2014/1.Dönem Yeterlilik Sınav Günü İçin Tavsiyeler. (ANKARA)

Üyelik
28 Ara 2013
Mesajlar
79
Konum
ankara
Arkadaşlar hep müfredatı konuştuk bilgilerimizin yanında birde 2 gün psikolojik bir savaş veriyoruz ve ilk kez girecek arkadaşlara kendi yaşadıklarımızdan yola çıkarak yardımcı olursak sınav günü faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Öncelikle 11.03.2014 22.30 itibariyle kar başladı muhtemelen hafta sonu da soğuk olacak. Ankara dışından gelecek arkadaşların tedbir almasında fayda var. Sınav salonlarınız aynı binada denk gelirse şanslısınız. Yoksa hukuk ve siyasal arası mekik dokuyorsunuz. Sınıflar soğuk oluyor. Sınavdan sonra 3 gün işe gidemedim ayağımda çizme olmasına rağmen 39,5 derece ateşle yattım. Sınav stresi çok gözünüz görmüyor ama ayaktan üşütürseniz durum fena.

Sabah saat 8 itibariyle zaten küçük olan otopark dolmaya başlıyor. Sınıflarda istediğiniz yere oturabiliyorsunuz bu nedenle sınavdan 20 dk. önce salonların önünde kuyruk başlıyor. Sınav günü çalışmak için elinizde kendi hazırladığınız takıldığınız yerleri ya da son hamle düşündüğünüz kısa kısa notlar hazırlayın faydalı olacaktır.

Sınavda analiz ve maliyet hariç 2.kağıt kullanılmasına izin vermediler. Sorularda istenenleri iyi okumanızda fayda var yoksa 100 beklerken 30 alabilirsiniz.

Ben cevaplarken her soru için CEVAP-1 CEVAP -2 Gibi yazarak başladım türmobun yayınladığı sınav cevaplarına istinaden. hemen altına 1 satır boşluk bırakın. Soruda maddeler halinde yazılmasını istemişse maddeleri sıralamadan önce Örnek olarak meslek hukukunda etik ilkeleri tehtit eden nedenleri sıralayın demişlerdi ETİK İLKELERİ TEHTİT EDEN NEDENLER gibi bir başlık atıp altına a- b- c- d- gibi sıralayarak devam edin. İstenenler kısmı önemli sınavda kağıt disiplininiz de değerlendiriliyor. Temel hukuktan örnek veriyim. Gerçek kişiyi tanımlayın,gerçek kişilik nasıl başlar,nasıl sona erer. Sorusuna aynı sırada cevap verin. Önce gerçek kişiyi tanımlayın sonra cümlenize gerçek kişiliğin nasıl başladığıyla devam edin.

Her cevabınızdan sonra en az 2 satır hatta aklınıza başka bilgi gelir düşünceniz varsa 3 satır boşluk bırakın. Diğer sorunun cevabına öyle geçin. Sıkıştırarak yazdığınız cevaplar okuyanı sıkıp bunaltıyor sanırım ''YMM SINAVLARINDA BU UYARI HER SORU KAĞIDINDA YAPILIYOR RAHAT OKUMAMIZ İÇİN CEVAPLARINIZ ARASINDA 2-3 SATIR BOŞLUK BIRAKIN DİYOR.'' !! Bunlar kağıdınız okunurken kanaat olarak geri döner diye düşünüyorum.

Analizde 2 sayfa cevap yazan arkadaş 100 beklerken 40 alarak kaldı. Analizde 2 soru cevapladım toplam 60 puandı. Ki sözel 3.soruda 6 tane yazın dedi 5 tane yazdım sonuncuyu hatırlayamadım. Trend 4 taneydi her trendi tek tek istediği trendlerin adını yazarak başladım altına trend tablosunu ilgili kalemler için aldım 1 tanesine sadece işletme için olumlu yorumlanır dedim puan kırmasını bekliyordum 50 aldım. 5 puanda sözel sorudan kırdılar muhtemelen. Yani özetle sayfalarca yazmak değil istenene cevap vermek ve kağıt düzeniniz sizi bir adım öne geçirir. Sonuçta okuyanda öğrenciydi ve öğrencileri oldu. akademik kariyer yapan insanlar kağıt düzenine önem verirler.

