01 EKİM 2008 Tarihinden Sonra İşveren Açısından Yapılan Yenilikler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
8,198
Konum
İSTANBUL
01 EKİM 2008 TARİHİNDEN SONRA İŞVEREN AÇISINDAN

YAPILAN YENİLİKLER



Hepimizin bildiği gibi yerel ve ulusal basında oldukça geniş yankı uyandıran Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu yaklaşık bir aydan beri yürürlüktedir. Uygulamada 01 Ekim 2008 milat olarak kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren gerekli tebliğler yayınlanarak uygulamaya yön verilmeye çalışılmış ve çalışma hayatımızda reform olarak nitelendirebileceğimiz uygulamalar zinciri iş hayatımızda yerini almıştır.

Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu bir çok yönü ile hayatımızda yerini alırken işverene ait bir takım düzenlemeleri de beraberinde getirmiştir. Kanun metninin çok ağır ve anlaşılmasının biraz zor olması dolayısıyla bu yazımızda Yeni Sosyal Güvenlik Kanununda işverenlerimize yönelik düzenlemelerimizde bahsetmeye çalışacağız.

Bağ-Kur Primini Erken Öde %4 İndirimden yararlan:

Evet yeni uygulamanın bir diğer yönü de 360 günlük bir sınırlama getirilmesi şartıyla erken ödeme indirimi uygulanmasıdır. Erken ödeme ay bazında yapılabileceği gibi günlük hesaba da vurulacaktır. Buna göre erken ödeme yapmak isteyen yükümlülerin yapacakları ödemeler için aylık %4 oranında bir erken ödeme indirimi yapılacaktır.

İşten Çıkışlar SGK? ya bildirilecek

Sosyal Güvenlik Reformunun işverenlerimize yüklediği bir diğer yükümlülükte işçi çıkışlarının 10 gün içerisinde örneği kurumca hazırlanacak form ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirime yükümlülüğüdür.

Bazı işverenlerimiz yanlarında çalıştırdıkları personelleri ay sonunda işten çıkmalarına rağmen ay başında işten çıkmış gibi göstererek bir hak kaybına uğratmaktadırlar. Bu işlemin getirilmesindeki amaç bu çalışanın kanunlar karşısında korunmasını sağlamak ve işçi giriş çıkışlarının kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.

A.Ş.?lerin Kurucu Ortakları Bağ-Kur?lu olmayacak:

Anonim şirketlerin kurucu ortaklarının kanunun 4/B maddesi kapsamında sigortalı olması yürürlüğü kaldırılmakta, yönetim kurulu üyesi olanların Bağ-Kur?lu olmaları gerekmektedir. Ancak kanunun çıkmasından evvel A.Ş. ortağı olanların ise 01.10.2008 tarihinden itibaren 6 ay içerisinde (31.03.2008) SGK?na yazılı olarak başvurmaları durumu da sigortalılık durumları devam edecek aksi takdirde sigortalılıkları iptal edilecektir.

Bankalar Ve Diğer Finans Kurumlarına Verilecek Çalışma Yazılarının Hükmü Kalmıyor:

Ülkemizde çalışan kitlenin yaklaşık olarak %60?ı asgari ücretle çalışmaktadır. Hepimiz hemen kredi veya kredi kartıyla işlem yapabilmek veya alışverişlerimizde kullanabilmekteyiz. Kredi kartı alabilmenin en temel kriterlerinden biri de ücretli olarak bir yerde çalışmaktır. Daha önceki uygulamalarda işverenler yanlarında çalıştıkları personele işyerinin antetli kağıdına yazdığı bir beyan mektubu ile bu problem halledilebiliyordu. Fakat Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu ilgili tebilği getirilen hükme göre ?Kurumca belirlenecek kişi ve kuruluşlarca işlem yapacak kişinin sigortalı olup olmadığının tespitinin ve sigortalı değil ise bunun kuruma bildirmekle yükümlüdürler? denmektedir. Bu uygulama ile kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Yani kredi veya kredi kartı almak amacıyla bankaya başvuru yapan kişilerin 4/a kapsamında sigortalı olup olmadıkları araştırılacak ve işlemin sonuçlandırılması ona göre yapılacaktır.

