fonradar

15 Yıl 3600 Gün Prim Kıdem Tazminatı

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar,

1996 yılında işe başlayan 15 yıl 3600 gün prim dolduran 36 yaşında bir kimse çalıştığı en son iş yerinden kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir mi? Mevcut kıdemi alabilmek için başkaca bir şart var mıdır yoksa yazmış olduğum yeterli midir? Birde ayrıca kıdem alıp çıktıktan sonra çalışmama zorunluluğu var mı?
 
Son düzenleme:
İyi çalışmalar,

a-1996 yılında işe başlayan 15 yıl 3600 gün prim dolduran 36 yaşında bir kimse çalıştığı en son iş yerinden kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir mi?
b-Mevcut kıdemi alabilmek için başkaca bir şart var mıdır
c-yoksa yazmış olduğum yeterli midir?
d-Birde ayrıca kıdem alıp çıktıktan sonra çalışmama zorunluluğu var mı?
a-08.09.99 öncesi sgortalı olup,yaş dışında 15 yıi sgortalılık süresi ve 3600 p.gün sayısını tamamlamış,diğer ifadeyle bu koşulu yerine getirmiş olanlar için evet
b-"a"şıkkında belirtilen bu durum önceden işci tarafından(sgk dan alacağı belge ile)belgeledirilmeli ve işverene ibraz edilmelidir,ibraz etmekte yetmez işci "a"şıkkında belirtilen bu duruma/koşula bağlı olarak iş sözleşmesini feshettiğini işverene(dilekçe ekine sözkonusu belgeyide iliştirerek) bildirmelidir
c-işci yönünden "a" ve "b"de belirtilen hususların yerine getirilmiş olması yeterlidir
d-çalışma hakkı vardır ancak bahsekonu sebebe bağlı olarak bugün "x"işyerinden ayrılındı ise aralıksız yarın "y"işyerinde işe başlanılmaması,mümkünse 3-5 gün sonra başlanılması daha uygun olacaktır.
 
2015 yılında 36 yaşında olan biri, sanırım 18 yaşını 1998 yılında doldurmuş oluyor.
Hizmet yılı hesabı 18 yaşın doldurulduğu tarih itibariyle yapıldığından , 98 öncesindeki çalışma süresi, prim günü olark kbul edilmekle birlikte 25 yıl veya 15 yıllık hizmet süresinin başlangıcı olarak kabul edilmemekte.
Dolayısıyla bu kişi kuruma başvurduğunda henuz 15 yıllık hizmet süresinin tamamlanmamış olduğu gerekçesiyle ilgili hakkı kazandığını belirten yazıyı alamayacaktır kuvvetle muhtemel.
 
cevaplarınız için teşekkür ederim.18 yaş teknik bilgisi de ayrıca aydınlatıcı oldu.
Syg.
 
Herkese merhabalar büyük bir tekstil firmasında yönetici olarak çalışıyorum 11 ağustos 2016 tarihi mesai bitiminde ik elemanları tarafından tazminatsiz işden çıkarılma fesih yazım elime ulaştırıldı haksız yere ve 25/2 maddesi uyarinca karalayarak 8 yıldır çalıştığım is yerimden cikarilmistim gelen ibraname ve fesih yazılarını imzalamadım,2 şahit vs ile ik cilar evrakları alıp gittiler,3600 kıdem tazminat alma hakkım vardı 12 ağustos 2016 tarihinde sabah 8 30 da sgk müdürlüğüne gittim sisteme baktılar halen aktif çalışan görünüyordum çıkışım yapilmamış sgk yetkilisi 3600 gün kıdem tazminatı yazımı hazırladı ,islemi bizim daha once yaptigimiz icin sirketin fesh yazisinin gecerli olmayacagini ve tazminatimi her halikarda ödemek zorunda olduklarını bildirdi ve alacagimi soyledi (sgk da evrak sira onceligi varmis)noter kanalıyla gondermemi önerdi gönderdim dün eline şirket avukatından fesh ile ilgili tebligat geldi sanırım is yerindeki tebligleri imzalamadigim icin su an ik kanalından hiç bir bilgi gelmiyor süreç nasıl gelişir fikirlerinizi önerilerinizi rica ederim iyi akşamlar dilerim selamlar.
 
Yazıyı SGK dan almış olmanız değil, o yazıyı işverene ileterek ilgili yasal hakkınızı kullanıp sözleşmenizi feshettiğinizi bildirmiş olmanız gerekir kıdem tazminatına hak kazanmak için.
İK ekibinin 2 şahit eşliğinde ilettikleri fesih bildirimi tarihi sizin SGK dan yazı alma , asıl önemlisi o yazıyı işverene ileterek sözleşmenizi feshetme tarihinden önce olduğundan , ne yazık ki sgk da söylenen gibi olmayacak işiniz. O yazıyı aldığınız tarih artık çok geç bir tarihti.
Yapabileceğiniz, iş mahkemesinde işe iade davası açmak olabilir di, ki yönetici pozisyonu nedeniyle o hakkı da kullanamama durumunz olabilir, avukatınızla bu yönde görüşmeniz sizin faydanıza olacaktır.
 
Üst