2007 de İhraç Olan Malın 2006 da Yapılan Masrafları Hk.

FATİH PESEN

Katkı Sunan Üye
selamlar,
<
2006 yılında alınan ve gümrüge giren malın kesin ihracatı 2007 de gerceklestigi zaman, o ihracat icin yapılan masrafları ( gümrükçü v.s. - mal alım bedeli hariç ) gider yazmamızda bir sakınca varmıdır? Geliri 2007 yılında tahakkuk ettiginden bu iş icin yapılan 2006 yılı masraflarını gider yazmamda bir engel varmıdır? ( malin bedelini 2007 de stmm olarak giderlestirecegimiz herkesin kabuludur )

Ynt: 2007 de İhraç Olan Malın 2006 da Yapılan Masrafları Hk.

Sn. Fatih Pesen,

Bu ihracata ait gelir ve sat.mal.maliyetini 2007 yılında kayıtlara alacağınız için, 2006 yılında yaptığınız giderleri de 180 veya 280 hesaba alabailirsiniz. 2007 yılında da 760 hesaba atarsınız.
Not: Gider belgelerinin KDV lerini 2006 da indirim konusu yapınız.
Selamlar,

Yanıtınız icin tesekkürler,

2007 de yurt dısı edilmiş bu mal icin 2006 yaptıgım giderlerin, 2006 yılında gider yazılabilecegini düsünüyorum,

Diger meslektasların bu konuda yorumlarını bekliyorum

FATİH PESEN ' Alıntı:

2007 de yurt dısı edilmiş bu mal icin 2006 yaptıgım giderlerin, 2006 yılında gider yazılabilecegini düsünüyorum,

yanlış cevabımı geri aldım.

Sn. Butterfly,

Sanırım soruyu yanlış anlamışsınız. Arkadaşın sorusu ihraç edilen mallardır. Satışla ilgili bu masrafları neyin maliyetine atıyorsunuz. Bu masraflar ancak 760 hesaba atılır.
Burada özelliği olan bir satıştan bahsediliyor. İhracatta intaç tarihi denen bir olay vardır. Bu da malın Türkiye sınırlarını terk ettiği tarihtir. Siz malın faturasını 31.12.2006 ya kesip, beyannamesini de aynı tarihte açsanız bile yurtdışı tarihi (intaç) 2007 olursa bu satış 2007 yılının satışıdır. Satılan malları da 2006 stoklarında göstereceksiniz.
Selamlar,

Valla uyarınız için teşekkürler. Soruyu yanlış algıladım.

dediğiniz gibi bu giderlerin 760 larda pazarlama gideri olması gerekir.

2007 de çıkan malın pazarlama gideri ne zaman yapıldı ise o zaman gider yazılır. Bu malın müşterisi yarında çıkabilir 1 ay sonra da. Böyle bir kıst anlamsızdır.

Giderin niteliği önemlidir. (Çok büyük bir reklam kampanyasına girdiniz, 10 yıl fayda bekliyorsunuz aktifleştirebilirsiniz gibi).

Ama sorudaki gider satışı kesinleşmiş bir malın gideridir. satış gideridir. (pazarlama değil). 180 e atılması uygundur.
butterfly effect ' Alıntı:
FATİH PESEN ' Alıntı:

giderin niteliğine göre değişir.