2098 Sayılı Kanun Yardım

Ynt: 2098 Sayılı Kanun Yardım

sevgili husman

elimizden geldiğince yardım etmeye gayret ediyoruz.sizin ikilemde kaldığınız konu hakkında izlemeniz gereken yol bence şu olmalı.
1-Sigortalınızın çalıştığı iş kolu fiili hizmet süresi zammı tablosunda yer alan kapsama dahil 15 adet işyerinden ve işkolundan birisi mi?
2-Eğer yukarıdaki soruya evet diye cevap verebiliyorsanız çalıştırdığıız sigortalının yaptığı iş işkolunun yanında belirtilmiş olan iş tanımına uygun mu?

Bu iki sorunun yanıtı evet diyorsanız o zaman fiili hizmet zammından yararlanır ve tablodaki gün sayısı kadar sigorta günlerine ilave yaptırabilirsiniz.

Ama sizin vermiş olduğunuz bilgiler diğer arkadaşlarımında hemfikir olduğu gibi bu tablo ile kesinlikle uyuşmuyor.Doğal olarakta 32 kodu ile bildirge verirseniz hata yapmış olursunuz.Ha ben illa bu şekilde vereceğim derseniz de taktir sizin tabiki.Bunun yaptırımı ne olur derseniz eklenen günler geri alınır ve iptal edilir.

sevgili n bayo ;

bizim yaptığımız iş resmi gazetede yayınlanan tabloda yer alan 15 işkolu içinde yok ama 5510/40.maddede yer alan 14 işkolu içinde var benim tereddütüm bu yüzden bi önceki iletimde ssknın bana atmış olduğu mail şimdi resmi gazeteyimi dikkate almalıyım yoksa kanunumu? resmi gazete ise sizinde dediğiniz gibi 01 ama kanunu dikkate almam gerkirse 32 nolu koddan bildirmem gerekicek

sevgili n bayo ;

bizim yaptığımız iş resmi gazetede yayınlanan tabloda yer alan 15 işkolu içinde yok ama 5510/40.maddede yer alan 14 işkolu içinde var benim tereddütüm bu yüzden bi önceki iletimde ssknın bana atmış olduğu mail şimdi resmi gazeteyimi dikkate almalıyım yoksa kanunumu? resmi gazete ise sizinde dediğiniz gibi 01 ama kanunu dikkate almam gerkirse 32 nolu koddan bildirmem gerekicek ben bu konuda tereddütteyim sizce kanunda yazan mı yoksa resmi gazete mi

5510 40 ıncı maddede 15 işkolu var.Sevgili husman sizin işkolunuz nedir?Sigortalı bu işyerinde ne işle iştigal etmektedir?

birde resmi gazetenin tarih ve sayısını bildirebilir misiniz?

28 eylül 2008 ve27010 sayılı resmi gazete 5510/40.maddede fiili hizmet süresi zammı adı altında kapsamdaki sigortalar başlığı ile 14 ayrı işkolu bildirilmiş bizim işimiz ise ; 1-fabrika,atölye,depo,havuz ve trafo binalarında çalışanlar başlığının içinde. firmamızın yaptığı iş araç üst ekipman imalatıdır.damper,dorse,çelik konstrüksiyon vs...

husman ' Alıntı:
28 eylül 2008 ve27010 sayılı resmi gazete 5510/40.maddede fiili hizmet süresi zammı adı altında kapsamdaki sigortalar başlığı ile 14 ayrı işkolu bildirilmiş bizim işimiz ise ; 1-fabrika,atölye,depo,havuz ve trafo binalarında çalışanlar başlığının içinde. firmamızın yaptığı iş araç üst ekipman imalatıdır.damper,dorse,çelik konstrüksiyon vs...
Fiilî hizmet süresi zammı

MADDE 40- Aşağıda belirtilen işyerlerinde ve/veya işlerde çalışan sigortalıların, hizmet sürelerine, bu işyerlerinde ve/veya işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen prim gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir.

Aşağıdaki bentlerden birden fazlasına dahil olanlar için, en yüksek olan bentten fiilî hizmet süresi zammı uygulanır.

Kapsamdaki Sigortalılar
Kapsamdaki İşyerleri ve/veya İşler
Eklenecek Gün Sayısı

1) Fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo binalarında çalışanlar.

1) Çelik, demir, pirinç ve tunç döküm işlerinde.

2) Zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleri ile gaz maskesiyle çalışmayı gerektiren başka işlerde.

3) Patlayıcı maddeler yapılması işlerinde.

4) Lokomotif ve gemi kazanlarının onarılması ve temizlenmesi işlerinde.

5) Gemilerin sintine, Dabilbotom gibi kapalı sarnıçlar içindeki raspa ve boya işlerinde.

6) Oksijen veya elektrik kaynağı, keski, tabanca ve perçin, takım sertleştirilmesi ve kum püskürtme suretiyle raspa işlerinde.
90 gün

Sanırım siz yanlış yerden bakıyorsunuz. Baktığınız madde metnini tam aktararırmısınız.

