fonradar

24 Ay Taahhütlü Tablet Kaydı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gkcn33
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
Turk Telekomdan 24 ay taahhütlü 3 tane tablet aldık. İlk gelen fatura şu şekilde,
Ücret toplam:345,18
Kdv:62,13
ÖİV: 6,32
Damga Vergisi(tablet için):10,16
Tablet taksit 1. :14,90
24 ay tablet mahsup ücreti (-) : 357,60
Ödenecek tutar : 81,25
Bunun muhasebe kaydı nasıl olacak. Kdv göre kayıt yaptığım zaman 438,85 tl kayıt yapmam gerekiyor. O zaman Türk telekom alacağı yüksek oluyor.
Tabletleri demirbaş hesabına aldım. türk telekom ayrı hesap açtım 255 borçlu - 320 alacak yaptım. Faturada taksit oldukça 320 hesaptan düşecem hesabı kapatacam. Fakat normal telefon giderleri olan türk telekomda ne işlem yapacam. Kafam karıştı. Faturayı normal işleyemiyorum çünkü 357,60 tel indirim yapılmış. Fatura aralık faturası. Ocakta fark ettim işlemi. Fatura da gelmedi tablet ile ilgili. Kayıt yapamıyorum. Turkcelden telefon aldık fakat fatura kesince işlem düzeldi. Her ay faturada taksit işlemini yapınca turkcelden düşüyor. Ama bu direk faturada. Yapamadım.

SAYIN gkcn33,

Temlik alımlarında bir çok yöntem var adım adım gitmek en doğrusu.

İlk olarak Aldığınız tabletleri size bedelsiz olarak mı verecekler yok Faturalarınıza mı yansıtacaklar.

Her 2 durumda da tableti aldığınız zaman size bir fatura vermiş olmaları gerekiyor.

Yani konuyu burdan anlatmak benim için zor İlk gelen faturayı görmem gerekir.

Sorun işte burda. Bize hediye edildi tablet. Fakat faturada gösterilmesi gerekiyormuş. Ekstra indirimimize istinaden tablet her ay faturada yansıyacak. Fakat fatura gelmeyecek. Her ay gelen telefon ft 14,90 aylık taksit gibi görünecek. Sadece ilk faturaya yansıyan damga vergisi ve kdv ödeüyoruz. Çünkü 357,60 tl yansıtıp kdv öiv damga vergisi yüksek. Sonra indirim yazıp ft ödenecek tutar düştü. Ne işlem yapsam bir taraf açıkta kalıyor. Fatura olmadan işlem yapamıyorum. Görüşme yaptığımda da sizin ekstra indiriminize istinaden yansıyor. Anlamadım???

Rica etsem gelen faturanın örneğini mail atma imkanınız var ise Arkalı önlü lütfen atarsanız kesin sonucu yazayım. Mail adresimi attım mesaj olarak

Faturayı indirimsiz haliyle kaydediniz. Bu şekilde kayıt yaptığınızda TT. 438,69 TL alacaklı olur. 81,25 TL. ödediğinizde 357,44 TL.(357,60-357,44 = 0,16 yuvarlamadır) alacak bakiyesi verir. Daha sonra gelecek faturaların içerisinde 14,90 TL. taksit ödemesi de olacağı için 24. ay sonunda alacağı kapanır. Burada dikkat etmeniz gereken faturaları giderleştirirken 14,90 ı dışarda tutmak gerekir.
Ayrıca aldığınız tablet demirbaş sınırının altında olduğu için doğrudan gider yazabilirsiniz.

uğur bey mail atttım size. İlk fatura ve son fatura olarak. Aralık ayı bir de ilk fatura dikkat edilmemiş. Düzeltme de nasıl yapılacak bilmiyorum.

bülent bey dediğiniz gibi kayıt yaptım. Fakat 14,90 fatura içinde geliyor. Fatura işlediğimde ödeme yaptığımda hesap kapanıyor. olmuyor bir taraf açıkta kalıyor. Mesela fatura 81 tl ise taksit te 81 tl içinde oluyor. TT ödeme 81 yapınca hesap kapanıyor.