Sınavdan hemen çıkmayın cevaplarınızdan eminseniz bile cümlelerinizi tekrar okuyun ve her soruya bir şeyler yazmaya çalışın. Ama yazmak içinde atmasyon yapıp kanaatinizi kırdırmayın. Çok kopya çeken gördüm sınav kağıdı altına küçük kağıtlar koyanlar birbirinden bakanlar öndeki arkadaşın aleni dönüp bakmaya çalışması vs vs. Gözetmeninize ve yeteneğinize bağlı. Şahsım adına kopyaya ihtiyaç duymadım. Denesem de yakalanırdım sanırım. :)

Cep telefonu ile rahat rahat giriliyor sessize almanız yeterli çaldığında da uyarılıyorsunuz sadece tabi yeni sistem değiştiyse bilemem. ama son sınav itibariyle sınav güvenliği çok zayıftı staja başlamanın aksine güvenlik yok denecek derecede.

Gir çık temposuna başladığınızda cumartesi akşamı hukuk dersine pazar maliyet dersine dikkat edin. Özellikle pazar günü finansaldan sonra kafasal bitiyorsunuz. Üstüne ayran da içerseniz öğlen finansalda uyku hapı almış gibi olursunuz. Finansaldan sonra ciddi anlamda fırsatınız varsa 30 dakka gözlerinizi kapatmayı deneyin sonrasında gelen sınavda o yorgunluk kendini hissettiriyor.

Son darbe maliyet! aylarca çalışmanın yorgunluğu arkada bıraktığınız 6 sınav kafanızda dönen önceki girdiğiniz sınavlarda verdiğiniz cevaplar çevrenizden duyduğunuz cevaplardan yola çıkarak hayıflanmalarımız. Çok iyi bildiğiniz soruya cevap veremeyişinizin moral bozukluğu vs vs. Artık maliyette bitsede gitsem YETER demeye başlıyorsunuz. Allah biliyor ya maliyette bile hala aklımda denetim vardı ve herkes tanıyan tanımayan yanına oturana denetimi soruyordu. Pskolojik olarakta dağılmıştım zaten. Maliyetten çıkarken şu cümleyi kurduğumu hatırlıyorum '' Denetimden bıraktınız zaten maliyetti niye zorluyorsunuz buda kalsın 2 sine tekrar girerim yeter bune!'' kağıdı aldım 35 dakka olmuştu başlayalı teslim ettim çıktım. Soruları 1 kere okudum nasıl dağılmışsam artık ben 1.soruda güg sapması var diye okudum. 2. soruda ondalıklı çıkınca yanlış yapıyorum dedim. Maliyet gerçekten son darbe sakin olmakta fayda var. Hala sınavdan neden çıktım bilmiyorum denetimde bile bilmediğim kgk teblilerini uyarlayıp yazan ben duramadım sınıfta dışarı attım kendimi denetim biraz iyi geçseydi 6 dersten geçme umuduysa belki yüklenirdim maliyete. Sizlere tavsiyem girdiğiniz sınavı geride bırakın benim gibi buda kalsın 2.de veririm diye düşünmeyin kaldım sandığım dersten geçince maliyetten çıkışıma hala hayıflanıyorum.

Son tavsiyem kendinize çok güvenmeyin. En iyi bildiğiniz derste en iyi bildiğiniz konu dahi olsa dikkat edin. Kendinize çok güvendiğiniz derste bir soruyu bilememek diğer cevaplarınızı etkilemesin.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar arkadaşlar diğer arkadaşlarımızda kendi tecrübelerini yazarlarsa faydalı olur diye düşünüyorum. Çalışmak bir yana 2 günde çalıştıklarınızı yansıtamadınız mı cevap kağıdına emekler boşa gidiyor.

Herkese canı gönülden başarılar... Allah yardımcımız olsun...
 
maliyetten ilk iki sınava çalışmadan girdim.. sayısal derslere çalışmadıysanız arkadaşlar pas haklarınızı kullanın .. sayısal dersler bilmeden yapılmıyor şans sayısal ders için geçerli değil ... sonradan çok ihtiyacınız olabilir .. dikkat edin.. nacizane fikrim..

Allah emek verenin yanında olsun , başarılar dilerim...
 
Rebel2013 çok teşekkürler .Gerçekten harika özetlediniz.Sizi okurken beni anlatıyorsunuz sandım.Bende nacizane bir iki detayı paylaşmak istiyorum.Maliyette özellikle bulduğumuz rakamların yanına ibareleri yazalım.Birim,kg.TL vb. gibi.Meslek hukukunda ise hoca kuralcı bu kesin.Bence kitaptaki cümleleri anımsatan kelimleri kullanmak faydalı olur
 
Çok doğru bir tespit sn.dadaş Tl br gibi detayları başka bir yazımda üstüne basa basa bahsetmiştim bu detay yüzünden 30 puanı kırılan arkadaş tanıyorum. Ufak ama hayat kurtaran bir detay. Fakat ben hala soru çözerken kaptırıp gidiyorum yazmıyorum. Sınavda dikkat etmem gerekiyor.
 

Benzer konular

Üst