Yine yönetmeliğin yayınlandığı tarihten önce bir işyerinde çalışan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler bankalara kredi talebinde bulunupta işveren tarafından tarafından antetli kağıt üzerine maaş yazısı veren kişi ve kurumlar hakkında SGK tarafından inceleme başlatılacak ve kişinin işe başladığı tarih esas alınmak şartıyla geriye dönük işe giriş ve işyeri tescili yapılıp cezai işlemler işlemeye başlayacaktır.

Bunun yanında yine işveren tarafından çalıştıran sigortalıların kredi limitlerinin yüksek olması dolayısıyla verdikleri ücret bordrosunda yüksek bir tutar belirten işverenlerin de kayıtları incelemeye alınacak ve kişilerin gerçek aldığı ücretler üzerinden sosyal güvenliklerinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Bağ-Kur Primlerinde Basamak Sistemi Ortadan Kalkıyor:

Yeni Sosyal Güvenlik Yasasında tüm kurumların tek çatı altında toplanması dolayısıyla Bağımsız Çalışanların tabi olduğu Bağ-Kur Kurumuda SGK kapsamına alınmıştır. Önceden bildiğimiz gibi Bağ-Kur prim sisteminde basamak hesabı yapılmaktaydı ve kişilerin ödeyecekeri katkı payları basamaklara göre hesaplanmaktaydı. Fakat yeni uygulama ile basamak sistemi ortadan kaldırılıyor ve işyerinde çalıştırdıkları personele ödedikleri en yüksek prim tutarı üzerinden 4-B kapsamında prim ödemek zorundadırlar.

Bu kişiler hangi oranda prim ödeyecekerini 01.10.2008 ? 31.12.2008 tarihleri arasında kuruma verecekleri bir dilekçe ile bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde bu kişiler 01.01.2009 tarihinden itibaren ödedikleri prim basamağının gelir tutarı üzerinden prim ödemekle yükümlü olacaklardır.



AYTAÇ ACARDAĞ
 
Ynt: 01 EKİM 2008 Tarihinden Sonra İşveren Açısından Yapılan Yenilikler

Bağ-Kur Primlerinde Basamak Sistemi Ortadan Kalkıyor:

"Yeni Sosyal Güvenlik Yasasında tüm kurumların tek çatı altında toplanması dolayısıyla Bağımsız Çalışanların tabi olduğu Bağ-Kur Kurumuda SGK kapsamına alınmıştır. Önceden bildiğimiz gibi Bağ-Kur prim sisteminde basamak hesabı yapılmaktaydı ve kişilerin ödeyecekeri katkı payları basamaklara göre hesaplanmaktaydı. Fakat yeni uygulama ile basamak sistemi ortadan kaldırılıyor ve işyerinde çalıştırdıkları personele ödedikleri en yüksek prim tutarı üzerinden 4-B kapsamında prim ödemek zorundadırlar.

Bu kişiler hangi oranda prim ödeyecekerini 01.10.2008 ? 31.12.2008 tarihleri arasında kuruma verecekleri bir dilekçe ile bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde bu kişiler 01.01.2009 tarihinden itibaren ödedikleri prim basamağının gelir tutarı üzerinden prim ödemekle yükümlü olacaklardır."

ACABA BU BİLDİRİM HANGİ ARALIKLARLA YAPILACAKTIR ? HER YIL MI? HER AY MI ? GELİRDE DEĞİŞİKLİK OLDUĞU AN MI ? BİR SÜRE ZORUNLULUĞU VAR MI ?

Teşekkür ederim..
 
Ynt: 01 EKİM 2008 Tarihinden Sonra İşveren Açısından Yapılan Yenilikler

peki bağkurla ilgili bu yeni durumu ilgili kuruma bildirebilmek için nasıl bir dilekçe hazırlamamız gerekiyor.rica etsem bir dilekçe örneği sunabilir misiniz.
 
Üst