personel maaş programı

2 Günlük rapor ücretleri hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ceres
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 2 günlük rapor ücretleri

parlak1980 ' Alıntı:
sgk bakımımdan sıkıntı olmaması lazım ama eminde değilim.
yoksa nasıl ispat ederim ücreti işçiye ödediğimi ?

İşci lehinede olsa değiştirilemez şeklinde mutlak emredici hüküm(4857-M.21/son fıkra gibi) olmadıkca,işci lehine yapılan uygulamalardan asla zarar gelmez,ben zaten ödüyorum,bugüne kadar neden ödedin diyen olmadı,olmaz,olmamalı...belki sn.g705 ifade ettiği gibi kısmi hususlar gündeme gelebilir,gelsede bu noktada fazlaca önem arzedeceğini düşünmüyorum.

Bence hatalı bir değerlendirme var.
İşgöremezlik ödeneğinden yararlanabilme şartları nelerdir? İşe başlayan biri( henüz 120 gün prim de ödenmiş değil) , başladıktan 3 gün sonra işyerinden veya işten kaynaklanmayan bir sebeple rahatsızlansa ve örneğin 20 günlük işgöremezlik raporu almış olsa, bu raporlu olunan süre için kurumdan işgöremezlik ödeneği almaya hak kazanır mı?
HAYIR,
bahsedilen bu tür durumlardır benim düşünceme göre,
1 aylık ücret içinde 2 günlük ücret ödenmemesi, geçim imkansızlığı yaratacak bir durum değildir sanırım sizce de.
Sizlerin dediği gibi olur da ödenirse, SGK nun caydırıcı olması düşüncesiyle ( hatalı uygulansa da ) 2 günlük rapor süresinin ödenmemesinin temeline ters düşecektir sadece 2 günlük rapor almış olan biri için.

Özellikle, ''başka bir yolla karşılanmadığı takdirde'' ifadesine dikkatinizi çekmek istiyorum.

Link vermek genel olarak hoş karşılanmayan bir durum olsa da, konuya açıklık getirebilecek bir makale var aşağıdaki linkte,
özellikle alt kısımdaki örnekleri incelemenizi öneririm.
http://www.lutfiinciroglu.com/content/view/96/19/

çok yardımcı oldunuz gerçekten sn. şeref Bey , sn. keremcem de bunları ifade etmişti.
hepinize teşekkür ederim, kolay gelsin... :)

sizin son yorumunuzu görememilştin sn. keremcem,anlaşıldı ben bugün bordro falan tahakkuk ettiremeyeceğim :)
biraz daha araştırma yapmam gerekli.

şeref aydemir ' Alıntı:
parlak1980 ' Alıntı:
sgk bakımımdan sıkıntı olmaması lazım ama eminde değilim.
yoksa nasıl ispat ederim ücreti işçiye ödediğimi ?

İşci lehinede olsa değiştirilemez şeklinde mutlak emredici hüküm(4857-M.21/son fıkra gibi) olmadıkca,işci lehine yapılan uygulamalardan asla zarar gelmez,ben zaten ödüyorum,bugüne kadar neden ödedin diyen olmadı,olmaz,olmamalı
..
Görüşümü yineliyorum,tabi dersimizede çalışalım.

Hastalık işçinin neden kusuru olmasın? Çalışan dokunduğu halde buz gibi su içer alır 2 gün rapor, gider ruh sağlığım bozuldu der alır 2-3 gün rapor. Bile bile hastalanıp rapor alıp almadığına kim karar verecek?

evet bunu tespit etmek çok zor hatta imkansız,
tek bildiğim birşey var ki alınan raporlarla başa çıkamayacağım.
alınan raporlarda artık artacak gibi geliyor bana. :(

g705 ' Alıntı:
Hastalık işçinin neden kusuru olmasın? Çalışan dokunduğu halde buz gibi su içer alır 2 gün rapor, gider ruh sağlığım bozuldu der alır 2-3 gün rapor. Bile bile hastalanıp rapor alıp almadığına kim karar verecek?
Malisef bu konu bağlamında, madde (6098/409)hükmünü yorumlamak çok da kolay değil gibi gözüküyor,zira madde "müphem" demeyim ama çok da net değil ,farklı yorumlara çok açık duruyor,bu noktada benim kanaatim cümle içinde yer alan "kusuru olmaksızın" hususundan ziyade "başka bir yolla karşılanmadığı takdirde"hususu üzerinde yoğunlaşmak daha uygun olur diye düşünüyorum,muhtemelende kilit nokta burası.

Biraz daha dallandırıp budaklandırayım;
sgk işgöremezlikte 2/3 oranında ödeme yapıyor ise ve bizde aynı oranı kullanarak 2 günü ödersek kanundaki "...hakkaniyete uygun..." lafına uymuş olur muyuz? ;D

Üstad çok haksız sayılmazsınız,lakin 2 günlük ödeme işveren tarafından yapılacağı için bu durumu sgk mevzuatı ile de pek ilişkilendirmemek gerekmez mi?diğer ifadeyle böylesi illiyet bağı kurmak uygun düşer mi?

