Ynt: 2012 temmuz Yeterlilik Meslek Hukuku Hakkında
SORU-3568 Sayılı Kanun Disiplin Yönetmeliği ? Kararların Kesinleşmesi ? hükmünü kısaca izah ediniz.?
CEVAP :
Oda Disiplin Kurulu kararlarına karşı, Birlik Disiplin Kurulanda 30 gün içerisinde itiraz edilebilir. Bu süre içerisinde itiraz edilmediği veya süre geçirilmesi ile oda disiplin kurulu kararları kesinleşmiş olur.Kesinleşen bu kararların gereği oda tarafından derhal yerine getirilir.,
30 gün içerisinde itiraz edilen dosyalarda ise, Birlik Disiplin Kurulunun verdiği
kararlar kesindir. Ancak Birlik Disiplin Kurulunun itirazların reddine ait kararları, Maliye Bakanının onayı ile kesinleşir. Kesinleşen bu kararlara karşı ilgililer ikametgah adreslerine yapılan bildirim tarihinden itibaren idari yargıya başvurabilirler.
Ancak,uyarma ve kınama cezaları ile ilgili kararlar kesin olup, Maliye Bakanının onayına
tabi değillerdir.
SORU1-3568 Sayılı kanun ve SMMM.ve YMM. Odaları Birliği Yönetmeliği?ne göre oluşan Birlik DisiplinKurulunun;
a ) Teşekkülü,
b ) Kurul üyelerinin seçilme süreleri ve üyeliğe kimlerin seçilemeyecekleri,
c ) Kurulun toplantı ve karar sayısı,
d ) Kurulun görevleri,
hakkında kısaca bilgi veriniz.
CEVAP : 2
Birlik Disiplin Kurulu;
a ) Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek beş asil ve beş yedek üyeden teşekkül
eder. Asil ve yedek üyelerin üçünün Yeminli Mali Müşavir olması zorunludur. Disiplin Kurulu kendi üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçerler.
b ) Üyeler iki yıl için seçilirler, süresi dolan üye yeniden seçilebilir. Yönetim Kurulu üyeleri
Disiplin Kuruluna seçilemezler.
c ) Birlik Disiplin Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve tamsayısının salt
çoğunluğu ile karar verir. Oylarda eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf üstün tutulur.
d ) Birlik Disiplin Kurulunun görevleri:
- Oda Disiplin Kurulu kararlarına karşı yapılacak itirazları incelemek ve bu
konularda gerekli kararları vermek.
- Birlik Genel Kurulunun kararı üzerine veya re?sen, sorumlu görülen Birlik
Yönetim Kurulu üyeleri hakkında soruşturma yapmak ve bu konuda karar
Vermek
SORU 2:
SM.SMMM ve YMM.lik Kanunu Disiplin Yönetmeliğine göre; aşağıda belirtilen fiil ve
hareketlere, hangi cezaların uygulandıklarını açıklama yapmadan kısaca yazınız.
a) Odanın yönetim, denetim ve disiplin kurulları tarafından görevleri ile ilgili olarak, meslek
mensuplarından istenmiş bulunan her türlü belge ve bilginin bu kurullara verilmemiş
olması.
b) Meslek mensubunun ruhsatnamesini, bir başkasına kiraya vermesi veya herhangi bir
şekilde başkasına kullandırılması.
c) Ev olarak kullanılan ikametgahların aynı zamanda büro olarak kullanılması.
d) Stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensuplarının, meslek
ruhsatlarını aldıkları tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe staj yaptıkları meslek
mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermesi.
e) Üçüncü kişilere ücret ya da herhangi bir çıkar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş
alınması.
CEVAP 5 :
Soruda belirtilen fiil ve hareketlere verilmesi gereken cezalar aşağıdaki gibidir.
a) Odanın yönetim, denetim ve disiplin kurulları tarafından görevleri ile ilgili olarak, meslek
mensuplarından istenmiş bulunan her türlü belge ve bilginin bu kurullara verilmemiş
olması fiili, Uyarma Cezasının uygulanmasını gerektirmektedir.
b) Meslek mensubunun ruhsatnamesini, bir başkasına kiraya vermesi veya herhangi bir
şekilde başkasına kullandırılması fiili meslekten çıkarma cezasını gerektirmektedir.
c) Ev olarak kullanılan ikametgahların aynı zamanda büro olarak kullanılması fiili, kınama
cezasının uygulanmasını gerektirmektedir.
d) Stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensuplarının, meslek
ruhsatlarını aldıkları tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe staj yaptıkları meslek
mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermesi fiili, kınama cezasının
uygulanmasını gerektirmektedir.
e) Üçüncü kişilere ücret ya da herhangi bir çıkar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş
alınması fiili, kınama cezasını gerektirmektedir.