5510 yasılı yasanın 40.maddesi, 5754 sayılı yasanın 25.maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirildi;

"Madde 40 - Aşağıda belirtilen işyerlerinde ve işlerde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir. Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, tablonun (13) ve (14) numaralı sıralarında belirtilen sigortalılar hariç sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır.

Aşağıdaki bentlerden birden fazlasına dahil olanlar için, en yüksek olan bentten fiilî hizmet süresi zammı uygulanır.

Kapsamdaki Kapsamdaki Eklenecek
İşler/İşyerleri Sigortalılar Gün Sayısı
1) Kurşun ve arsenik işleri 1) Kurşun üretilen galenit, serüzit, anglezit gibi
cevherlerin çıkarılmasına ilişkin maden ocağı
işlerinde çalışanlar.
2) Kurşunlu madenlerden yahut içinde kurşun
bulunan kül, maden köpüğü, kurşun fırın kurumu, 60
üstübeç artığı ve benzeri maddelerden kurşun üretimi
için yapılan izabe işlerinde çalışanlar.
3) Antimuan, kalay, bronz ve benzeri maddelerle
yapılan kurşun alaşımı işlerinde çalışanlar.
4) Kurşun izabe fırınlarının teksif odalarında biriken 90
kuru tozları kaldırma işlerinde çalışanlar.

2) Cam fabrika ve atölyeleri 1) Cam yapımında kullanılan ilkel maddeleri toz haline
getirme, eleme, karıştırma ve kurutma işlerinde
(bu işleri yapmak üzere tam kapalı odalar içinde otomatik
makineli tesisat veya çalışma ortamındaki tozları
sağlık için tehlike oluşturmayacak düzeye indiren
havalandırma tesisatı bulunmadığı takdirde) çalışanlar.
2) Eritme işlerinde (otomatik besleme fırınlarıyla
çalışılmadığı takdirde) çalışanlar.
3) Ateşçilik işlerinde çalışanlar.
4) Üfleme işlerinde (tamamen otomatik makinelerle
yapılmadığı takdirde) çalışanlar.
5) Basınçla yapılan cam işlerinde (cam tazyiki işleri)
çalışanlar.
6) Ayna camı sanatında potalı cam dökümü işlerinde 60
(potalar kalıp masasına mekanik araçlarla taşınmadığı
takdirde) çalışanlar.
7) Camı fırın başından alma işlerinde çalışanlar.
8) Yayma fırınlarında düzeltme işlerinde çalışanlar.
9) Traş işlerinde çalışanlar.
10) Asitle hak ve cilâlama işlerinde çalışanlar.
11) Basınçlı havayla kum püskürten cihazlarla yapılan
işlerde (çalışma ortamındaki tozları sağlık için tehlike
oluşturmayacak düzeye indiren havalandırma tesisatı
bulunmadığı takdirde) çalışanlar.
12) Pota ve taş odalarında görülen işlerde çalışanlar.

3) Cıva üretimi işleri sanayii 1) Cıva izabe fırınlarında görülen işlerde çalışanlar.
2) Elementer cıva bulunan ocaklarda görülen işlerde 90
çalışanlar.

4) Çimento fabrikaları 1) İlkel maddeleri kırma, ufalama, ezme, eleme ve
karıştırma işlerinde çalışanlar.
2) Otomatik fırınlarda pişirme işlerinde çalışanlar.
3) Klinkeri öğütme, eleme, torba ve fıçılara koyma 60
işlerinde (otomatik olarak tozun etrafa yayılmasını
önleyici bir düzenleme yapılmadığı takdirde) çalışanlar.

5) Kok fabrikalarıyla 1) Ateşçilik, ocak temizliği, jeneratör, doldurma,
termik santraller boşaltma ve temizleme işlerinde çalışanlar.
2) Kimyasal arıtma işlerinde çalışanlar.
3) Gazın geçtiği cihaz ve boruların onarılması ve
temizlenmesi işlerinde çalışanlar.
4) Kok fabrikalarında kömür ve ocak işlerinde
çalışanlar.
5) Elektrik enerji üretim santrallerinin kazan 60
dairesindeki ateşçilik, kül ve kömürlerin taşınması
işlerinde çalışanlar.
6) Termik santrallerle her çeşit buhar kazanlarının
kazan dairesindeki ateşçilik, kül ve kömürlerin
taşınması işlerinde çalışanlar.

6) Alüminyum fabrikaları 1) Alüminyum oksit üretimi işlerinde çalışanlar.
2) Alüminyum bronzu hazırlama işlerinde çalışanlar. 60
3) Alüminyum madeni üretimi işlerinde çalışanlar.

