılıyor ama kafam karıştı biraz.

Bu zamana kadar kestiği faturaların toplamı 120.000 TL KDV dahil.
Aldığı malzeme faturaları ise 24.000 TL KDV dahil.
çalışılan süredeki ssk brütü ise 14.000 TL civarı
Kendisinden ssk lar için alınan para ise 5.000 TL.

Şimdi kendisinden yaptığı işlerden dolayı ne kadar kdv almamız lazım ? kurumlar vergisi dahil ve hesaplamayı nasıl yapmam gerekiyor ? Şu kadar şunun için diye açıklama da yapmam lazım kendisini. Bilenler için oldukça basit bir soru ama benim kafam karıştı. Sizlerden yardım rica ediyorum. Herkese teşekkürler şimdiden.

Kisaca sorunuzu anladigim kadari ile soyle cevaplamaya calisayim. Oncelikle rakamlarinizi gelir tablosuna yerlestirin tabi kdv haric seklinde. Sonrasinda cikan net kar ve zarari belirleyin. Sayet cikacak olasi kar uzerinden %20 vergiyi dusun. Kdv icinse alis ve satis kdv farkini hesaplayarak aradaki farki hesaplayabilirsiniz.

Kisaca sorunuzu anladigim kadari ile soyle cevaplamaya calisayim. Oncelikle rakamlarinizi gelir tablosuna yerlestirin tabi kdv haric seklinde. Sonrasinda cikan net kar ve zarari belirleyin. Sayet cikacak olasi kar uzerinden %20 vergiyi dusun. Kdv icinse alis ve satis kdv farkini hesaplayarak aradaki farki hesaplayabilirsiniz.

Merhaba Kusura bakmayın hem bayram arası hem de başka sebeplerden foruma giremedim. Cevabınız için teşekkürler.
Yani kabaca 100.000 TL + 18.000 TL(KDV % 18) = 118.000 TL lik iş yapılmış ise. Alınan fatura da 30.000 TL + 5.400 TL (KDV % 18) = 35.400 TL ise
18.000 TL - 5.400 TL = 12.600 TL KDV ÇIKIYOR.
KALAN 70.000 TL MATRAHTAN DA 20.000 TL LİK Sigorta ve maaşı düşünce geriye 50.000 TL kalıyor ve bunun da % 20 si olam 10.000 TL kurumlar vergisi. Dolayısıyla 12.600 TL + 10.000 TL = 22.600 TL toplam çıkan kdv oluyor. Hatam varsa düzeltin lütfen.
Tekrar teşekkürler

Şimdi 2 amcam beraber iş yapıyorlar. Eskiden 2 ortaklıklı idi şirket ama şimdi amcalarımdan birinin şirkette resmen ortaklığı yok. İnşaat işleriyle uğraşıyor kendisi. Şirket ise tekstil üzerinde bir firma. Bu arada LTD şirket. Bizim firma üzerinden iş yaptığı yerlere fatura kesiyor. Bazen çalıştırdığı kişilere de sigorta yapılıyor şirkette. Alacak verecek ne olacak diye şimdi hesaplama yapılıyor ama kafam karıştı biraz.

Bu zamana kadar kestiği faturaların toplamı 120.000 TL KDV dahil.
Aldığı malzeme faturaları ise 24.000 TL KDV dahil.
çalışılan süredeki ssk brütü ise 14.000 TL civarı
Kendisinden ssk lar için alınan para ise 5.000 TL.

Şimdi kendisinden yaptığı işlerden dolayı ne kadar kdv almamız lazım ? kurumlar vergisi dahil ve hesaplamayı nasıl yapmam gerekiyor ? Şu kadar şunun için diye açıklama da yapmam lazım kendisini. Bilenler için oldukça basit bir soru ama benim kafam karıştı. Sizlerden yardım rica ediyorum. Herkese teşekkürler şimdiden.

Sayın Cemmm,

Bu soruyu ne siz sorun nede biz görelim.Sanırım Sayın URUM79 soruyu tam okuyamamış diye düşünüyorum cevaplamış verilen cevabıda yok sayınız.

Sorunuzdan bazı yerleri bold yaptım ve suç teşkil eden kısmın boyutunu büyüttüm.

Vergi mükellefi olmayan bir kişinin yapmış olduğu bir işi vergi mükellefi olan başka bir şirket üzerinden faturalandırıyorsunuz ve bu vergi mükellefi olmayan kişinin çalıştırdığı yasal olmayan işçileri yine vergi mükellefi olan tekstil şirketinden sigortalı işçi gösteriyorsunuz.

Tekstil işi ile iştigal şirketin inşaat işi ile ne işi olur zaten yukarıda nedenlerden dolayı olmazda bu cevabıda yazmak istedim.

Ve sonra bu hesabı nasıl yapacagız diyorsunuz öncelikle bu işlemlere bir son verin yapılan iş yasal değil.

Önce bu işlemlere son veriniz.

Sayın Cemmm,

Bu soruyu ne siz sorun nede biz görelim.Sanırım Sayın URUM79 soruyu tam okuyamamış diye düşünüyorum cevaplamış verilen cevabıda yok sayınız.

Sorunuzdan bazı yerleri bold yaptım ve suç teşkil eden kısmın boyutunu büyüttüm.

Vergi mükellefi olmayan bir kişinin yapmış olduğu bir işi vergi mükellefi olan başka bir şirket üzerinden faturalandırıyorsunuz ve bu vergi mükellefi olmayan kişinin çalıştırdığı yasal olmayan işçileri yine vergi mükellefi olan tekstil şirketinden sigortalı işçi gösteriyorsunuz.

Tekstil işi ile iştigal şirketin inşaat işi ile ne işi olur zaten yukarıda nedenlerden dolayı olmazda bu cevabıda yazmak istedim.

Ve sonra bu hesabı nasıl yapacagız diyorsunuz öncelikle bu işlemlere bir son verin yapılan iş yasal değil.

Önce bu işlemlere son veriniz.

Sayın Demiral, eksik anlatımımdan doğan bir yanlış anlaşılma var sanırım. 2 amcam da şirket ortağı ve biri tekstil diğeri inşaat (dekorasyon boya) işleriyle meşgül. Şirketin iştigal alanında da zaten bunlar yazılı. Fakat amcalarımdan biri şirket ortaklığından resmen ayrıldı emekliliğine 3-4 sene kaldı ssk lı olayım diye ve bu şirkette de ssk lı. Başkasının şirketinde değil kendi şirketinde yapılıyor bu işler. Boyada çalışan bazı işçiler de iş olduğu zaman sigortalı yapılıyor iş bitince çıkışları oluyor. Sürekli çalışıyor değiller yani. İşler yapılıp bittikten sonra tekstil ve inşaat işlerinin arasındaki farkı bulmaya çalışıyorum şu anda. Çünkü inşaat işi için ayrı bir firma kurulup onun üzerinden inşaat işleri devam edecek.

Son düzenleme: