fonradar

2016 Bağımsız Denetçilik Sınavı Tarihleri Açıklandı

Üyelik
18 Ocak 2011
Mesajlar
40
Konum
Eskişehir
[h=1]2016 yılında yapılacak Bağımsız Denetçilik Sınav tarihleri açıklandı. 2016 yılında yapılacak Bağımsız Denetçilik Sınav tarihleri belli oldu. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan (KGK) yapılan açıklamaya göre, Bağımsız Denetçilik Sınavları 15 Mayıs 2016 ve 13 Kasım 2016 tarihlerinde Ankara ve İstanbul’da yapılacak. Ayrıntılı açıklamalar ileriki tarihlerde Sınav Duyurusu ile yapılacak.[/h]Daha önceki yıllarda Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki defa yapılan bağımsız denetçilik sınavına; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olanlar başvurabilmektedir.
SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI:
S.1. 01/01/2013 tarihinden önce bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara katılarak Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisans Belgemi aldım. Söz konusu belgenin tarafıma sağladığı muafiyetler nelerdir, sadece bu belge esas alınarak denetçi olarak yetkilendirilmem yapılır mı?
C.1. 01/01/2013 tarihinden önce bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara katılarak Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisans Belgesini alanlar açısından, söz konusu lisans belgesi ilgiliye, Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm uyarınca, Kurumumuzca bağımsız denetçi olarak yetkilendirileceklerde Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde aranan şartlardan sadece “sınav şartı” ile ilgili bir muafiyet sağlamakta olup, bu kişilerin bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmesinin
yapılabilmesi için mezkur Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde sıralanan tüm şartları başvuru tarihi itibarıyla sağlamaları gerekmektedir.
Bu itibarla, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisans Belgesine sahip olanlardan, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde sıralanan diğer tüm şartları da taşıyanlar, EYBİS üzerinden yetkilendirilme başvurusunda bulunabilirler.
Ancak, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisans Belgesine sahip olmakla birlikte, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen diğer tüm şartları 31/12/2014 tarihine kadar sağlayamayacak olanların, sahip oldukları lisans belgesinin kendilerine sağladığı sınav şartından muafiyet haklarının saklı tutulabilmesi için, bu kişilerin 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuz internet sitesi http://kgk.gov.tr/content_detail-191-985-
sermaye-piyasasinda-bagimsiz-denetim-lisans-belgesine-sahip-olanlar-ile-lisans-belgesinialmaya-hak-.html
adresi üzerinden başvurarak bu hususa ilişkin talepte bulunmaları gerekmektedir.
S.2. Bağımsız denetçilik sınavına girebilmek için aranan şartlar nelerdir?
C.2. Kurumumuz tarafından yapılan bağımsız denetçilik sınavına hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber yukarıda belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olanlar başvurabilir.
S.3. Bağımsız denetçilik sınavına girebilmek için meslek mensubu olma zorunluğu bulunmakta mıdır?
C.3. Kurumumuz tarafından yapılan bağımsız denetçilik sınavlarına girebilmek için meslek mensubu olma zorunluluğu bulunmamakta birlikte, meslek mensubu olanların sınavda tabi tutulacağı konular ile meslek mensubu olmayanların sınavda tabi tutulacağı konular farklılık arz etmektedir.
S.4. Meslek mensubu olmayanların bağımsız denetçilik sınavında tabi tutulacağı konular nelerdir?
C.4. Meslek mensubu olmayanların bağımsız denetçilik sınavında tabi tutulacağı konular

  1. a) Muhasebe (Genel muhasebe, maliyet ve yönetim muhasebesi), b) Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe tandartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),
  2. c) Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim,
  3. d) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat),
  4. e) Genel Hukuk Mevzuatı (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İdare Hukuku),
  5. f) Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı, (Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanında denetimde bulunmayacak olanların Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı konularından sınava girmelerine gerek yoktur.)
S.5. Bağımsız denetçilik sınavında SMMM’lerin tabi tutulacağı konular nelerdir?
C.5. SMMM’lerin, Kurumumuz tarafından yapılan bağımsız denetçilik sınavında tabi tutulacağı konular;

