2012 temmuz Yeterlilik Meslek Hukuku Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan şulem01
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

şulem01

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar gelin hep beraber nerelere nasıl çalışacağımızı neden çıkabilir tahminlerimizi yazıp paylaşalım bir birimizle

varsanız yazın bir şeyler ...

Ynt: 2012 temmuz Yeterlilik Meslek Hukuku Hakkında

meslek hukukundan tavsiyem dehanın 707 sorusundan meslek hukuku soruları var 101 adet onları ezberlemek çünkü çok ayrıntı soruyolar birde muhasebenin temel kavramlarından bir tane çıkması yüksek ihtimal 12 temel kavramı iyi bilmek lazım ben böyle yapacam eskiden meslek soruları daha belirginmiş ama şimdi ayrıntı işte

son sınavdaki yeminlilik sorusunu meslek yasasında bulamadım ben sorular üzerinde çalışmak sanırım 1 soru yakalatacaktır.

özel veya genel şartlar bu sefer kesin gelecektir diye düşünüyorum.

Bende Disiplin yönetmeliği ile ilgili soru bekliyorum.

Genel Şartlar

1. T.C. vatandaşı olmak. (Yabancılar hakkında hüküm saklıdır. Karşılıklık şartı gereği yapılabilir. Maliye Bakanın teklifi, Başbakanın onayı yapabilir.)

2. Taksirli suçlar hariç, kasıtlı suçlardan hiç ceza almamış olmak veya en fazla bir yıla kadar ceza almış olmak. (Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, güveni köteye kullanmak, görevi ihmal, devletin güvenliğine karşı işlenmiş suçlardan her hangi birini işlememiş olmak)

3. Ceza ve disiplin soruşturması nedeniyle devlet memurluğundan çıkarılmamış olmak.

4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

5. Meslek şeref ve ahlakına ayrıkı hareketlerde bulunmamak.

6. Fiil ehliyetine sahip olmak (Medeni hakları kullanma yeterliliği)

Özel Şartlar

1. Genel şartları taşımak.

2. Hukuk, iktisat, maliye, çalışma ekonomisi, siyasi bilimler, kamu yönetimi dallarından en az lisans seviyesinden mezun olmak yada farklı bir bölümden mezun olmakla beraber belirtilen dallarda yüksek lisans yapmak.

3. 3 yıl staj yapmak.

4. Mesleki yeterlilik sınavını kazanmış olmak.

5. Ruhsat almış olmak

6. Meslek odasına Kayıt.

Özel şartlar genel şartlar denilince tutamadım kendimi.... :)

Yabancı Mali Müşavirlik ile ilgili sor bekliyorum.

Mali müşavir odaları tüzel kişiliklerini nasıl kazanır bu soruda gelebilir

Yabancı smmler nasıl ülkemizde mesleği icra edebilir ?

Maliye bakanlığının teklifi Başbakanın onayıyla.(3568 nolu kanunu açarsan ilk 10 maddenin içerisinde geçiyor)

Yabancı ülkelerde yeminli mali müşavir olanlar ülkemizde yeminli mali müşavirlik yapa bilir mi ?
Asla yapamazlar.

Ben haksız rekabet ve etikten bir soru bekliyorum onuda özel smmmlere sorular sınavlara baktım orada haksız ve etik ağırlıklı sorular belki bu dönem oradan bir soru gele bilir.

bencede etik veya haksız rekabetten soru gelcek.

mrb arkadaşlar sınava geri sayım başladı heyecan hat safhadayken paylaşımlarınızı bekliyorum;arkadaşlar sizce meslek hukukunda ymm odalarıyla alakalı soru gelir mi? bu döneme kadar rastlamadım ama düşüncelerinizi bekliyorum...

Bence ymm odalarıyla ilgili soru gelmez ama onların tastik denetim raporu sürecinden gele bilir.

Etikle ilgilide pek soru sorulmamış bugüne kadar acaba ne sora bilirler.

herkes aklından geçen 3 soruyu cevabıyla yazarsan birlikte hazırlanmış oluruz var mısınız ?

