2-3 Saatlik Mesafedeki İllerde Çalışma İmkanı

Üyelik
2 Nis 2015
Mesajlar
1
Konum
kahramanmaraş
merhaba; siteye yeni üye olduğum için önce affınıza sığınıyorum. belki bu şekilde bir soru yönelmiştir. sorum şudur ki: elektrik elektronik mühendisiyim. bir firmada çalışıyorum. sigortam da mühendis olarak yatmaktadır. yakın bir ilde (mesafe 1-2 saatlik) hafta sonları ve gerektiği takdirde iş çıkışı gidip kontrol mühendisliği yapmak istiyorum. duyduğum belli bir km uzaklıkta olan ikametlerde istediğimiz firmada görev yapabileceğimiz yönde bir madde olduğu fakat ben bu maddeyi bulamıyorum. hangi kanun hangi yönetmelik bulamadım. bana arkadaşımın ilettiği benim 24 saatim var ve ben bu saati istediğim şekilde kullanırım. ilk 8 saatimi bir fabrikada çalışıp diğer 8 saatimi bir şantiyede kontrol mühendisi olarak devam ettirebilirim. bu benim en doğal hakkım diye bahsetti. fakat maalesef o da hangi yönetmelik hangi maddede bu bilgilerin içerdiğini hatırlamıyor. bir zamanlar bu iş için araştırdığını ama şu an hatırlamadığını söylüyor. ben de bulamadım. sizlerden ricam bu konu hakkında bana yardımcı olmanız.
 
Arkadaşınız yanlış düşünüyor / biliyor.
Onun kendine ait , istediği gibi değerlendirebileceği 24 saati yok,
bir sözleşmeyle çalışmakta olduğu işyerinde haftalık çalışma süresini tamamladığı için hak kazandığı, ücreti işveren tarafından ödenmeye devam eden 1 günlük hafta tatili var. Hafta tatili çalışanın dinlenmesi için düzenlenmiştir, bir başka iş yapabilmesi için değil.
Siz veya arkadaşınız, bir başka işverene bağlı olarak çalışacaksanız veya kendi adınıza iş yapacaksanız, bunun için işverenininzin olurunu almanız, sizin hayrınıza olur. aksi halde dürüstlük ilkelerine aykırı olan bu davranış nedeniyle işverenin tazminatsız sözleşmenizi feshetme hakkı doğar.
 
Bir işyerine hizmet akdi ile bağlı olarak çalışırken o işverenin rızası yok ise başka bir yerde sigortalı veya kendiniz işveren olarak çalışamazsınız. İşverenin çalışmanıza oluru var ise fiilen çalışabileceğiz her yerde çalışabilirsiniz. Örn; Siz İst. bir şirkette çalışırken o işyerinizdeki çalışma süreleri dışındaki bir zamanda uçakla gidip Antalya'da bir yerde de çalışabilirsiniz. Burada sizden istenecek olan fiilen ikametgahınız dışındaki işyerine ulaşıp orada çalışabileceğinizi ispattır. Mesala ikinci işyeri için homeofis sistemi ile anlaşma yaparsınız, ilk işyeriniz Edirne'dedir, diğeri Hakkari'de ve iki yerdende sigortanız yapılır. SGK size soracağı "bu nasıl oluyor" sorusuna evden çalışma sözleşmenizi göstererek ispat ettiğinizde sigortalılığınızın paravan olmadığını ispat etmiş olursunuz.
 

Benzer konular

Üst