13 ocak gurur günümüz -2 -

Üyelik
28 Eki 2012
Mesajlar
9
Konum
Ankara
13 OCAK GURUR GÜNÜMÜZ -2 -
Smmm Gökhan DEDE
ASMMMO eski Oda Sekreteri
(bir önceki yazının devamıdır…)

Kurucu yönetim kurulu seçimlerine katılan Meslekte Birlik Grubu adaylarının nasıl belirlendiğini bilmiyorum. Araştırmadım, haddim de değil.
Çağdaş Demokratik Birlik Grubu’nun kurucu yönetim kurulu aday listesinin oluşumu için bu dönemde herhangi bir önseçim yapılmadı. Adaylar, mesleğe önderlik eden kişiler arasındaki “diyalog” esas alınarak belirlendi. Bu sırada MMMB Derneği etrafında örgütlenmiş meslek kitlesi içerisinde görüşmeler yapılmaktaydı. O dönem MMMBD Ankara Şube yönetim kurulunda bulunan meslek mensuplarından bazı isimlerin ASMMMO kurucu yönetim kurulunda görevlendirilmeleri düşünüldüyse de, Ankara Şube’den yalnızca Ali Rıza Kaybaki Oda Kurucu Yönetim Kurulu’na alındı. Kurucu yönetim kuruluna giren Ali Rıza Yurtsever ise bu dönem Dernek Genel Merkez yöneticisidir.
Kitlesel olmayan, biraz da dar bir meslektaş grubu arasında, Ankara SMMMO Oda yönetimi oluşturulmak üzere liste çalışmaları yapılması düşünülürken, Oda başkanı olarak, 1982-1988 dönemlerinde Yüksek Ticaretliler Derneği Ankara Şube başkanlığını yapmış olan Turan Veldet Velidedeoğlu üzerinde düşünülmeye başlandı.

Sonuçta, o koşulların meslek önderleri tarafından; “Hocam, Ankara SMMM Oda yönetimi oluşturulmak isteniyor, gelin bu işin başına geçin,” biçimindeki içten çağrıları üzerine, Velidedeoğlu görevi kabul etti. Yönetime girmesi düşünülen kişilerle görüşmeler başladı. Ancak, bu sırada Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilileri, bu ilk dönem için Oda yönetim kurulunu atama yöntemiyle çözümleme düşüncesindeydi. Ancak, döneme öncülük eden meslek mensupları bu öneriyi demokratik bulmadıklarından kabul etmediler. Zaten Yasa da buna uygun değildi.
Seçimlere yalnızca iki grup katıldı.
Bu gruplar, Çağdaş Demokratik Birlik Grubu ve Meslekte Birlik Grubu olmakla birlikte, Geçici Kurul bu seçimlerde grup adı kullanılmasına izin vermedi.
Ancak bilinen grup adları bunlar olduğundan, hatta, 16-17 Haziran 1990’daki genel kurul ve seçimlerine de bu grup adlarıyla katıldıklarından, bu yazıda grup isimlerinin verilmesinde yarar görüldü.

Buna göre seçimlere katılan gruplar ve adayları aşağıdaki gibiydi:
1. ÇAĞDAŞ DEMOKRATİK BİRLİK GRUBU’NUN ASMMMO YÖNETİM KURULU ADAYLARI:
1. Turan Veldet Velidedeoğlu (başkan adayı),
2. Ali Rıza Yurtsever,
3. Mehmet Çelik,
4. Orhan Karahasanoğlu,
5. Ali Rıza Kaybaki.

2. MESLEKTE BİRLİK GRUBU’NUN ASMMMO YÖNETİM KURULU ADAYLARI:
1. İbrahim Ulusoy (başkan adayı),
2. Şahin Kurter,
3. Mustafa Uyanık,
4. İbrahim Sarıca,
5. Recep Tekin Acet.
Yeni bir örgütlenme dönemi olmasına karşın, gruplar adaylarını kısa sürede belirlemişlerdi. Her grup doğal olarak bu kısa süre içerisinde ruhsat almış olan tüm meslek mensuplarına ulaşmaya, onları kendi grubuna dahil etmeye, kısacası en azından desteklerini almaya çalışıyorlardı.
Oda seçimlerinde yarışan sağ gruplar içerisinde her ne kadar MMMB’nin ilk döneminde (1987-1988) yer alan Dernek yöneticileri( ) bulunsa da, sonraki dönemlerde (1988-1989) MMMBD’de daha etkin olan çağdaş demokratların ASMMMO seçimlerinde şanslı olduğu biliniyordu.

Nitekim Ankara Kocatepe Camisi’nin Konferans Salonu’nda yapılan seçimler sonucunda Turan Veldet Velidedeoğlu başkanlığındaki Çağdaş Demokratik Birlik Grubu (ÇDBG) seçimleri kazandı. Bu seçimler aslında kurucu yönetim kurulu ya da diğer adıyla müteşebbis heyet seçimi idi. Henüz denetleme ve disiplin kurulu oluşturulmamıştır.
Bu seçimlerin kazanılmasında, “Velidedeoğlu” soy ismini taşıyan Turan Veldet Velidedeoğlu’nun( ) liste başı yapılması oldukça isabetli bir tercihti.
Yapılan seçim sonuçlarına göre Meslekte Birlik Grubu’ndan listeye girmeyi başaran aday olmadı. Böylece Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Kurucu Yönetim Kurulu’nun tamamı Çağdaş Demokratik Birlik Grubu adaylarından oluştu.

Bu sonuçlara göre Kurucu Yönetim Kurulu’nda (bu Kurul’a “Müteşebbis Heyet” de denmekteydi), aşağıda isimleri yazılı meslek mensupları yer aldılar.
1. Turan Veldet Velidedeoğlu,
2. Ali Rıza Yurtsever,
3. Mehmet Çelik,
4. Ali Rıza Kaybaki
5. Orhan Karahasanoğlu
ASMMMO Kurucu Yönetim Kurulu’nun diğer görevleri yanında en önemli bir görevi de, hiç şüphesiz, ASMMMO’yu 1990 Mayıs ya da Haziran ayında yapılması gereken 1. Olağan Seçimli Genel Kurul taşımaktı.
Öyle de yaptılar.
Nitekim, yukarıda isimleri belirtilen Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri, 1992 Mayıs ayına kadar görev yapacak olan ASMMMO asıl yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu üyeleri ile Üst Birlik delegelerinin seçilmesi için 16–17 Haziran 1990 tarihine genel kurul ve seçim kararı aldılar, seçimler yapıldı.
Bundan sonrası uzun ince, zorlu bir mücadele sürecidir.
Hizmeti geçenlere içten teşekkürlerimle…

SMMM Gökhan DEDE
 
Üst