fonradar

12/12 Kesintisiz 24 Saat Mesai Hk.

Üyelik
25 Ocak 2017
Mesajlar
3
Konum
Ankara
Merhaba,
Bildiğim bir boru fabrikası var. 250 civarı çalışanı ile 12/12 saat, 2 vardiyayı 24 saat çalıştırıyor.
1.vardiya: 11-23 arası
2.vardiya: 23-11 arası (Böylece -kendilerince- gece vardiyası olmamış oluyor)

Tüm kuralları hiçe sayacak bu uygulama neticesinde yıllardır hiç bir ceza yemeden, herhangi bir sorunla karşılaşmadan çalışıyorlar.
Pdks ile verileri çekip elle düzeltme yapıyorlar ve fazla mesaileri bordroda gösterdiklerini iddia ediyorlar.
Denetleme olursa sadece idari para cezası alırız, bizde cezaya razıyız diyorlar.

1-Bu nasıl mümkün olabilir. Nasıl bir yöntem izliyorlar ki hem gündüz vardiyasında 11 saati aşıp hem de gece vardiyasında 7.5 saati aşıp hiç bir sorun yaşamıyorlar.
2-Denetleme olursa pdksde elle yapılan düzeltmeler sorun olmuyor mu? Yani puntajlarda sadece sunulan bilgisayar çıktısına mı bakılır, pdks sistemine bakmazlar mı?

Yardımınız için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Fabrikada ki tüm iş ve işcileri aynı kefeye koyamayız ama üretim bölümünde 24 saat süreli iş ve sanayiden sayılan bir işlem yani demir-çelik metallerin imali var üstelik bu bölümün işinin tehlikeli (veya çok tehlikeli) sınıfta olduğunu düşünürsek,burada 3 posta çalıştırılması gerekir,üretim bölümü dışında 12/24 olabilir,böylesi durumda gece çalışması yok diyemeyiz,çok açık ki var,
Diğer taraftan;
-normalde 12 saat süreli işlerde ara dinlenme süresi (1.5 saat)hariç,fiili çalışma süresi 10.5 saat olmalı,dolayısıyla günlük azami çalışma süresi 11 saat aşılmamalı,sağlık kuralları bakımından da günlük çalışma süreleri değişebilir
-şikayet,denetim vs.olup,durum tespit olunmadıkça genelde ceza sözkonusu olmaz,
-gerek haftalık çalışma süresini aşan, gerekse gece 7.5 saati aşan sürelerin ücretleri yansıtılıyor,dolayısıyla ödeniyor ise bu noktada sorun olmaz
 
Peki şikayet yada denetim olsa nasıl bir yaptırıma tabi olurlar. Yani işverenin aldığı risk nedir?
 
Yapanların asılmayacağı yada hapis ceası almayacağı veya işyeri faaliyetine son verilmeyeceği kesin. Yapılan o tür usulsüz bir işlem tesbit edilirse olabilecek olan en fazla idari para cezalarıdır.

gece olarak tanımlanan zaman dilimi belli, gece ve gündüz azami çalışma süreleri belli.
Aşan sürelerin ücretinin fazla çalışma ücretiyle ödenmesi gerekir, fazla çalışma süreleri ve karşılığında ödenen ücretler bordro da gösteriliyorsa, en fazla o bordro sahibinin şikayeti ile fazla çalışma sürelerinin eksik gösterildiğine dair bir inceleme yapılabilir, onun da sonu iş mahkemesinde açacağı davaya kalır. Davada da önceki bordrolarda bir miktar fazla çalışma süresi ve ücreti görülüyorsa, çalışanın da bu konuda itirazi bir kaydı yoksa, fazlası olmadığına dair hüküm çıkar.

Sizin dışardan biri olarak bu konudaki bir şikayetten, alınacak cezadan sağlayacağınız fayda nedir? Oranın eski çalışanımısınız?
 
Sizin dışardan biri olarak bu konudaki bir şikayetten, alınacak cezadan sağlayacağınız fayda nedir? Oranın eski çalışanımısınız?

Yaklaşımınız gayet normaldir fakat bahsettiğim iş yerinin eski çalışan değilim, o yerle herhangi bir iletişimim yada sorunum da bulunmamaktadır.
Sadece bu tür bir çalışmanın yapılabiliyor olması, işçi şikayet etmiyorsa çalışılabiliyorluğu ve bunun yasal karşılığının sadece idari para cezası olması beni çok şaşırttı.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.
 
Üst