bülent bey dediğiniz gibi kayıt yaptım. Fakat 14,90 fatura içinde geliyor. Fatura işlediğimde ödeme yaptığımda hesap kapanıyor. olmuyor bir taraf açıkta kalıyor. Mesela fatura 81 tl ise taksit te 81 tl içinde oluyor. TT ödeme 81 yapınca hesap kapanıyor.
Atıyorum gelen faturadaki ödeme tutarı 100 TL. olsun.. Bunun içerisindeki 14,90 TL.si taksit ödemesidir. Faturayı tahakkuk ettirirken gider+özl.iltş.verg.+kdv= 85,10 TL. olarak yapın. Ödemeyi de 100 TL. olarak kayıt yaptığınızda 14,90 TL.si TTelekoma olan borcunuzdan düşmüş olur. Doğrusu budur, ancak takibi zor olur diyorsanız ilk faturadan itibaren gider+özl.ilt.verg+kdv = ödenecek tutar olarak kaydediniz, taksitle filan uğraşmayın... Tutar küçük olduğu için sorun olacağını sanmıyorum...

357,60 Demirbaş sınırının altında yinede yazacaksanız
-------------------------------------//---------------------------------------------------
255 ............... 303,08
191 ............... 54,55
-----------381 .............. 357,60
-------------------------------------//---------------------------------------------------

------------------------------------//---------------------------------------------------
381 ............... 14,90
----------320 .............. 14,90
-----------------------------------//----------------------------------------------------
Merhaba,
Turk Telekomdan 24 ay taahhütlü 3 tane tablet aldık. İlk gelen fatura şu şekilde,
Ücret toplam:345,18
Kdv:62,13
ÖİV: 6,32
Damga Vergisi(tablet için):10,16
Tablet taksit 1. :14,90
24 ay tablet mahsup ücreti (-) : 357,60
Ödenecek tutar : 81,25
Bunun muhasebe kaydı nasıl olacak. Kdv göre kayıt yaptığım zaman 438,85 tl kayıt yapmam gerekiyor. O zaman Türk telekom alacağı yüksek oluyor.
Tabletleri demirbaş hesabına aldım. türk telekom ayrı hesap açtım 255 borçlu - 320 alacak yaptım. Faturada taksit oldukça 320 hesaptan düşecem hesabı kapatacam. Fakat normal telefon giderleri olan türk telekomda ne işlem yapacam. Kafam karıştı. Faturayı normal işleyemiyorum çünkü 357,60 tel indirim yapılmış. Fatura aralık faturası. Ocakta fark ettim işlemi. Fatura da gelmedi tablet ile ilgili. Kayıt yapamıyorum. Turkcelden telefon aldık fakat fatura kesince işlem düzeldi. Her ay faturada taksit işlemini yapınca turkcelden düşüyor. Ama bu direk faturada. Yapamadım.

Son düzenleme:
Sayın gkcn33,

Fatura 24 ay taahüt olarak dağıtımı yapılacak,Faturalarda taksit taksit ödemesi yapılacak

İlk Faturada atılacak kayıt,

770(B) 33,16 (TELEFON GİDERİ)
770(B) 303,05 (KÜÇÜK DEMİRBAŞLAR)
191(B) 60,52
KKEG(B) 4,97 (ÖİV)
D.V. (B) 9,07 (DAMGA VERGİSİ HANGİ HESAPTA TUTUYORSAN)770 İÇİNDEDİR MUHAKKAK(360 İLE KARIŞTIRMA)

329 (A) 410,77 (TÜRK TELEKOM HESABI)

68 TL fatura ödeyeceksin 329 hesapta 342,70 bakiye kalacak bu bakiyede 14,90 x 23 halinde türk telekom senden alacak (bu tutarı istersen ayrı bir Türk Telekom temlik diye açıp tutabilirsin)

Gelelim 2. Fatura kaydına

770(B) 29,91 TL.
191(B) 5,38 TL.
ÖİV(B) 4,49 TL. (K.K.E.G.)
689(B) 0,07 TL. (KÜSÜRAT VE YUVARLAMA)
320(A) 39,85 TL.

şeklinde gerçekleşecek. Diyeceksin ki Ama ben 54,75 Ödeyeceğim. Oda şöyle 54,75-39,85=14,90 TL. Aylık taksitten düşecek.

Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim. Kaydı yaptım aynen. Faturayı eksik işlediğimiz sorun olmaz değil mi? Yardımlarınız için teşekkürler

Tabletin bedeli kdv dahil 357,60 TL.değil, 357,60+14,90 TL.dir. Dikkat edilirse ilk taksit 14,90 TL.ödendikten sonra kalan 357,60 TL.dir.