SORU-3 3568 sayılı yasamızla ilgili Disiplin yönetmeliği gereğince;
SM.SMMM.ve YMM.ler hangi hallerde iş kabul edemezler ve mühür yada kaşe
kullanamazlar kısaca bilgi veriniz.?
SM., SMMM. ve YMM.ler;
? Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma,
? Yeminli sıfatının kaldırılması,
? Meslekten çıkarılma,
cezalarının kesinleşmesinden sonra iş kabul edemezler ve mühür yada kaşe kullanamazlar.?
SORU-4 3568 sayılı yasamızda sayılan disiplin cezaları; meslek mensuplarının hangi hal ve hareketlerinde verilir, kısaca yazınız.?
? Mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunduklarında.
? Görevlerini yapmadıklarında veya kusurlu olarak yaptıklarında.
? Görevlerinin gerektirdiği güven sarsıcı fiil ve hareketlerde bulunduklarında.
SORU -5 3568 sayılı yasamızın Disiplin Yonetmeliği gereğince; Oda ve Birlik Kurulları baskan ve uyelerinin gorevleri ile ilgili sorusturmayı gerektiren fiillerinden dolayı yapılacak sorusturmanın acılmasına karar verecek ve bu sorusturmayı yurutup karar verecek yetkili organlar hangileridir. Kısaca bilgi veriniz.?
a) Oda Kurullarının baskan ve uyeleri hakkında sorusturma acılmasına karar verecek organ Oda Genel
Kurulları ve sorusturmayı yurutup karar verecek organları da; Oda Disiplin Kurullarıdır.
b) Birlik Kurulları baskan ve uyeleri hakkında sorusturma acma yetkisi ise Birlik Genel Kurulunundur.
Sorusturmayı yurutup karar verecek organ da; Birlik Disiplin Kuruludur.
SORU-6 3568 sayılı yasa disiplin yönetmeliği gereğince; disiplin cezası alan meslek mensubunun bu ceza ile ilgili yasakların gereklerini yerine getirmemesi durumunda, odalar veya birlik tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını gerektiren cezalar hangileridir. Kısaca yazınız ?
? Meslekten çıkarma,
? Yeminli sıfatının kaldırılması,
? Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, cezalarıdır.
SORU-7 3568 sayılı Kanun Disiplin yönetmeliği gereğince; disiplin cezalarındaki farklı uygulama hükmü;
??Üç yıllık bir dönem içinde iki veya daha fazla disiplin cezasını gerektiren davranışta bulunan meslek
mensubuna her yeni suçu için bir öncekinden daha ağır ceza uygulanabilir.
??Disiplin cezası kesinleşip ilgiliye bildirildikten sonra, aynı cezayı gerektiren bir eylemin yinelenmesi
durumunda bir üst ceza uygulanır.
??Disiplin kurulları her iki durumda da, yaptıkları incelemeler sonucunda, bir derece ağır veya bir derece hafif disiplin cezası uygulanmasına karar verebilirler.
SORU 8 : 3568 sayılı meslek yasamıza göre; Birlik Disiplin Kurulunun görevi hakkında kısaca bilgi veriniz ?
3568 sayılı meslek yasamıza göre Birlik Disiplin Kurulunun görevi; Oda disiplin
Kurullarının vermiş olduğu kararlara karşı yapılacak itirazları incelemek ve bu konularda gerekli kararları vermektir.
SORU-9 3568 sayılı meslek yasamız da ki disiplin soruşturması;
??kimler hakkında hangi amaçla yapılmaktadır.
??Bu koğuşturmaya karar veren Oda organı hangisidir.
Kısaca bilgi veriniz.?
3568 sayılı meslek yasamız da ki disiplin soruşturması;
??Meslek mensupları ve aday meslek mensupları hakkında; muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinin
gereği gibi yürütülmesi amacı ile yapılmaktadır.
??Disiplin koğuşturulmasına karar veren oda organı, ilk incelemeyi yapan oda yönetim kuruludur.
Hafif disiplin cezası uygulanmasına karar verebilirler.
SORU-10 3568 Sayılı meslek yasamız Disiplin yönetmeliği gereğince; sorumlu görülen;
??meslek mensupları ile
??oda veya birlik kurul başkan ve üyeleri
hakkında yapılacak soruşturmalara karar veren organların hangileri oldukları hakkında kısaca bilgi veriniz?
3568 Sayılı meslek yasamızın Disiplin yönetmeliği gereğince; sorumlu görülen meslek mensupları hakkında yapılacak disiplin soruşturmasına ilgili oda yönetim kurulu karar vermektedir.
