3 Ay İçinde İhraç Edilmeyen İhraç Kayıtlı Malın İadesi

Üyelik
11 Eki 2005
Mesajlar
14
Konum
istanbul
Haziran/2005 ayında ihraç kayıtlı satılan bir mal Ağustos/2005 ayında (3 aylık süre içersinde) ihracatçısı tarafında ihraç edilmeyeceği gerekçesi ile iade ediliyor.

İhracatçının kestiği iade faturasında KDV gösteriliyor ve beyan ediliyor.

Sorum imalatçı açısından;

İmalatçının Haziran/2005 ayında KDV ödemesi çıktığından tecil işlemi uygulanmış durumda. Mal Ağustos/2005 ayında iade geldiğinden; KDV 08/2005 ayda indirim konusu yapılır ise Haziran/2005 deki tecil KDV ne olacak?

Düzeltme yapmak zorundamıyız?

Kısaca gecikme cezası ödemeden Haziran/20052deki tecil KDV işlemimizi nasıl sonuçlandırırız.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Sayın Boşver;
Kısaca tecil KDV işlemini ceza ödemeden sonuçlandırma ihtimaliniz yok...
Ancak ihracatçı firma ile bir sözleşme yapıp bu sözleşmede; "imalatçı tarafından ihracatçının süresi içinde ihracatı gerçekleştirmemesi halinde ilgili vergi dairesine imalatçının ödemesi gereken ceza, gecikme faizi vs. adı altında yapılacak ödemeleri ihracatçıya rücu etme hakkı saklıdır" şeklinde hüküm olması halinde söz konusu tutarı ihracatçıdan talep etme hakkınız olacaktır.
 
@bosver,


Daha önce aynı soruya verilen cevaptır. Bu nedenle Arama Motoru nu kullanmanızı öneririm.


Mal ve hizmet İhracatı:

Madde 11-1. Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:
.....................................................
c) (3297 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle eklenen bent) İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait Katma Değer Vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

Söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin olunur.
.....................................................

Ayrıca, KDV kanununun 11/c maddesi gereğince "Söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin olunur.".

Saygılar.
 
Üst