7) Demir ve çelik fabrikaları 1) Demir izabe fabrikalarında cevherin demire
çevrilmesi işleriyle boru fabrikalarının fırın ve
döküm dairelerinde yapılan işlerinde çalışanlar.
2) Çelikhanelerin çelik yapılan fırınlarıyla bunların
teferruat ve eklentilerinden olan ikinci derecedeki
fırınlarda ve konvertörlerde yapılan işlerinde
çalışanlar.
3) Sıvı haldeki demir ve çeliğin tesisat ve teçhizatla 90
veya mekanik olarak taşınmasına ilişkin işlerde
çalışanlar.
4) Sıcak veya sıvı haldeki cürufun taşınması ve
işlenmesi işlerinde çalışanlar.
5) Haddehanelerde (soğuk demirle çalışılan
haddehaneler hariç), fırınlarda, hadde serilerinde,
haddehaneyi kızgın veya sıvı çelik yahut demirle
besleyen tesisat ve araçlarla görülen işlerle kızgın
halde olan yarı mamul parçaların kesilmesi ve
hazırlanması işlerinde çalışanlar.

8) Döküm fabrikaları 1) Döküm kalıp ve maçalarının yapılması ve döküme
hazır duruma getirilmesi işlerinde çalışanlar.
2) Döküm şarjının hazırlanması ve her çeşit maden 60
eritme (izabe) fırınlarının döküme hazır duruma
getirilmesi işlerinde çalışanlar.
3) Maden eritme ve dökme işlerinde çalışanlar.

9) Asit üretimi yapan 1) Asit için hammaddelerin hazırlanması işlerinde
fabrika ve atölyeler çalışanlar.
2) Asidin yapılma safhalarındaki işlerinde çalışanlar. 90
3) Baca gazlarından asit elde edilmesi işlerinde
çalışanlar.

10) Yeraltı işleri Maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan
cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel 180
yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlar.

11) Radyoaktif ve Doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler
radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları 90
yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar.

12) Su altında veya su altında 1) Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren
basınçlı hava içinde çalışmayı işlerden 20- 35 metreye kadar derinlik veya
gerektiren işler 2-3,5 kg/cm2 basınçta yapılan işlerde çalışanlar. 60

2) Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren
işlerden 35-40 (40 hariç) m. derinlik veya 3,5-4 90
(3,5 hariç) kg/cm2 basınçta yapılan işlerde çalışanlar.
3) Dalgıçlık işinde çalışanlar.

13) Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma
ve uzman erbaşlar. 90
14) Emniyet ve polis mesleğinde, Asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen
Milli İstihbarat Teşkilâtında süreler dahil polis, komiser yardımcısı, komiser,
baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile 90
bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet
mensupları, Milli İstihbarat Teşkilâtı mensupları.

15) İtfaiye veya yangın Yangın söndürme işlerinde çalışanlar. 60
söndürme işleri

Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne göre hesaplanan fiilî hizmet süresi zammı, yukarıdaki tablonun (13) ve (14) numaralı sırasında yer alan sigortalılar için sekiz, diğer sigortalılar için beş yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenir. Bu sürelerin, üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indirilir. Tablonun (10) numaralı sırasında yer alan sigortalılar için bu fıkradaki süre sınırı uygulanmaz.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için ölüm ve malûliyet halleri hariç tablonun (10) numaralı sırasında yer alan sigortalıların en az 1800 gün, diğer sıralarda yer alan sigortalıların ise en az 3600 gün belirtilen işyeri ve işlerde çalışmış olmaları şarttır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurumun önerisi üzerine Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir."

bahsettiğiniz iş kolu adedini 14 olarak bulamadım ben.dediğiniz yazıda da 15 tane iş kolu var.Ogün Bey'in dediği gibi yanlış bir noktadan sonuca ulaşmaya çalışıyorsunuz.bu konunun gereksiz yere uzadığını düşünüyorum.bahsettiğiniz iş kou bu kanunda tanımlı iş kollarına girmiyor ve dolayısıyla 32 kodu ile değil 01 kodu ile bildirge göndermeniz gerekir.İyi çalışmalar.Kolay gelsin.

arkadaşlar sgk nın sitesinde yayınlanan metne baktım benim alomaliyeden indirdiğim kanun kitapçığı vardı oda eski kitapçıkmış sanırım o yüzden yanıldınm yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim yanlız ben 32nolu bildirgeden vermiştim sizce iptal edip yeniden mi vereyim ?
bu arada ayın 1.ine kadar uzadı diye biliyodum bi değişiklik varmı ?

Resmi gazete günlük mevzuatları içerir. Esas kanun numarası 5510 dur yayım tarihi bellidir, ancak baktığınız tarih itibariyle ilk yayım hali var, o günden bu güne olası değişiklikleri tespit edebilmek için her gün bakmanız gerekiyor mesela
http://rega.basbakanlik.gov.tr/main...sbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/05/20080508.htm

yukarıda vermiş olduğum tarihde değişikliği göreceksiniz.

Bu noktada güncelliği koruyabilmek için resmi gazeteyi kullanmayın. Bunun için ya program kullancaksınız (ücretli), veya mevzuat sitelerinin bedava hizmetlerinden yararlanacaksınız veya kendiniz takip edeceksiniz notlar alacaksınız değişiklikle ilişkin veya http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/ adresini kullanacaksınız. Ancak sıkı takip şart yine de.

okadar okudum okudum.. tarihlere baktım çok eski ben kaynakçı karoserci ve boyacıları 01 den veriyorum yanlış mı yapıorum 32 mi olması gerekiyor acaba..:(