fonradar

2013 Yılı Geçmiş Dönem KDV Beyanları

Üyelik
12 Eki 2012
Mesajlar
13
Konum
konya
İyi günler;
Öteden beri Basit Usulde Vergi mükellefi olarak kayıtlı bulunan bir mükellefimiz Vergi Dairesinin ilgili ihbar dilekçesine istinaden 20.09.2013 tarihinde yapmış olduğu yoklamada mükellefi 01.01.2013 tarihinden itibaren Gerçek Usulde Vergi mükellefi olmasını tespit etmiştir. İlgil Vergi Dairesiyle görüşerek bizde 31.12.2012 tarihi itibariyle Basit Usul Vergi Mükellefiyetini kapatıp 01.01.2013 tarihi itibariyle Gerçek Usulde Vergi mükellefiyeti kaydımızı yaptırdık. Ancak mükellef 20.09.2013 tarihine kadar Basit Usulde gelir elde etmiş olup faturalarını düzenlemiştir.
Ben 2013 yılı için vereceğim KDV Beyannamelerinde 2013 yılı Gelir ve Giderlerini KDV li olarak işleyip ona göremi KDV Beyannamesi vermem gerekir. Bu konu hakkında nasıl bir yol izleyebilirim. Konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. İyi çalışmalar
 
basit usulde kestiğiniz faturaları iptal edip gerçek usulda faturanızı bastırmanız lazım aynı dönemlere son bastırılan fatura kullanması gerekir pişmanlıklada geçmiş dönem kdvlerinizi verip durumunu düzeltmeniz gerekmektedir.
 
Basit Usulde kesmiş olduğumuz faturaları iptal edebilmek için üst nüshalara ihtiyaç yokmudur ki bizde de üst nüshalar elimizde olmadığı için iptal etme şansımız olmamış oluyor. Ben Basit Usulde kesilen faturaları kdv li girmiş olsam hiç bir oynama yapmadan ve ona göre de geçmiş dönemlere pişmanlıkla beyanname versem uygun olur mu acaba.
 
Basit usul de vergilendirilen bir mükellef , basit sule tabi olmanın şartlarını herhangi birini kaybettiği anda , bence gerçek usulde vergilendirmeye , yoklama sonucu gerçek usulde verlendirmeye geçiş tarihi yılın başından değilde , takip eden yılın başından yapılması olması gerekirdi ,diye düşünüyorum. kaldıki tespit edilen husus geçmiş dönemi ilgilendirse dahi , tespitin yapıldığı tarihden sonra hukuki değişim gerçekleşmelidir.
 
Son düzenleme:
Sayın Sofist mükellefiyetinizin neden geriye dönük olarak gerçek usule çevrildiğini anlamış değilim. Heralde 2012 hasılatınız yada kiranız özel şartları aştığından böyle bir işlem yapmışlar. Beyannamelerinizi pişmanlık talepli olarak verip 15 içinde ödemeniz.
 
Üst