şeref aydemir ' Alıntı:
........"sayfasında Sn.Arif Temir(Baş iş mümüfettişi)okurlara kısa cevaplar,30.07.2012 tarihi cevabında;"Borçlar kanunun bu düzenlemesine göre iki günlük ödenmeyen ücretin işveren tarafından ödenmesi gerekiyor"şeklindedir.
Bu görüşe katılıyorum.
keremcem ' Alıntı:
Özellikle, ''başka bir yolla karşılanmadığı takdirde'' ifadesine dikkatinizi çekmek istiyorum.
şeref aydemir ' Alıntı:
......,bu noktada benim kanaatim cümle içinde yer alan "kusuru olmaksızın" hususundan ziyade "başka bir yolla karşılanmadığı takdirde"hususu üzerinde yoğunlaşmak daha uygun olur diye düşünüyorum,muhtemelende kilit nokta burası.
Bu konuda kısmen Sn.G705 dışında ,sonuç olarak çok farklı düşündüğümüz de söylenemez, bu düşüncelerimizi destekler mahiyette, dün Baş İş Müfettişi Sn.Arif Temir üstadımız ile de telefonda konuyu görüştüm,çok fazla irdeleme imkanı olmadı ama Sn.Arif bey önceki(ilk alıntı yaptığım)görüşünü aynen tekrar ifade etti ve "...başka bir yolla karşılanmadığı takdirde"hususu üzerinde kısaca durdu ve bu konuyu doğrudan 4857/M.48 ile de ilişkilendirmedi.(kendilerine saygı ve selamlarımızı iletiyorum)
Sanırım bundan sonra konu önemine binaen tekrar gündeme gelecek .

Merhaba,
Bu kanun 3 yada 4 günde olsa, ödenmeyen ilk 2 gün için geçerli değilmi, sadece 2 günlük raporlar için değil

Bilgisi olan varmı, 3 günlük raporum var işveren hiç ödeme yapmadı, yasadan bahsettim bilmiyorum diyor, 2 günü ödemesi gerekmiyormu

" Uzun süreli bir hizmet ilişkisinde işçi, hastalık, askerlik veya kanundan doğan çalışma ve benzeri sebeplerle kusuru olmaksızın, iş gördüğü süreye oranla kısa bir süre için işgörme edimini ifa edemezse işveren, başka bir yolla karşılanmadığı takdirde, o süre için işçiye hakkaniyete uygun bir ücret ödemekle yükümlüdür."

SGK tarafından iş göremezlik ödeneği ödenmeyen 2 günlük rapor süreleri için işveren ücret öder demiyor. !
BAşka bir yolla karşılanmıyorsa deniyor.
Aylık ücretle çalışıyor olsanız, iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanamıyor olsanız ( prim gün sayısı sebebiyle) 10 günlük rapor almış olsanız, 2 günü SGK ödemese de, kalan 8 gün için işgöremezlik ödeneği kurum tarafından, geri kalan 20 günlük çalıştığınız sürenin ücreti de işveren tarafından yapıldığından, bu bahsettiğiniz yükümlülüğü bulunmamaktadır işverenin.
Öte yandan aynı kişi, aynı işveren, aynı prim gün sayısı yetersizliğine sahipken, 10 gün değil de 30 gün rapor almış olsa,
EVET , bu durumda kurumdan işgöremezlik ödeneği alamayacak, raporlu olduğu için işverenin ücret ödeme zorunluluğu olmayacakTI, ha bu durumda işçinin açıkta kalmaması, zora düşmemesi için HAKKANİYETLİ bir ÜCRET ÖDEMESİ zorunlu tutulmuş durumda.
2 günlük ücretin , sizce hakkaniyetli şekli ne olur? 2 günlük tam ücret mi, 2 günlük işgöremezlik ödeneği kadar mı?
Yorumlanan maddenin içeriğinde HAKKANİYETLİ ücret ödenir deniyor,
raporlu olup işyerine gelemeyen işçi ile raporlu olmayıp işyerine gelip çalışmaya devam edene ücret ödemek zorunda bırakmak, işverenin işçileri arasında hakkaniyetsizliğe zorlamak olmaz mı ?

30 gün olanlar kurumdan neden iş görmezlik ödeneği alamıyor?,
2 gümlük ödenecek ücret tam ücrette olabilir,işgörmezlik ödeneği kadarda olabilir, sonuçta hasta olmasa zaten gelip çalışacaktı, diğer çalışan işçilerden farkı olmayacaktı, ama siz 3 günlük rapor verip, ee napalım 2 günü ödeyemeyiz deyip 3. günü ödemek nasıl bir hakkaniyet oluyor onu anlamadım,3. gün oluncamı hakkaniyete giriyor?