2012 temmuz Yeterlilik Meslek Hukuku Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan şulem01
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 2012 temmuz Yeterlilik Meslek Hukuku Hakkında

Arkadaşın yazdıklarına katılıyorum. Gül hanım eğer bu soru sınavda sorulursa, sanıyorum arkadaşa verdiğiniz tepkiden ötürü çok üzülürsünüz. Gelir, arkadaşa teşekkür edersiniz. Ben de bu sorunun çıkma ihtimalini yüksek görüyorum. Ayrıca, meslek hukukuna bakarsanız, son 5 yıldaki soruların %60'ının tamamen kıyıda köşedeki konulardan geldiğini göreceksiniz.
Şule'nin belirttiği gibi neticede bu son şansımız değil. Çok stres yapmayın. Evet zor bir sınav. Çok çalışmak gerekiyor fakat her sınavda en fazla 4-5 soru çıkıyor. Kitabı komple ezberlesen, 2 soru bakmadığın yerden gelse yada unutsan, geçer gider, kitabın az bir kısmına çalışırsın, ordan soru gelir, yazar 100 alırsın. Böyle bir sınav işte.
Kasmayalım, kendimize güvenelim. Gereksiz stres yaratmayalım. Stres başarısızlığı getiriyor.
Rahat olun, inşallah geçeceğiz.

bluedays arkadaşım dikkat ettiysen soru olma ihtimali konunun paylaşılmasından dolayı ben zaten teşekkür ettim ve bu konuya göz atacağımıda belirttim ama ben hala iddiamda sabitim bu dönem abartmayacaklar

Yeminlilerin sınavlarına bakıyordum meslek hukukunda ne sormuşlar diye

Disiplin kurulu kararlarının kesinleşmesi ile kararların uygulanmasını açıklayınız. ?

Disiplin Yönetmeliği?nin 29. Maddesi hükmü uyarınca, Birlik Disiplin Kuruluna otuz gün içinde itiraz
edilmeyen ilgili Oda Disiplin Kurulu kararları, itiraz süresinin geçirilmesi ile kendiliğinden kesinleşir ve gereği
ilgili Oda tarafından derhâl yerine getirilir. Süresinde itiraz edilen dosyalarda ise, Birlik Disiplin Kurulunun
verdiği kararlar kesindir. Ancak, Birlik Disiplin Kurulunun itirazların reddine ait kararları, Maliye Bakanlığının
onayı ile kesinleşir. İlgililer bu kararlara karşı, kararların iş veya ikametgâh adreslerine bildirim tarihinden
itibaren idarî yargıya başvurabilirler.
Maddede ?Şu kadar ki; uyarma ve kınama cezasına ilişkin kararlar kesin olup Maliye Bakanlığının onayına
tabi değildir.? Denilmesine karşılık, 3568 sayılı Kanunun 38. Maddesinde yer alan ? Birlik Disiplin Kurulunun
itirazların reddine ait kararları Maliye Bakanlığı?nın tasdiki ile kesinleşir.? Hükmü nedeniyle uyarma ve
kınama kararları da onay için Maliye Bakanlığı?na gönderilmektedir.

3568 sayılı Kanunun 48. Maddesi hükmüne göre, ?Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren
uygulanır.? Öte yandan Disiplin cezalarının uygulanması konusu Yönetmeliğin 12. Maddesinde ayrıntılı bir
şekilde düzenlenmiştir.
Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren ilgili oda yönetim kurulu başkanlığınca uygulanır. Oda
disiplin kurulu kararlarının birer onaylı örneği, karar tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Birlik Disiplin
Kurulu Başkanlığına gönderilir.
Uyarma ve kınama cezaları hariç diğer disiplin cezaları; Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara
duyurulur. Duyuru yapılan ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli önlemleri alırlar. Geçici olarak mesleki
faaliyetten alıkoyma, meslekten çıkarma ve yeminli sıfatının kaldırılması cezaları; Resmî Gazete'de ve
meslek mensubunun bağlı olduğu Oda ve Birlik internet sayfasında yayımlanır ve yöresinde uygun araçlarla
ilan olunur. Disiplin cezaları, meslek mensubunun dosyasında saklanır.
Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, meslekten çıkarma veya yeminli sıfatının kaldırılması cezasını
alan meslek mensubu; elindeki işlerini, cezanın kesinleşme tarihinden itibaren 60 gün içerisinde bağlı
bulunduğu odaya teslim eder. Oda bu iş veya defter ve belgeleri iş sahiplerine geri verir. İş sahiplerinin isteği
halinde; Oda yönetim kurulunca görevlendirilecek bir meslek mensubuna, bu iş veya defter ve belgeler
teslim edilir.
Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, yeminli sıfatının kaldırılması ve meslekten çıkarma cezalarının,
kesinleşmesinden sonra serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler iş
kabul edemez ve mühür ya da kaşe kullanamazlar. Bu konuda Odalarca, Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili
kurum ve kuruluşlara bildirim yapıldıktan sonra önlem olarak yeminli mali müşavirin mühürlerinin, serbest
muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin ise ruhsatlarının ve kaşelerinin geri alınması sağlanır.
Mesleki faaliyetten alıkoyma, yeminli sıfatının kaldırılması ve meslekten çıkarma cezalarının yargı
organlarınca iptal edilmesinin kesinleşmesi ve ilgilinin istemi hâlinde durum ilgili kurum ve kuruluşlara
bildirilerek Oda ve Birlik internet sayfasında yayımlanır.

Koyuyla belirtiğim yerlere dikkat eder misiniz ?

Şule,
Meslekten çıkarma, geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma ve YMM ünvanının kaldırılması yaptırımı olan şeyler.
Bu hususlarda tabiki itiraz edilebilir fakat uyarma ve kınamanın bir yaptırımı yok. Kişiye mesleki faaliyeti sırasında kusurlu olduğu (kınama) yada işlemlerinde daha dikkatli olması (uyarma) belirtiliyor. Bu durumda itiraz edecek birşey yok. Diye düşünüyorum.