Oda veya birlik kurulları başkan ve üyeleri hakkında yapılacak disiplin soruşturmasına ise ilgili oda genel kurulu veya birlik genel kurulu karar vermektedir.
SORU 11: 3568 sayılı meslek yasamız gereği;
a. Birlik Disiplin Kuruluna seçilecek üyelerde aranan vasıflar nelerdir.
b. Bu Kurul kaç üyeden oluşmaktadır ve görev süresi ne kadardır.
c.Bu kurulun görevi ve aldığı kararlar hakkında kısaca bilgi veriniz.
a. Birlik Disiplin Kuruluna seçilecek üyelerin,
??kayıtlı olduğu meslek odasında en az üç yıl kıdemli olmaları,
??Serbest veya bir iş yerine bağlı olarak bu kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette
bulunmaları,
??Birlik genel kurulu üyeleri olmaları gerekmektedir.
b. Birlik Disiplin Kurulu beş asıl ve beş yedek üyeden oluşmaktadır. Görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler yeniden seçilebilirler.
c. Birlik Disiplin Kurulunun görevi;
??Oda Disiplin Kurullarının almış olduğu disiplin kararlarına karşı yapılacak itirazları incelemek ve bu konularda gerekli kararları vermektir. İnceleme sonucu Birlik Disiplin Kurulunca verilen kararlar kesindir.
??Birlik Disiplin Kurulunun vermiş olduğu itirazların reddi kararları ise Maliye Bakanlığının tasdiki ile kesinleşmektedir.
??İlgililer bu kararlara karşı, bildirim tarihinden itibaren idari yargıya başvurabilirler.
SORU 12: 3568 sayılı meslek yasamız da ki disiplin soruşturmasında; < ilk inceleme yetkisi > kime aittir ve <süresi ne kadardır.> Kısaca bilgi veriniz.
3568 sayılı meslek yasamız da ki disiplin soruşturmasında; ilk incelemeye yetkili oda organı Oda
Yönetim Kuruludur.
Oda Yönetim Kurulu; ihbar, şikâyet veya istem konusunun kendisine bildirilmesinden itibaren en geç iki ay içinde ihbar, şikâyet veya istek konusunu incelemek zorundadır.
Oda Yönetim Kurulu yapmış olduğu soruşturma ve koğuşturmayı ihbar, şikâyet veya istek tarihinden
itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlandırması gerekmektedir.
SORU 13: 3568 sayılı meslek yasamız disiplin yönetmeliği gereğince Yapılan Disiplin soruşturmasında; ilgili oda yönetim kurulu veya disiplin kurullarının; soruşturmaya ve kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararlarına karşı yapılan itirazlar hakkında kısaca bilgi veriniz.
Oda yönetim kurulu veya disiplin kurullarının; soruşturmaya ve kovuşturmaya yer olmadığına
ilişkin kararlarına karşı Bu kararların bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde şikâyetçi tarafından Birlik Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.
Oda Yönetim Kurulunca; kovuşturma açılması gerekli görülen hallerde, oda disiplin kurulunca soruşturmaya yer olmadığına karar verildiği takdirde, yönetim kurulu tarafından bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde Birlik Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.
Birlik Disiplin Kurulu tarafından dosya üzerinde yapılacak inceleme sonunda şikayet, ihbar veya istem konusu incelemeye değer görülürse, ilgili oda yönetim veya disiplin kurulu kararı kaldırılarak, disiplin kovuşturması açılması için dosya tekrar ilgili odaya gönderilir. Birlik Disiplin Kurulunun bu kararı kesindir.
Birlik Disiplin Kurulu tarafından şikâyetçinin itirazı red edilirse şikâyetçi red kararına karşı idari yargı merciine başvurabilir.
SORU-13 3568 sayılı meslek yasamız Disiplin Yönetmeliği gereğince; ?Koğuşturma zamanaşımı? ve ?zamanaşımını durduran olay ? hakkında kısaca bilgi veriniz.?
3568 sayılı meslek yasamız Disiplin Yönetmeliği gereğince; Disiplin cezasını gerektiren eylemlerin işlenmesinden itibaren, beş yıl geçmiş ise kovuşturma yapılamaz.
Ancak, disiplin cezasını gerektiren eylem, aynı zamanda suç teşkil ediyorsa ve bu suç için kanun, daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüşse, bu zamanaşımı uygulanır. Şikayet dilekçesinin oda kayıtlarına girdiği tarihten itibaren zamanaşımı durur, artık işlemez.
2008 den bu yana çıkmış disiplin yönetmeliği soruları başka ne soracak disiplin yönetmeliğinden hayret yaaa