2098 Sayılı Kanun Yardım

2098 sayılı kanuna tabi olarak çalışan ve bu belge türüne göre bildirgesini tahakkuk ettirdiğim işyeri için ekim ayına ait e-bildirge göndermeye çalışıyorum fakat ''xml dosya ile verilen belge türü geçerli değil'' uyarısı alıyorum. gözden kaçırdığım bir değişiklik mi oldu acaba?

Ynt: 2098 sayılı kanun yardım

1.ssk no yerine tc no kullanılması
2.yeni nace kodu

Kişilerin sigorta grubunu yeni listeye göre değiştirmeniz gerekiyor.

Belge Türü Sigortalılar
01 Hizmet Akdi İle Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar
02 Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalışanlar
07 3308 Sayılı Kanunda Belirtilen Aday Çırak, Çırak Ve Mesleki İşletmelerde Eğitim Gören Öğrenciler
13 Tüm Sigorta Kollarına Tabi Olup İşsizlik Sigortası Primi Kesilmeyenler İle Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülke Vatandaşlarından Hizmet Akdine İstinaden Çalışanlar
14 Libya?da Çalışanlar
19 Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri Bünyesinde Oluşturulan Tesis Atölye Ve Benzeri Ünitelerde Çalıştırılan Hükümlü Ve Tutuklular
20 İstisna Akdine İstinaden Almanya'ya Götürülen Türk İşçiler
21 Türk İşverenler Tarafından Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülkelere Götürülerek Çalıştırılan Türk İşçileri
22 Meslek Liselerinde Okumakta İken Veya Yüksek Öğrenimleri Sırasında Zorunlu Staja Tabi Tutulan Öğrenciler
23 Harp Malulleri İle 3713 Ve 2330 Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olanlar
24 Harp Malulleri İle 3713 Ve 2330 Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olanlar
25 4447 Sayılı Kanun Gereğince İşsizlik Ödeneği Almayıp Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılan Kursiyerler
26 4447 Sayılı Kanun Gereğince İşsizlik Ödeneği Alıp Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılan Kursiyerler
27 4447 Sayılı Kanun Gereğince İşsizlik Ödeneği Alıp Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılmayan Kursiyerler
28 4046 Sayılı Kanunun 21 İnci Maddesi Kapsamında İş Kaybı Tazminatı Alanlar
29 Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
30 İşsizlik Sigortası Hariç 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
31 Harp Malulleri İle 3713 Ve 2330 Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olup 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
32 Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
33 İşsizlik Sigortası Hariç 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
34 Harp Malulleri İle 3713 Ve 2330 Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olup 90 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
35 Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp 180 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
36 İşsizlik Sigortası Hariç 180 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
37 Harp Malulleri İle 3713 Ve 2330 Sayılı Kanunlara Göre Vazife Malullüğü Aylığı Alanlardan Kısa Ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olup 180 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammına Tabi Çalışanlar
38 Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmış Ülke Vatandaşı Olup Türkiye?de Çalışanlar, Birleşik Krallıkta İkamet Edenler Ve İsviçre Vatandaşı Olanlardan Uzun Vadeli Sigorta Kolunu Tercih Edenler
39 Birleşik Krallıkta İkamet Edenler Ve İsviçre Vatandaşı Olanlardan Uzun Vadeli Sigorta Kolunun Uygulanmasını Talep Etmeyenler
40 Kısa Çalışma Ödeneği Alanlar

arkadaşlar daha önceki dönemlerde aylık e-bildirge gönderirken 03 kodunu seçerek gönderdiğim boyacı ve kaynakçıları bu dönem itibariyle 03 kodunu seçtiğimde 5510 sayılı kanun sonrası geçersizdir diye bir ibare çıkıyor bu dönemden itibaren hangi koddan bildirmek gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim yeni nace kodu 2599

Ynt: 2098 Sayılı Kanun Yardım

arkadaşlar bilgisi olan varsa yardım edebilir mi acaba ?

Konu ile ilgili yönetmelik/tebliğ çıktı.

ben konuyla ilgili her hangi bir tebliğe ulaşamadım sizde varsa yararlanabilirmiyim

27 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 27010
FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

husman ' Alıntı:
arkadaşlar daha önceki dönemlerde aylık e-bildirge gönderirken 03 kodunu seçerek gönderdiğim boyacı ve kaynakçıları bu dönem itibariyle 03 kodunu seçtiğimde 5510 sayılı kanun sonrası geçersizdir diye bir ibare çıkıyor bu dönemden itibaren hangi koddan bildirmek gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim yeni nace kodu 2599

Size bahsedilen tebliğe göz atarsanız boyacı ve kaynakcılarda itibari hizmet süresi uygulamasının kaldırıldığını görebilirsiniz.

coskunbozalan ' Alıntı:
husman ' Alıntı:

Size bahsedilen tebliğe göz atarsanız boyacı ve kaynakcılarda itibari hizmet süresi uygulamasının kaldırıldığını görebilirsiniz.

Sayın Bozalan'ında hasettiği gibi ; boyacı ve kaynakçılarda itibari hizmet süresi kaldırılmış olup,bundan sonra 01 kod ile gönderilecektir.

5510 sayılı kanun 42.maddeye göre boyacı ve kaynakçılar 32 nolu bildirge kodu ile verilecek
incelerseniz ben bu şekile okudum en uygun olanda 32 nolu bildirge

bu olay iyice karıştı arkadaşlar , bu arada sayın husman 40.madde demek istediniz sanırım , evet kanunun 40. maddesini okursanız boyacı ve kaynakçı ları 32 nolu belge türüne göre verilmesi gerektiği anlaşılıyo fakat göndermiş olduğum 27 eylül 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan yönetmelikte fiili hizmet zammı içinde yer alan iş gruplarında kaynakçı yada boyacılardan bahsedilmiyo. benim kanaatim 01 nolu belge türüne göre verilmesi yönünde artık. ki bu kanaat 5 kez değişti şimdiye kadar ;D

bende 3 adet mali müşavir arkadaşım ve şirketimizin yeminli mali müşaviriyle yaptığım görüşmelerde 32 nolu şeçeneğe göre bildirgeyi vermemiz kanaatinde birleştik çünkü çok açık bi şekilde boya ve kaynak işi yapanlar fiili 90 gün maddesinde yer alıyor. bende bu şekilde yorumladım. 5510/40.madde yanlışlıkla 42 oldu pardon

arkadaşlar boya ve kaynak işi yapanlar 01 kod ile gönderilmelidir.hangi işyerlerinde hangi çalışmaları yapanların bu kanundan yararlanacakları açıkça belli.bu işyerlerinde ve işlerde çalışmayanların fiili hizmet süresi zammından yararlanmaları durumunda bu süreleri iptal edilir.Benimde bir mükellefimde matbaa işçisi olarak çalışan sigortalıyı 3a ile bildirdiğimiz halde 10/2008 den itibaren 01 ile bildiriyoruz.Yani matbaa işçileride fiili hizmet süresi kapsamından çıkarıldı.

arkadaşlar ben bidaha iyice araştırma yapıcam fikirleriniz için çok teşekkür ederim ama ben hâlâ 40.madde takıldım şu anda bi daha bakıyorum ifade aynen 1-demir çelik tunç döküm işlerinde 2-zehirli,boğucu,yakıcı,öldürücü patlayıcı gaz,asit boya işleri gaz maskesiyle çalışmayı gerektiren işler. 3-oksijen veya elektrik kaynağı ......... vs işler. 90 gün olarak belirtilmiş. kafam iyice karıştı 2 kere bildirge verdim 4 kre karar değiştirdim böyle iş mi olur kanunda bu şekilde resmi gazetede farklı bunlar meslekten bıktırp adam kaçırmaya çalışıyolar bence staj kanun cart curt derken piyasada adam kalmıycak >:(

itibari hizmet süreleri daha önce verilen ayakkabıcılık matbaa gazate kaynak işleri bu 28 EYLÜL 2008 DE 27010 resmi gazetede ve 5510 /40 md ile kaldırılmış açıkcada belirtilmiştir fiili hizmet süresinin hangi işlere yükleneceğini ve ne kadar süre ile eklenecektir . dikkatle kaldırılmıştır değiştirilmemiştir bu hususla 32 kodluyu secerek hata işlemiş olursunuz tüm sigorta kollarına tabi 01 kodu sececeksiniz. saygılarımla

ayakkabıcılık değil boya olucak nerden çıktı ayakkabıcılık allah allah:) pardon

arkadaşlar benmi yanlış yorumluyorum resmi gazetede yer alan ifade aynen ;
fiili hizmet süresi zammından yararlanma şartları ; madde-5: fiili hizmet süresi zammı uygulamasından kanunun 40.maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ve aşşağıdaki tabloda..........vs yer alan sigortalılar.

çarşamba günü sigortaya mail attım sigorta 5510/40.maddeye göre sınıflandırılan işgruplarına göre vericeksiniz diye mail attı. ben yanlış yorumlamış olabilirmiyim hala tereddütteyim ama 32nolu seçenekten verdim. bence doğru olan bu. fakat diyelimki yanlış yaptım sigortanın bana yaptırımı ne olabilir ve sigortanın bana attığı mail bir kanıt olabilir mi ?

Cevap : Kurumumuza yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
5510 sayılı Kanun 1/10/2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, 03 nolu belge türü kaldırılmıştır. Buna göre, çalıştırmış olduğunuz sigortalılar; - 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi kapsamında fiili hizmet süresi zammına tabi ise, tabi olduğu süreye göre www.sgk.gov.tr adresinde ?Duyurular? kısmında yayınlanan belge türlerinden uygun olan belge türünün gönderilmesi, - 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi kapsamında fiili hizmet süresi zammına tabi değilse 01 nolu belge türünün gönderilmesi, Gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.