258 Yapılmakta Olan Yatırımlar-Enflasyon Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Aquatim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aquatim

Katkı Sunan Üye
Merhaba sevgili arkadaşlar,

Bilindiği üzere yapılmakta olan yatırımlara ilişkin enflasyon fark tutarları hakkında bir düzenleme yayınlanmıştı.

2023 yılında başlayan ve 2024 yılının 9. ayında aktife alınan bir yatırımımız var.
Bu yatırıma ait 2024 yılı enflasyon farkını 549 hesaba aktardım.
Tabi aktife alındığı için %20'si dönem kazancına ilave edilecek.

Benim sorum 549 hesaba atılan tutara yeniden değerleme uygulayacak mıyım 2024 yılı için?
Çünkü 9.aya kadar enflasyon düzeltmesi yapılmıştı.
Ve yeniden değerlenmiş tutar üzerinden mi hesap edeceğim %20 yi?

Son olarak da 549 hesabın değerlemesi sonucunda oluşacak tutar hangi borç hesabına alınacak?
Bir gider hesabı olursa KKEG mi olacak?
Aktif hesap olursa aktife alınan bu tutar amortismana tabi tutulacak mı?

Genel Kurul yapacağız şubat ayı içinde, bilanço/gelir tablosu onaylanacak. Bu konuda bir yazı bulamadım.
Sanırım Maliye de Marttan sonra sirküler yayınlar bu hususta.

Sizin bir fikriniz var mıdır?

Saygılarımla,

Peki bu yeniden değerleme oranı kadar arttırılan tutarın borç hesabı hangisi olabilir?

Hiç bir şey yapmamaktansa, bir şey yaptım. 30.09.2024 tarihinde aktifleştirilen sabit kıymete ait;

1- 01.01.2024-30.09.2024 dönemine ait enflasyon farkını 549 nolu hesaba aktardım. Bu kaydı ayrıca nazım hesaplarda takip ettim.
2- Yılsonunda aktarılan tutarın 1/5'ni dönem karına ilave ettim (İlk önce 649 nolu hesaba aktardım tabi). Nazım hesap kaydını da yaptım.
3- 549 hesabın kalan bakiyesini 2023 yılı ydd oranı olan %58,46 ile endeksledim ama bu kaydı sadece Nazım hesaplarda yaptım. 549 hesabı olduğu gibi kaldı.

Şimdi niye böyle yaptım. Şubat ayında genel kurulumuz var ve bir kayıt yapmalıydım. Bu kayıtlarda bir hata var ise 549 nolu hesabın YDD oranında değerlenmemesi var. Ama bu durum dönem mali karını değiştirir bir kayıt değil. En azından Maliye bir açıklama yaparsa Nisan dönemine kadar, bu kaydı 2025 yılında da yapabilirim düşüncesi oluştu bende.

549 hesabın değerlenmesinden kaynaklı borç hesabı ile alakalı olarak farklı görüşler var internetten araştırdığım kadarıyla;

1- Sabit kıymete atılıp amortisman yolu ile itfa edilmesi. Bana bu mantıksız geliyor. Çünkü bu kıymeti yılsonu endeksine göre zaten değerledim. Bir de üstüne bir rakamın gelmesi bana çok mantıklı gelmiyor.
2- Gidere atılması ve KKEG olarak işlem görmesi.
3- 549 hesabın beyanname üzerinde itfa olması.

Benimki şu an itibari ile karma bir özellik taşıyor. 549 hesabı dönem karına atılması, değerlenmemiş tutarla. Beyanname üstünde ise YDD tutarının mali kara ilave edilmesi şeklinde. Yanlış gibi de geliyor bu düşüncem ama, şimdilik bu şekilde kayıt yaptım.

Saygılarımla,

Arkadaşlar tekrar mrehaba,

Vergi dairesine gittim konu hakkında, sadece 189 cevaplayabilir dediler. Bugün 189'u aradım onlar da malesef bir cevap veremediler. Kayıt dahi oluşturamadılar, sistem izin vermiyormuş. TURMOB ile görüşün dediler karşı hesabın ne olacağı ile ilgili dediler.
Ben artık bu tutarı uygun bir gider hesabına atıp, KKEG olarak muhasebeleştireceğim.

Arkadaşlar tekrar mrehaba,

Vergi dairesine gittim konu hakkında, sadece 189 cevaplayabilir dediler. Bugün 189'u aradım onlar da malesef bir cevap veremediler. Kayıt dahi oluşturamadılar, sistem izin vermiyormuş. TURMOB ile görüşün dediler karşı hesabın ne olacağı ile ilgili dediler.
Ben artık bu tutarı uygun bir gider hesabına atıp, KKEG olarak muhasebeleştireceğim.
1739484370775.png
1739484433811.png

1739484472994.png

1739484515876.png

Kaynak: Alomaliye

Teşekkür ederim Ferhat Bey.

İlk başta ben de beyanname üzerinden takip edilir düşüncesindeydim. Ama sonraki yıllarda bu yeniden değerlenmiş tutar taksitler halinde gelir yazılacağından, değerleme tutarlarının karşı hesabının KKEG olarak giderleştirmenin daha kolay olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla,

Teşekkür ederim Ferhat Bey.

İlk başta ben de beyanname üzerinden takip edilir düşüncesindeydim. Ama sonraki yıllarda bu yeniden değerlenmiş tutar taksitler halinde gelir yazılacağından, değerleme tutarlarının karşı hesabının KKEG olarak giderleştirmenin daha kolay olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla,
iyi calismalar