2013/1 - Sınav Sonrası Paylaşımlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Liszt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Örnek:

- 02.12.2008 tarihinde 10 adet televizyonu tanesi 500 TL den peşin olarak almıştır. KDV % 18 hariç.
- 04.12.2008 tarihinde 3 adet televizyonu tanesi 550 TL den peşin olarak satıyor. KDV % 18 hariç.
- 08.12.2008 tarihinde 2 adet televizyonu tanesi 600 TL den peşin olarak satıyor. KDV % 18 hariç.
[TABLE="align: center"]
[TR]
[TD="width: 35"]Mad. No[/TD]
[TD="width: 300"]AÇIKLAMA[/TD]
[TD="width: 100"]BORÇ[/TD]
[TD="width: 100"]ALACAK[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 35"]1[/TD]
[TD="width: 300"]
....................................02.12.2008......................................​
153 TİCARİ MALLAR HESABI
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI

100 KASA HESABI
.............Peşin mal alımı (500 x 10 = 5.000)..............
[/TD]
[TD="width: 100"]
5.000
900

[/TD]

5.900

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="width: 35"]2[/TD]
....................................04.12.2008......................................​
100 KASA HESABI
600 Y.İ. SATIŞLAR HESABI
391 HESAPLANAN KDV HESABI​
...............Peşin mal satışı (550 x 3 = 1.650)................
[/TD]
1.947
[/TD]

1.650
297

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="width: 35"]3[/TD]
....................................04.12.2008......................................​
621 SATILAN MALLAR MALİYETİ HS
153 TİCARİ MALLAR HESABI​
.....Satılan malınmaliyeti kaydı (500 x 3 = 1.500).....
[/TD]
1.500
[/TD]

1.500

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="width: 35"]4[/TD]
....................................08.12.2008......................................​
100 KASA HESABI
600 Y.İ. SATIŞLAR HESABI
...............Peşin mal satışı (600 x 2 = 1.200)................
[/TD]
1.416
[/TD]

1.200
216

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="width: 35"]5[/TD]
....................................08.12.2008......................................​
153 TİCARİ MALLAR HESABI​
.....Satılan malınmaliyeti kaydı (500 x 2 = 1.000).....
[/TD]
1.000
[/TD]

1.000

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Örnek: Sürekli envanter yönteminde yaptığımız örneği aralıklı envanter yöntemine göre yapalım;

- 02.12.2008 tarihinde 10 adet televizyonu tanesi 500 TL den peşin olarak almıştır. KDV % 18 hariç.
- 04.12.2008 tarihinde 3 adet televizyonu tanesi 550 TL den peşin olarak satıyor. KDV % 18 hariç.
- 08.12.2008 tarihinde 2 adet televizyonu tanesi 600 TL den peşin olarak satıyor. KDV % 18 hariç.
[TR]
[/TR]
[TR]
....................................02.12.2008......................................​
153 TİCARİ MALLAR HESABI
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI

100 KASA HESABI
.............Peşin mal alımı (500 x 10 = 5.000)..............
[/TD]
5.000
900

[/TD]

5.900

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="width: 35"]2[/TD]
100 KASA HESABI
600 Y.İ. SATIŞLAR HESABI
...............Peşin mal satışı (550 x 3 = 1.650)................
[/TD]
1.947
[/TD]

1.650
297

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="width: 35"]3[/TD]
100 KASA HESABI
600 Y.İ. SATIŞLAR HESABI
...............Peşin mal satışı (600 x 2 = 1.200)................
[/TD]
1.416
[/TD]

1.200
216

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Dönem sonunda yapılacak satışların maliyeti kaydı: 10 adet televizyon alınmış, bunların 5 adedi satıldığından dönem sonu mal mevcudu 5 adet yani; 500 TL x 5 adet = 2.500 TL dir.

