24 saat çalışma

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
24 saat vardiyalı olarak çalışmaya geçecek olan bir işyeri bunun için izin almalı mı ? Alınacaksa nerden ve nasıl alınmalı.
 
Ynt: 24 saat çalışma

Bölge çalışma md başvurulmalı.
 
Ynt: 24 saat çalışma

Eski İş Kanunu zamanında gece postalar halinde çalışma yapabilmek için izin almak ggerekiyordu. ancak 4857 sayılı İş Kanunu ile bu izin kaldırılı.

4857 sayılı İş Kanununun 69'ncu maddesi; "Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır. Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir. İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür. Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz."

Yine bu konuda Postalar Halinde Çalışma .... İle İlgili Yönetmelik hükümlerine riayet edilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: 24 saat çalışma

kanunda işçilerin gece postalarında 7,5 saatten çok çalıştırılması yasaktır deniyor. Çalışma bakanlığı bölge müdürlğü gece çalışan işçilerin ve çalışma saatlerinin listesini istedi benden. Bizim işçiler akşam 8 den sabah 6 ya kadar çalışıyorlar. Yani 10 saatlik bir çalışma dilimi oluyor. Bu 7,5 saatlik kısım ara dinlenme ve molaları çıktıktan sonraki kısım mı. Bizdeki çalışma saatlerinde toplam ara dinlenme ve yemek molaları 1 saat. yani 1 saat ara dinlenmeleri çıkarsak 9 saat çalışılmış oluyor. Bu durumda benim çalışma saatlerini 7,5 saate göre mi ayarlamam gerekecek ?
 
Ynt: 24 saat çalışma

7,5+ara dinlenme işe başlama-işten çıkış saatleri arasındaki süredir. Gece çalışması yapılması yasak olanları da dikkate almanızda fayd var. İş kanunu yönetmeliğine bakabilirsiniz.
 
Ynt: 24 saat çalışma

gece 7,5 saatin üzerinde mesai olarak da mı çalışma yapmak yasaktır. Yoksa bu 7,5 saat normal çalışma süresi olarak mı dikkate alınır.
 
Ynt: 24 saat çalışma

Mesai olarak da olsa gece döneminde (20.00-06.00) fiili çalışma 7,5 saati aşmamalı. Bu süre içerisiine ara dinlenmeler dahil edilmez. Nez olarak 7,5 saati aşmamak esastır. Gece döneminde 7,5 saati aşan çalışma yapmanın idari para cezası var. Teftiş olursa ceza yerim diyorsanız çalıştırabilirsiniz. Ama bu dönemde "iş kazası" meydana gelir ve gece döneminde 7,5 saati aştığınız tespit edilirse o zaman sizin için biraz külfetli olabilir. + ölümlü kazalarda ceza davası cabası
 

Benzer konular

Üst