fonradar

1-2 Aralık Smmm Yeterlilik Sınavı Dersler Hakkında Değerlendirme

rkrlmaz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Nis 2012
Mesajlar
157
Konum
isk
----Arkadaşlar ilk defa girdim yetrlilik sınavına , inanılmaz stresle tabii.İlk sınav denetim bana göre zordu.2012 yılında diğer yıllara göre bariz zorlaştı bu ders ama son sınav diye en azından 1-2 soruyu daha kolay bekliyordum. belki bir tanım yada genel standartlar tarzında.boş bakiyeli doğrulama sordular onda da mektubu yazın dediler tanım yerine.bu sınavda eger boş bakiyeli dogrulamadan puan alırsam tanım ve yazmaya çalıştıgım eksik mektuptan . ilk sorum doğru ama mutlaka 1-2 eksik vardır.3. soru da yarım yamalak yani sınırda gibi birsey hocalar ne kadar insaflı geçirmeyı mi çalışır bırakmaya mı onu da bilmiyorum.
----meslek hukuku benım ıcın en kolay sınavdı .genel olarak da herkes için iyi geçmiştir diye düşünüyorum.
----vergi mevzuatı en cok korktugum 2 dersten biriydi .benım ıcın cok kötü geçti 4 soruya da birseyler yazdım ama uygulama zor geldi yanlıs yaptım 1, ve 2, soruda bildiğim seyleri yazdım geçme ihtimalim oldugunu dusunmuyorum ama geçen sene mali müşavir olan bir arkadasım vergi de cok bol puan verildiğini söyledi bilmiyorum bol verseler bile yeter mi bana.
----temel hukuk iyi çalıştığımı sanıyordum ilk 2 soruyu yapamadım. yani belki hoca insaflıysa 5'er puan verir bilmeme ragmen dogru yakaladıgım kısımda var yanlış olan da. 2.soru da özel hukuk kısmında ben şirketlerin derneklerın vakıfların kurulusundan bahsettim tescil serbesti vs. gibi.üçüncü soru da a şıkkında yevmiye ve defteri kebir için asgari unsurları tek seferde yazdım o an ayrı ayrı yazmak aklıma gelmedi inşallah cok puan kırmaz b şıkkı doğru. borcu alacağı sordukları tam doğru . kıdem tazminatı sorusu bildiklerimi yazdım ana unsurlar olması gerekenler var ama ayrıntılı açıklama demiş.bu sınavda inşallah 50 yi bulurum. bi soru tam 20 puan yevmiye soru 15 puan diye hesaplıyordum defteri kebir kısmından inş. cok kırmazlar.kıdem sorusu 25 puanlıktı acıklama var ama cok ayrıntılı değil 20 puan gelir mi bilmiyorum.tabii ilk 2 soruda 5 er puan olur mu belli olmaz hocanın insafına kaldım.
----finansal muhasebe diğer korktugum dersti . 3 saatte yetişmedi gibi sonlara doğru panik yaptım gelir tablom kendime göre tuttu , bilanço tutmadı , 2-3 yevmiyede hatam var .geçeceğimi düşünüyorum.
----finansal tablolar analizi hesaplamalar uzundu zor yetişti .20 puan hesaplamadan yorumlardan 10 puan gelir sanırım , amacına göre finansal tavlolar tam doğru , diğer hesaplamalı soruda 3 tanesi doğru bir tanesinde ortalama aktifi almamamısım ama 10-15 arası puan gelir sanırm , kar dağırım tablosu ana unsurlar var cok ayrıntılı açıklama yok.bu dersten de geçeceğimi düşünüyorum.
----maliyet muhasebesi 2. sorum tam doğru , 1, soruda a , b şıkları doğru kapasite kullanım oranını 0,80 hesapladım sanırım 0,60 olacakmıs. kayıtlarda da 681 i yapmamısım. ama 2,soru ve a ,b şıklarından dolayı 60-70 arası bi puan gelir. yıne konustugum bi arkadaşım sorular tam doğru olsa bile puan kırdıklarını söyledi biraz korktum açıkçası ama 2.soru tam doğruyken geçerim sanırım.
yani genel olarak meslek hukuku , finansal muhasebe ,analiz , maliyetten geçerim gibi. temel hukukla denetim sınırda ama temel hukukta geçmem gerekir diye dusunuyorum . denetim tamamiyle sınavı okuyanın insafına kalmış.vergiden umudum yok.
 
arkadaşlar hiç kimsenin mi fikri yok ,geçip geçmeme konusunda , yada sizler ne durumdasınız ?
 
Ben Maliyetten 2. Soruyu tam yaptım. 1 soruda ise 2 şık tam doğru.

Finansal analiz 4 sorudan 1 tanesini yanlış yaptım diğerleri kısım kısım yapıldı. Zaman yetersizdi. Yetiştirebildiğimi yazabildim. Sınırdayım.

Muhasebede 3 hata var ama malesef bu 3 hata dönem sonu işlemlerini de götürüyor. Bu yüzden de Defteri kebir ve Gelir tablosundan puan almam gerekiyor, eğer dönem sonu işlemlerinden puan gelmezse.
 
hemen hemen aynı durumdayız.bence hepsinden geçersin analizden 1 soru yanlıssa nasıl sınırdasın anlamadım ? muhasebe de 3 yevmiye hatasıyla geçemezsen eğer kimse geçemez. sınavı geçmiş bi arkadasım söylemişti bana.
 
Analiz de

1. Soruyu tam yetiştiremedim. Bilançoyu olduğu gibi yaptım. Gelir tablosunda eksikler var. 5 Trend Analizinden 4 ünü yazdım.
2. Soruda 4 orandan 3'ünü buldum ama sınav heyecanı, bunları yorumlayınız yazdığını görmedim. 2-3 kalem yorum yazacaktık. Eksik bu yüzden. Formülleri yazdım hesapladım o kadar.
3. Soruda Kar dağıtım Tablosunu yazdım. Düzenleme kurallarını bilmiyordum yazamadım.
4. Soru yanlış.

Parça parça yazdım. Umarım çok puan kırmazlar.
 
Ben bütün derslerden girdim. Deha'nın cevap anahtarını doğru kabul edersek Vergi hariç geri kalanları geçme şansım var. Bana kalırsa 4 dersi (maliyet,finansal tablolar,hukuk,meslek) kesin geçtim ama bırakmazlar. :)
Genel fikrim tüm sınavların kolay olduğu yönünde. Doğru düzgün çalışamamış biri olarak beklediğimden kolay buldum. Tek istisna Vergi sayılabilir ama o da çalışan için geçilmeyecek sınav değildi.
 
hemen hemen aynı durumdayız.bence hepsinden geçersin analizden 1 soru yanlıssa nasıl sınırdasın anlamadım ? muhasebe de 3 yevmiye hatasıyla geçemezsen eğer kimse geçemez. sınavı geçmiş bi arkadasım söylemişti bana.


Sayın rkrlmaz bende stajımın sonuna yaklaşıyorum. ilk kez girenler için ne tavsiye edersin? Birde sınavdan çıktıktan sonra, keşke sınava hazırlanırken böyle değilde şöyle yapsaydım/çalışsaydım. Şunlara mutlaka dikkat etseydim, dediğiniz şeyler oldu mu? Teşekkürler...
 
Üst