[TD="width: 191, align: left"]- Dönem Başı Mal Mevcudu:[/TD]
[TD="width: 109, align: center"] [/TD]

[TD="align: left"]- Dönem İçi Mal Alışları:[/TD]
[TD="align: center"]5.000[/TD]

[TD="align: left"]- Mal Alış Gİderleri:[/TD]
[TD="align: center"] [/TD]

[TD="align: left"]- Mal Alış İskontoları:[/TD]

[TD="align: left"]- Mal Alış İadeleri:[/TD]

[TD="align: left"]- Dönem Sonu Mal Mevcudu:[/TD]
[TD="align: center"](2.500)[/TD]

[TD="align: left"] Satılan Malların Maliyeti: [/TD]
[TD="align: center"] 2.500 [/TD]

[TR]
[/TR]
[TR]
....................................31.12.2008......................................​
153 TİCARİ MALLAR HESABI
.............Satılan malın maliyeti kaydı..............
[/TD]
2.500

[/TD]

2.500

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Sürekli envanter yönteminde satışların ardından maliyet hesaplarız, aralıklı envanter yönteminde dönem sonunda toplu olarak bir defada maliyet hesaplarız.

Yapılan iki yöntemde de satılan malların maliyeti ve bunun sonucunda kar veya zarar aynıdır. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım sonuç aynı çıkar. Sadece yöntemleri farklıdır.

doneri arkadaşımıza katılıyorum sonuç her türlü aynı çıkacaktır zaten kar zarar değişmez iki yöntemdede

Sürekli envanter yönteminde satışların ardından maliyet hesaplarız, aralıklı envanter yönteminde dönem sonunda toplu olarak bir defada maliyet hesaplarız.

Yapılan iki yöntemde de satılan malların maliyeti ve bunun sonucunda kar veya zarar aynıdır. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım sonuç aynı çıkar. Sadece yöntemleri farklıdır.
Farklı bir durum var normal satış verilip ve maliyeti şudur denmemiş.öyle olsa zaten devamlı envanter olur ve satış kaydından sonra maliyet kaydı yapılır.soruda satış iadesi var ve malın maliyeti şu kadardır denmiş.ve dönem sonu işlemlerinde de araklı envanter sorulmuş.ben satış iadesi yapıp 610 191,sonra 153 621 yaptım.

merhaba,

okuduğum mesajlara göre galiba herkes mal iadesi sorusunu yanlış yapmış. Oradaki soruda bir püf noktası vardı. Müşteri o dönemdeki aldığı malın iadesini yapmamış, geçmiş dönemde aldığı malın iadesinin yaptığından dolayı 681 nolu hesabı kullanmamız gerekiyormuş. Kurstaki bütün hocalarla görüştüm herkes aynı fikirde. Maalesef bende önce mal iadesini yaptım sonra maliyet kaydını yaptım. Ama oradaki tarihi baz almamışız. Üzgünüm o sorumuz yanlış arkadaşlar:(

Arkadaslar gecmis olsun herkese...

Maliyet gercekten zordu, finansal yetişmedi ama iyiydi, vergiden Ozan Bingöl hocanın sitesindeki sorulara baktım 2 soru oradan yakaladım birde kitabındaki uygulama sorusu sınavdakine çok benzerdi o yüzden vergide superdi...

Allah hepimizin emeginin karşılığını verir inşallah...

Evet ya Ozan Bingöl ün sitesinden soruların da üstelik çıktısını almıştım. Ancak Vergi sorumluları o kadar karıştırılmaya müsait ki bildiğim halde ikinci maddesini yapamadım. Kaldım galiba. Maliyetin en kolay sınavlardan birisi olduğunu düşünüyorum. İşçilik ve Safha dururken öyle bir soru benim için çok iyi oldu. İşçilik karıştırdığım bir konuydu...

merhaba,

okuduğum mesajlara göre galiba herkes mal iadesi sorusunu yanlış yapmış. Oradaki soruda bir püf noktası vardı. Müşteri o dönemdeki aldığı malın iadesini yapmamış, geçmiş dönemde aldığı malın iadesinin yaptığından dolayı 681 nolu hesabı kullanmamız gerekiyormuş. Kurstaki bütün hocalarla görüştüm herkes aynı fikirde. Maalesef bende önce mal iadesini yaptım sonra maliyet kaydını yaptım. Ama oradaki tarihi baz almamışız. Üzgünüm o sorumuz yanlış arkadaşlar:(

Evet öyle bir durum da var. Mal iadesinden önce satış yoktu. Bu yüzden İade olunan mal geçmiş yılların satışına ait olarak düşünülüyor. En kıl soruydu galiba..

merhaba,

yapmayın ya öylemiymiş

Ya iyide 1000 tl ye satılan mal diyor soruda önceden bi satış var yani.bu resmen satış iadesi sorusu 681 le ne alakası var.offf başım ağrıdı valla ya

681 nolu hesabı kullanan pek kimse yoktur sanırım.geçmiş yıllardaki benzer sorulara bakın derim ben.o kadar çelişkili bi soru sormazlar bence düpe düz satış iadesi sorusu bu.