  1. a) Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları, yıllık ve konsolide finansal
tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),

  1. b) Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim,
  2. c) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk
yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat),

  1. d) Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı, (Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanında denetimde bulunmayacak olanların Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı konularından sınava girmelerine gerek yoktur.)
S.6. Bağımsız denetçilik sınavında YMM’lerin tabi tutulacağı konular nelerdir?
C.6. YMM’lerin, Kurumumuz tarafından yapılan bağımsız denetçilik sınavında tabi tutulacağı
konular;

  1. a) Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),
  2. b) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat),
  3. c) Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı, (Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanında denetimde bulunmayacak olanların Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı konularından sınava girmelerine gerek yoktur.)
S.7. Bağımsız denetçilik sınavlarında başarı şartı ile sınav sonuçlarının geçerlik süresi nedir?
C.7. Sınavda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden yüz puan üzerinden en az altmış puan alınması, tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının da en az yetmiş puan olması şarttır.
Not yükseltmek amacıyla sınav konularının her birinden ayrı ayrı sınava girilebilir.
Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek sınav notu esas alınır. Sınava müracaat edildiği halde sınava iştirak edilmemesi durumunda önceki not, süresi içinde geçerliliğini korur. Konuları itibarıyla sınav sonuçları ilan tarihini müteakip üçüncü takvim yılı sonuna kadar geçerlidir.
S.8. Kamu kurumları tarafından 01/01/2013 tarihinden önce yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara girenlerin bu sınavda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar bağımsız denetçilik sınavlarında geçerli sayılacak mı?
C.8. Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenlerin, bu sınavlarda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar, mevzuatı uyarınca geçerli oldukları süre içinde ve talepleri halinde, Bağımsız Denetim Yönetmeliği uyarınca yapılacak sınavlarda dikkate alınacaktır. Ancak bu durumda bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim konusundan sınava girmeleri zorunludur.
S.9. 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlar dışında yapılan sınavlarda, benzer sınav konularından alınan notlar bağımsız denetçilik sınavında dikkate alınacak mıdır?
C.9. 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlar dışında yapılan sınavlardan alınan notlar bağımsız denetçilik sınavında dikkate alınmayacaktır.
4/5
S.10. 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlarda alınan notların geçerlilik süresi nedir?
C.10. 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlardan 2010 ve 2011 yılı içerisinde sonucu açıklanan lisanslama sınav konularından alınan notlar 2014 yılı sonuna kadar, 2012 yılı içerisinde sonucu açıklanan lisanslama sınav konularından alınan notlar ise 2015 yılı sonuna kadar geçerliliğini korumaktadır.
S.11. 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazandım. Sertifikasyon sürecimin tamamlanması için lisans yenileme eğitimlerine katılmam gerekiyor. Ancak ilgili Kuruluş tarafından yenileme eğitimleri durdurulduğundan bağımsız denetim lisans belgemi alamıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
C.11. 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazanan, ancak yenileme eğitimlerine tabi olma veya benzeri nedenlerle lisans belgesini alamayanların, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşuna müracaat ederek, Bağımsız Denetçilik Sınavlarında başarılı olarak lisans belgesi almaya hak kazandıklarını, ancak yenileme eğitimine tabi olma veya benzeri nedenlerle sertifikasyon sürecinin tamamlanamadığı hususlarını belirten bir yazı ve onaylı not dökümlerini temin etmeleri gerekmektedir. Bu itibarla, 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazanan, ancak yenileme eğitimlerine tabi olma veya benzeri nedenlerle lisans belgesini alamayanlardan, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde sıralanan diğer tüm şartları da taşıyanlar, SPL’den alacakları, Bağımsız
Denetçilik Sınavlarında başarılı olarak lisans belgesi almaya hak kazandıkları, ancak yenileme eğitimine tabi olma veya benzeri nedenlerle sertifikasyon sürecinin tamamlanamadığı hususlarını belirten yazı ve sınava ilişkin onaylı not dökümlerini kullanarak EYBİS üzerinden yetkilendirilme başvurusunda bulunabilirler.
Ancak; bu durumda olanlardan, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen diğer tüm şartları 31/12/2014 tarihine kadar sağlayamayacak olanların, Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca kendilerine tanınan sınav şartından muafiyet haklarının saklı tutulabilmesi için, bu kişilerin 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuz internet sitesi http://kgk.gov.tr/content_detail-19...olanlar-ile-lisans-belgesini-almaya-hak-.html
adresi üzerinden başvurarak bu hususa ilişkin talepte bulunmaları gerekmektedir.
S.12. Üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitimlerine kimler katılabilir?
C.12. Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitim programlarına, mezkur Yönetmeliğin Resmi Gazetede yayım tarihi olan 26/12/2012 tarihi itibarıyla Yeminli Mali Müşavir olmaya hak kazananlar ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmaya hak kazanan 15
5/5 yıllık mesleki tecrübeye sahip olanlar, 31/12/2014 tarihine kadar başvurmaları halinde katılabilir. Dolayısıyla anılan Yönetmelik hükmü uyarınca geçiş dönemi eğitimlerine
katılabilmek için;

