fonradar

10 Günlük Kayıt Süresi Hangi Belgelerle İlgili ?

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
Merhaba

Belgelerin deftere kayıt süresi ile ilgili 10 günlük süre hangi belgeleri kapsıyor.
Mesela Ödeme ve tahsilat makbuzlarının kaydı için de geçerli mi? Mesela 5 ay öncesine ait bir makbuz elimize şimdi gelmiş ise bunun geldiği tarihte kayda alınmasının bir sakıncası var mı? Varsa cezası nedir? (Defter sürekli yazdırıldığından geriye dönülemiyor)

teşekkürler
 
sayın öğrenci,

Gelen faturaların ve fatura yerine geçen belgelerin kayıt süresi bu belgelerin tarihinden itibaren 10 gün içinde kayıda alınmalıdır. ( Dönemsellik ilkesi ihlal edilmeden) İşleme alınan belgelerin yevmiye defterine kayıt süresi 45 gündür. Bu durumda 5 ay öncesine fiş yazılamaz. Ancak elinizdeki makbuz yıl sonu itibariyle cari hesapla ilgili bir mutabakat sağlamak için elinize geçtiyse 30.12.2005 tarihli tahsil-tediye fişi oluşturunuz. Açıklamaya da mutabakat yazabilirsiniz.
 
VUK219) Muameleler defterlere zamanında kaydedilir. şöyle ki:
a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.

c) Günlük kasa, günlük perakende satış ve hasılat defterleri ile serbest meslek kazanç defterine muameleler günü gününe kaydedilir.

Defterlerin kayıt zamanı ile ilgili bir süre yoktur. Dikkat ederseniz kanun caiz değildir, uygundur gibi cümleler kullanmış. Yani meali, defterleri mümkün olduğunca erken işleyin demiş.


Fakat 10 gün sonra gelen bir makbuzun mevcut olduğu kasa zaten düzenli olarak tutulmayan ve envanteri hatalı olan bir kasadır.

Ama makbuz geldiğine göre işleyeceksiniz artık.

Burdaki riski firmanın yapısı, sektörü,...gibi durumlara göre saptayıp ona göre hareket edin derim. Yani geç işlenen bu makbuzdan yola çıkılarak ne tip vergisel hatalar ve usulsuzlukler yakalanır gözüyle bi jimnastik yapın.
 
Üst