2 Yıl Aktifte Duran Binanın Satışı

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Arkadaşlar 2 yıl aktifte duran binayı kdv den istisna sattık

kdv beyannamesinde nasıl göstereceğiz ?

Teşekkür ederim
 
Turgay üstadım
Kdv beyannamesinde kısmi istisnaların içinde 17/4-r var onu seçmeyecek miyiz!
Saygılarımla
 
Merhaba,

O bölüm; binanın edinimi sırasında ödenmiş olup, istisna nedeniyle alıcıya yansıtamadığınız Katma Değer Vergisinin iade edilmesi talebi varsa kullanılması gereken bir bölümdür. Böyle bir talbiniz olacak mı...?.
Cevap Hayır ise ilk verdiğim cevap doğrultusunda hareket ediniz.

Saygılarımla,
 
Anladım üstad ozaman şu sonucu çıkarabilir miyim ? Mesela hurda sattım kdv den istisna bunu kdv beyannamesinde istisnalar yerinde göstermeye gerek yok

Kısmi istisnalarda iade mekanizması var mı ? Kdv beyannamesinde denemelik olarak o bölüme yazdığımda arka sayfada iade olacak kdv satırına bir şey çıkarmıyor
Alt satıra yazdığımda ise ( Tam istisnalara ozaman çıkartıyor )
Bilmediğimden soruyorum lütfen yanlış anlamayın
Saygılarımla
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Yoğunluktan dolayı bakamadım, ne yaptığınızı bilmiyorum ama bilgi açısından konuyu yarım bırakmamak adına yazıyorum. İki gecelik yoğun bir çalışmadan sonra verdiğim bir cevap olduğu için kısa kesmiştim. Uzun uzdiye anlatayım,

Kısmi istisna kapsamında yapılan satışlarda, satış konusu teslimin edinimi sırasında yüklenilen KDV iade olmaz. Edinim sırasında indirilmeyen KDV Gider olarak yazılır. Bu yüzden edinim sırasında indirilmemiş yüklenilen KDV var ise giderleştirmek adına, o bölüm kullanılır, ancak edinim sırasında yüklenilen KDV yok ise, o bölümün kullanılması gerekmez.

Saygılarımla,
 
Üstad son soru :) yüklenilen kdv yerine malı aldığımda teslimi kdv den istisna olup olmayacağını bilmediğim için indirdiğim kdv yi mi yazacağım ?


Kısmi istisna kapsamında alınan mal ve hizmetlerin maliyeti içerisinde yer alan KDV ,3065 sayılı KDV kanununun 30/a maddesi kapsamında indirim konusu yapılmayacak ve yukarıda açıklandığı çerçevede gider veya maliyet olarak dikkate alınacaktır.Denetimlerde en çok karşılaştığımız hataların başında ,kısmi istisna kapsamında yapılan satışların KDV beyannamelerinde Özel Matraha tabi işlemler sütununda beyan edilmektedir.Halbuki KDV beyannamelerinin Tablo 7 bölümünde yer alan kısmi istisnalar bölümünde,istisna kodu seçilerek beyan edilmesi gerekmektedir.Bu hatanın en önemli sebebi, KDV oranının muhasebe proğramlarında (0) oranı seçilerek tanımlanmasından dolayı, proğram beyanname hazırlanması esnasında Özel matrah olarak XML oluşturmakta ve bu şekliyle beyan edilmektedir.Kümülatif toplamı doğru çıktığından kontrolde ise meslek mensubu bu hatayı yakalayamamaktadır.

Başlangıçta indirim konusu yapılabilecek nitelikte olan KDV’nin daha sonradan indirilmeyecek nitelik kazanması halinde düzeltme nasıl yapılacaktır.Burada meslek mensubu indirimlerden çıkarılacak KDV’yi doğru tespit edecek en doğru yöntemi tespit etmeli ve yıl sonuna kadar tutarlılık kavramı gereği aynı yöntemi uygulamalıdır.İndirimlerden çıkarılan KDV ,beyannamenin 30. satırına İlave edilecek KDV olarak yazılarak düzeltme işlemi tamamlanır.

Başlangıçta indirim konusu yapılmaması gereken KDV’nin indirim konusu yapıldığı sonradan anlaşılması halinde ise düzelme işlemi ,verilen KDV beyannamelerine düzeltme verilerek yapılabilmektedir.Bu da verginin dönemselliği dikkate alınarak vergi ziyaını önlemek için gereklidir.

Uygulamada en çok karşılaşılan hususlardan bir tanesi yazımıza örnek teşkil edecek nitelikte ve sıkça karşılaşılmaktadır. 2006 yılında 10.000 TL +1800 TL KDV ödenerek alınan kamyonun,1800 TL olan KDV’si alındığı dönemde indirim konusu yapılmıştır. 2008 yılında kamyonun hurdaya çıkarılarak 3065 sayılı KDV kanunun 17/4-g bendi kapsamında Hurda olarak satılması halinde , alışta indirim konusu yapılan 1800 TL KDV beyannamenin 30. satırına yazılarak beyan edilmelidir.
 
Üst