2007' de SGDP

sema sinangil

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Şub 2006
Mesajlar
236
2007 de SGDP
« : Kasım 22, 2006, 10:54:20 ÖÖ »

--------------------------------------------------------------------------------
Emekli patronlar ya işi ya maaşı seçmek zorunda-17.11.2006 / Selma Şenol / Haber- Referans Gazetesii
Yeni yıldan itibaren emekli olmuş ve bir işyeri açmış olanlar asgari ücretin yüzde 32'sini sosyal güvenlik destek primi olarak yatırmak istemezlerse ya emekli aylıklarından ya da işletmeden feragat etmek zorunda. Artık sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında faaliyet gösterdiği için düzenleme SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı emeklileri arasında ayrım gözetmiyor. Sosyal güvenlik uzmanı ve Sosyal Güvenlik Yaşam Vakfı Başkanı Burhanettin Demircioğlu, düzenlemenin hangi kurumdan emekli olmuş olursa olsun yeni yıldan itibaren kendi işini kuran veya bir işletmenin sermayesinde yüzde 1 bile olsa payı bulunan bütün emeklileri kapsadığını söyledi.
Demircioğlu, halen bu durumda olan emeklilerin Bağ-Kur'un 12'nci emekli basamağına denk gelen gelirin yüzde 10'u yani yaklaşık 63 YTL'yi prim olarak ödediklerini ancak yeni yıldan itibaren bunun değiştiğini ve emekliler için ciddi bir rakama denk geldiğini anlattı. Demircioğlu şunları söyledi: "Ocak ayından itibaren asgari ücretin yüzde 32'si yani 170 YTL kadar prim ödemek zorundalar. Asgari ücret yeni yılda değişeceğine göre bu rakam 200 YTL'yi bulacak. Yani emekliler bir yılda bir-iki aylık emekli maaşını geri ödeyecekler. Bu, ayda 200 YTL vergi ödeyecek kadar bile kazanamayan KOBİ yönetici ve sahiplerini yol ayrımına getirecektir."
Demircioğlu'na göre bu düzenleme aslında "emeklilikten vazgeçirme" stratejisinin bir parçası. Demircioğlu konuya ilişkin şunları söyledi: "Türkiye'de emeklilerin yüzde 80'inden fazlası taban aylık, yani 400-500 YTL arasında maaş alıyor. Şimdi küçük bir esnaf dükkânı açanın maaşının üçte birinden vazgeçmesi gerekiyor. Oysa insanlar geçinebilseler zaten işyeri açmazlar."

Avukat kapsam dışı
Burhanettin Demircioğlu, bununla birlikte herhangi bir işletmede çalışan durumundaki emeklilerin haklarında şimdilik bir değişiklik bulunmadığını ancak bu yöndeki söylentilerin çalışan emeklileri tedirgin ettiğini belirtti.
Demircioğlu, düzenlemenin çalışan emekliler ile patron emekliler arasında eşitliği gidermek amacıyla yapıldığının savunulduğunu ancak avukatların bu düzenlemenin dışında bırakılmasının da eşitliğe aykırı olup olmadığının sorgulanması gerektiğini vurguladı.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daha fazla bilgi için: http://www.referansgazetesi.com
Yukarıdaki yazıyı bir arkadaş bir diğer forumda yazmış hoşgörüsüne sığınarak buraya aktarıyor ve aynı şeyi sizlere sormak istiyorum
 
desenize bir çok küçük iş yeri kapanacak ve bir çok emekli kave köşelerine mahkum olacak
yada kaçak çalışacak
bu durumda hem devlet zarar edecek hem muhasebecilerinde müşteri potansiyeli düşecek bu duruma muhasebeci arkadaşlarında üzülmesi gerekir diye düşünüyorum

sayın sinangil yukarıdaki yazınızın tam linkini verirmisiniz
 

Benzer konular

Üst