İnşallah öyledir. Hocaların yanılma ihtimali olabilir mi:) ayrıca bu soru iki kayıt olarak yapılacakmış. ikinci kayıtta 681 nolu hesap kapatılıyor.

681 nolu hesabı kullanan arkadaşlar var mı acaba?
681 nolu hesap gelir hesabı değil mi ?nasıl kapatıyorsunuz peki bu hesabı.681 191 yapıp sonra 681 i alacağa yazamazsınız ki gelir hesabı çünkü bu.öyle bir kayıt olamaz.

681 nolu hesap gelir hesabı değil mi ?nasıl kapatıyorsunuz peki bu hesabı.681 191 yapıp sonra 681 i alacağa yazamazsınız ki gelir hesabı çünkü bu.öyle bir kayıt olamaz.

kaydı tam hatırlamıyorum. Cevabı görünce moralim çok bozulduğu için hiç bakmadım. Kafamda şimşekler çaktı. Hocalar öyle olacak demese yapan kişilerden duysam inanmazdim. Şu soruların cevapları tesmerde açıklansada herkes rahatlasa.
Öznur inşallah senin dediğin gibidir ya. İnsanların boşuna bir sorusu gitmez.

kaydı tam hatırlamıyorum. Cevabı görünce moralim çok bozulduğu için hiç bakmadım. Kafamda şimşekler çaktı. Hocalar öyle olacak demese yapan kişilerden duysam inanmazdim. Şu soruların cevapları tesmerde açıklansada herkes rahatlasa.
Öznur inşallah senin dediğin gibidir ya. İnsanların boşuna bir sorusu gitmez.
geçmişte bir sürü aynı tip soru var Allah aşkına ne alakası var 681 le .resmen satış iadesi bu.hocalar nasıl vardı böyle bir kanıya onuda anlamış değilim ben.

Bir de şu var ki mal iadesinde 621 hesabı kullansaydık, bu hesaba alacak vermemiz gerekirdi ki 621 hesap alacak çalışan bir hesap değil ve ilk açılışı alacak olamaz.
Dersaneye gitmiyorum, çevremde sınava giren kimsede yok, bu konuyu birine soramadım ama, benim görüşüm malın maliyeti sürekli envantere göre takip ediliyor olsaydı ve satış da geçen yıldan yapılmış olan satış bunda hem fikiriz, o zaman geçmiş yıl zararlarına atılabilirdi.
Ama maliyet aralıklı envanver yöntemine göre takip ediliyor o halde iade de malın maliyeti dikkate alınmayacaktı diyorum ben.

geçmişte bir sürü aynı tip soru var Allah aşkına ne alakası var 681 le .resmen satış iadesi bu.hocalar nasıl vardı böyle bir kanıya onuda anlamış değilim ben.

oradaki tarihten dolayı o kanıya varmışlar. Sorunun içinde zaten geçmiş dönem falan demiyor. Maalesef bu komisyon şaşırtıcı soruları seviyor.

oradaki tarihten dolayı o kanıya varmışlar. Sorunun içinde zaten geçmiş dönem falan demiyor. Maalesef bu komisyon şaşırtıcı soruları seviyor.
2012 mart dönemi sınav sorularına bakar mısın bi.07.07 de mal satmış sonra 11.07 de müşteri malı iade etmiş.bizim soruda da 4 ocakta mal satmış 5 nisanda müşteri malı geri iade etmiş.hem tarih neden şaşırtıyor ki bizi daha öncesinden o malın satıldığı zaten belli önce bi tarih sonuçta bu.sonrada geri iade etmiş müşteri.