264 nolu hesap işleyişi

13MAYIS85

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Şub 2010
Mesajlar
237
Konum
İSTANBUL
merhabalar

bir şirketimiz artık gayri faal durumda demirbaşları sattı.ancak 264 hesapta bakiye mevcut bunu da demirbaş gibi eritebiliyormuyuz eritmelimiyiz.şirket tasfiyeye girecek.

Teşekkürler.
 
Ynt: 264 nolu hesap işleyişi

268 hesaptaki bakiye ile 264 hesap bakiyesi aynı mı peki ?
 
Ynt: 264 nolu hesap işleyişi

Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272 nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır. (V.U.K. md.327)

264 Özel Maliyetler için ayrılan amortisman tutarları 268 Birikmiş Amortismanlar(-) hesabının alt hesaplarında ayrıca belirtilmişse ve bu ayrılan amortisman tutarları 264 Özel Maliyet Hesabındaki tutara ulaşmışsa bu iki hesabı ters kayıt yaparak kapatabilirsiniz.
Ancak 268 Birikmiş Amortismnlar(-) hesabında ayrılan amortisman tutarları hala 264 Özel Maliyetler hesabı tutarına ulaşmamışsa dönem sonunda hepsi itfa edilerek gider yazılacaktır.

Görüşüm bu şekildedir.
 
Ynt: 264 nolu hesap işleyişi

264 özel maliyetlerin kısa ve öz özeti
kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır. (V.U.K. md.327)
 
Üst