fonradar

Emlak Değer Artışı

Cemmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Mar 2014
Mesajlar
112
Konum
İzmir
Merhaba arkadaşlar. 2013 yılında banka kredisiyle 160.000 TL ödeyerek bir ev satın aldım. Ev sıfırdı. İçine de bazı masraflar yaptım 20.000 TL civarı. Fakat evi alırken müteahhit 80.000 TL den fazla gösteremeyeceğini dolayısıyla kredinin bu bedele göre çıkarılacağını ve alım satımda oluşan tapu harcının da bu bedelden ödeneceğini söyledi. Yoksa bu satışı yapmayacağını söyledi. Evi beğendiğimizden ve evlenecek olduğumdan bunu kabul ettim. 80.000 TL bankadan, geri kalan 80.000 TL ise nakit ödendi. Ev için bankadan 120.000 TL kredi çekmem lazımdı. Fakat bu sebeplerden 80.000 TL konut kredisi çekebildim. Üzerine de 40.000 TL ev ipotekli ihtiyaç kredisi çektim. Böylece 120.000 TL kredi çekmiş oldum. Tapu harçları ve oluşan emlak vergileri de ödendi bugüne kadar. Şimdi evin kredisini kapattım. Şu anda evimin değeri tahmini 250.000 TL civarında. Ben evimin değerini gerçek bedeline yaklaştırmak istiyorum. Eğer çok büyük bir bedel çıkmayacaksa 250.000 TL ye çıkarmak istiyorum. Eğer ağır bir tablo çıkarsa kademeli olarak gerçek değerine çıkaracağım. Zira krediyi kapattığım için elimde avucumda bir şey kalmadı.
1 - Evin görünen değerini nasıl öğrenebilirim ?
2 - Evin değerini 250.000 TL ye çıkarırsam bana maliyeti ne olur yaklaşık olarak? ve bunu yapabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?
3 - Evin değerini kademeli artırmam (mesela ilk etapta 150.000 TL, sonra 200.000 TL ...) avantajlı mı olur yoksa daha dezavantajlı mı?
4 - Pişmanlık vb. şeylerden yararlanabilir miyim? Nasıl ?
5 - Ödemeleri taksitle yapmam mümkün mü yoksa tek seferde peşin mi isteniyor?

Bilgi ve paylaşımlarınız için teşekkürler
 
evin değerini arttırmak ne demek? ve böyle birşeyi neden istiyorsunuz?

Evin tapudaki değeri gerçek değerinden düşük. Yukarıda da bahsettiğim üzere tahmini 250.000 TL civarında olan evimi 4 sene önce 160.000 TL ye almama rağmen 80.000 TL ye alınmış gibi işlem yapıldı ve dolayısıyla tapu harçları ve belediyeye verilen emlak vergisi bu bedel üzerinden ödendi. Dolayısıyla DASK da düşük ödeniyor. Allah korusun yarın öbür gün bir sıkıntı olsa evin değeri düşük göründüğünden sigorta tarafından karşılanacak zarar da düşük olacak. Ayrıca evin tapudaki değeri de düşük görünüyor. Bir incelemede o da ceza getirebilir bana. En azından uygun halle kendim gidip pişmanım diyerek bundan yararlanabilme imkanımı araştırıyorum.
 
Harçlar vergi dairesine tapu bedelini gerçek alım değeri olan tutara yükseltmek istediğinizi, Vergi Usul Kanununun 371. maddesine göre pişmanlıkla beyan eden bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Ve 15 gün içinde ödemek koşulu ile yükseltebilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi harçlar vergi dairesine gidip yüz yüze konuşarak çözmeniz faydanıza olacaktır.


DİPNOT: Bu işlem hem alıcı hem satıcı için yapılacaktır.
 
Son düzenleme:
Harçlar vergi dairesine tapu bedelini gerçek alım değeri olan tutara yükseltmek istediğinizi, Vergi Usul Kanununun 371. maddesine göre pişmanlıkla beyan eden bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Ve 15 gün içinde ödemek koşulu ile yükseltebilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi harçlar vergi dairesine gidip yüz yüze konuşarak çözmeniz faydanıza olacaktır.


DİPNOT: Bu işlem hem alıcı hem satıcı için yapılacaktır.

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ama şimdi kendi ayağımla gidip de vergi dairesinde böyle böyle yaptım diye gitmek istemiyorum. Şimdi biri tutar ceza meza yansıtır falan. Durduk yere iş almayayım başıma. Müteahhit niye gidecekmiş anlamadım. Yani desem ki ben aldığımda evi 80.000 TL ye aldım ama evin içi tamamlanmamıştı. Aldığım 40.000 TL tadilat kredisi ve üzerine eklediğim 20.000 TL ile masraf yaptım. Değeri böylece artmış oldu. desem olmaz mı? O zaman müteahhitlik bir durum olmayacak. Zira böyle yapmazsam bir de müteahhitle uğraşmam lazım. Adam kendisine vergi çıkmasını istemeyecektir.
Dediğim gibi yapsam acaba nasıl olur?
Nasıl bir yol izlemeliyim?
Ayrıca ortalama ne kadar masrafım olur? Vergi dairesi ve belediye nezdinde? Kabaca bir hesaplama yapabilirsek iyi olur. En azından altından kalkabilir miyim ya da nasıl kalkarım onun hesabını yapabileyim.

Teşekkürler
 
Evin bulunduğu belediyeye gidin emlak vergisine esas değerini öğrenin. İsterseniz burada çıkan değeri yükseltebilirsiniz. Tabii emlak vergisi de buna paralel yükselir.
 

Benzer konular

Üst