1- Bağımlı Çalışanlardan kimlerin nerelerde geçen hizmetlerin SMMM likte geçmiş sayılacağı;

Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ve bunların bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri; serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir işyerine bağlı olarak çalışanların bu işyerlerinde geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci malî müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.

2- Disiplin Cezasının Kesinleşmesi;

Birlik Disiplin Kurulunun verdiği kararlar kesindir. Ancak, Birlik Disiplin Kurulunun itirazlarının reddine ait kararları Maliye Bakanlığının onayı ile kesinleşir. İlgililer bu kararlara karşı, kararların iş veya ikametgah adreslerine bildirim tarihinden itibaren idari yargıya başvurabilirler.

3- Amaçları dışında faaliyet gösteren odaların sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine;

Maliye Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır.
Mahkemece beşinci fıkrada yazılı organların görevlerine son verilmesi halinde kararda ayrıca, görevlerine son verilen organları bu Kanunda yazılı usullere göre seçecek organları toplamak üzere, Oda Yönetim Kurulu için Oda Genel Kurulu üyeleri arasından, Birlik Yönetim Kurulu için Birlik Genel Kurulu üyeleri arasından beş kişi görevlendirilir. Seçim, görevlendirilen bu beş kişi tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır. Görevlendirilen bu beş kişi bu fıkrada yazılı süre içinde görevlerine son verilen organlar gibi görevli ve yetkili olup aynı şekilde sorumludurlar. Bu fıkra hükmüne göre seçilecek yeni organlar eski organların görev sürelerini tamamlarlar.

Meslek mensuplarının faaliyetlerine ilişkin yasakları belirtiniz ?
a. Ticari faaliyette bulunamama,
b. Hizmet akdi ile çalışamama,
c. Reklam yasağı,
d. En az ücretin Altında iş kabul edememe

Meslek mensuplarının mesleki konularda sözleşme yapmak mecburiyeti hangi çalışma
konuları içindir?
a. Defter tutmak
b. Süreklilik arz eden müşavirlik hizmetinde
c. İnceleme, tahlil ve denetim yapmak ve bunlarla ilgili rapor ve benzerlerini düzenlem
d. Y.M.M.'in tasdik işlemleri

Meslek ahlakı ilkeleri uyulma zorunluluğu bulunmayan temel ilkeleri sayınız?
a. Sorumluluk
b. Kamu Yararı
c. Dürüstlük
d. Tarafsız ve Bağımsızlık
e. Mesleki özen gösterme
a. Hizmetin kapsamı ve niteliği

arkadaşlar 3 er soru ve cvp demişsinizde ben gözüme çarpan konuları yazacağım.değerleme komisyonu , geçici kurul , iş kabulü , çalışma listesinden ve meslek kütüğünden silinme bu konular gördüğüm kadarıyla 2007 den buyana hiç çıkmayan ama aslında güzel konular etik komiteside 1 kez 2008 de çıkmış oda olabilir sanki birde şu denetim olayı çok gündemde ya sanki ona bağlı bir soru gelebilir en son 2008 de görüşler sorulmuş okadar umarım burada yazan konulardan çıkar gerilmeden üzülmeden atlatılır bu sınavda ....

soruda olur konuda olur paylaşım yapalım meslek sınavını yok edelim :)

İnsanlara iyilik yaramıyor mail attığım insanlardan birisi mail adresimi çalmış

arkadaşlar okadar stresliyimki çok az kaldı ve ben ne yapacağımı bilemiyorum bir sorum olacak cvp verirseniz sevinirim üye aidatlarını tam olarak hiçbir yerde bulamıyorum 2007 de diğer ödentiler kaldırıldı diye biliyorum ama mevzuatta yer alıyor yardımcı olun lütfen

Üye aidatları derken

Nisbi ve Mutlak Aidat var onu mu demek istedin ?

yok hayır o yıllık aidatta geçiyorda diğer ödentilerin içinde nisbi vektu ödentiler var onu soruyorum diğer ödentiler kaldırıldı diye biliyorum ama

birde çok özel olmazsa şulem adanalı mısın? 01 görünce sormak istedim

Meslek hukukunu vereceğiz kimse buna engel olamaz moralinizi sıkı tutun :)