  1. a) YMM’ler açısından;
– 26/12/2012 tarihi itibarıyla YMM olmaya hak kazanmış olmak,
– 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuzca eğitim verme konusunda yetkilendirilmiş üniversitelere başvurmak,
zorunluluğu bulunmaktadır.

  1. b) SMMM’ler açısından ise
– 26/12/2012 tarihi itibarıyla 15 yıllık mesleki tecrübe süresini haiz olmak (mesleki tecrübe süresinin hesabı ile ilgili olarak ilgili kısım soru ve cevaplarına bakınız)
– 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuzca eğitim verme konusunda yetkilendirilmiş üniversitelere başvurmak,
zorunluluğu bulunmaktadır.
S.13. Kamu kurumları tarafından 01/01/2013 tarihinden önce yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara girenlerin bu sınavda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitim programlarında geçerli sayılacak mı?
C.13. Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenlerin, bu sınavlarda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar, mevzuatı uyarınca geçerli oldukları süre içinde ve talepleri halinde üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitim programlarında dikkate alınacaktır. Ancak bu durumda bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim konusundan eğitimlerini başarı ile tamamlamaları zorunludur.
S.14. Bağımsız denetçilik sınavında tüm konular itibarıyla başarılı olmak, veya üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitimlerini başarı ile tamamlamak bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmek için yeterli midir?
C.14. Bağımsız denetçilik sınavında başarılı olmak veya üniversitelerle işbirliği halinde düzenlenen geçiş dönemi eğitimlerini başarı ile tamamlamak, bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmek için tek başına yeterli olmayıp, denetçi olmak isteyenlerin, Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen tüm şartları başvuru tarihi itibarıyla sağlaması gerekmektedir. / kgk.gov.tr

 
şu ortalamayı da düşürselerdi her sınavda ortalama 60 iken bu sınavda niye 70 anlamadım staj başlatmada ortalama 60 yeterlilikte ortalama 60 şimdi spk da ortalamayı 60 a düşürdü kgk ortalamayı hala düşürmedi kaldıki hep şu dendi sınav spk gibi olacak spk gibi aynı olacak olacaksa o halde ortalamayıda düşürmeleri ve ders başına da ücret almamaları gerekir diye düşünüyorum
 
şu anda ihtiyaç yok 5 sene sonra ihtiyaç olunca ne yapacaklar acaba niye ayırımcılık yapıyorlar 15 yıl müşavir olanlara bedevadan verdiler niye 15 yıl niye 10 yıl değil saçma sapan şeyler
 
Üst