30 yaş üstündekiler işsiz kalabilir!

hanmiroğlu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Tem 2010
Mesajlar
247
2007 yılında genç işçi işe alan işverenlere teşvik çıkarıldı, şimdi de teşvik rakamları büyütüldü.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer tarafından açıklanan ve 2011 yılında uygulanmaya başlanılacağı ifade edilen istihdam paketine göre, 18- 29 yaş arası erkek ve tüm kadınların işe alınması halinde 3 yıl boyunca asgari ücret üzerinden işveren prim miktarı (ayda 150 lira) alınmayacakmış, ama bu uygulama zaten 2008?den beri değişik şekilde uygulanmaktadır.

2008?den beri devam eden uygulamaya göre;
- 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile kadınların istihdamını teşvik amacıyla uygulanan prim indirimi, İşsizlik Sigortası Fonu?ndan karşılanmaktadır.

- Bu kapsamda; yeni işe alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki gençlere ait SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu?ndan karşılanmaktadır.

Buna göre, kadınlar ve gençlerin, işverene ait sigorta priminin;
- 1. yıl için yüzde 100?ü (150 lira)
- 2. yıl için yüzde 80?i (120 lira)
- 3. yıl için yüzde 60?ı (90 lira) - 4. yıl için yüzde 40?ı (60 lira)
- 5. yıl için yüzde 20?si (30 lira) İşsizlik Sigortası Fonu?ndan karşılanıyor.

Yeni gelecek uygulama ise süreyi 3 yıla indirip her ay ve her yıl için yüzde 100?ünü (150 lirasını) karşılayacak. Yani, 18-29 yaş arası erkek ve yaşına bakılmaksızın kadınları işe alan işverenler, bu işçiler için 3 yıl boyunca, asgari ücret tutarı üzerinden işveren SGK prim tutarını ödemeyecek. Bunun maliyeti ise 2 milyar lira kadar olacakmış. Yani, sosyal güvenlik bütçesinden sermayeye 2 milyar lira kaynak aktarılacak.

?SOSYAL GÜVENLİK KARA DELİK? DİYENLERE DUYURULUR
Sosyal güvenlik bütçesine, genel bütçeden para aktarma işine kara delik diyenlere bir çift sözüm var. Sosyal güvenlik bütçesinin gelir kısmı işverenlerin ödedikleri primlerden, gider kısmı ise emekli, dul ve yetim aylıkları ile sağlık giderlerinden oluşur. Sosyal güvenlik kara delik diye emekliye, dula, yetime verilen paraları kısmak isteyenler, aynı bütçeden işverenlere, sermayeye para aktarıp, sosyal güvenlik bütçe açığının artmasıyla ilgili düzenleme yapıldığında seslerini çıkarmayıp ellerini ovuşturmaktadırlar.

Bakın sosyal güvenlik bütçesinin gelir kısmından 2 milyar lirayı sermaye kesimine aktarıyorlar, yani genel bütçeden 2 milyar daha fazla sosyal güvenlik bütçesine aktarılacak. Öte yandan, Sayıştay kararıyla trafik kazası sonrası meydana gelen sağlık giderlerini SGK ?ödemem? diyor ve mağduriyetler yaşıyordu. Biz bu duruma ?Trafik kazası geçirdiyseniz, ağaçtan düştüm deyin? diyerek dikkat çekmiştik.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
?Gençlere iş vereceğiz? diyerek 30 yaşından büyük işçi işe alan işverenlere teşvik vermeyeceksiniz. Yani 30 yaşından büyük ve asgari ücretin üzerinde ücret alan tecrübeli erkekleri işten çıkarın, yerlerine 18-29 yaş arası genç ve acemi işçileri asgari ücretle işe alın. Bu yetmez, biz de size bu işi yaptınız diye işçi başına 150 lira sermaye aktaracağız deyin. Peki o zaman evli, çocuklu 30 yaşından büyük erkeklere kim iş verecek? Üstelik ?Bu da yetmez, biz hepinizi 65 yaşında emekli edeceğiz? diyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. habertürk
 
Ynt: 30 yaş üstündekiler işsiz kalabilir!

hali hazırdaki teşvikler yetmezmişgibi yine bir teşvik, olan bize oluyor, yani yeni bir teşvik demek yeni bir bildirge demek, anlayacağınız iş yükümüz birazdaha artacak.
 
Ynt: 30 yaş üstündekiler işsiz kalabilir!

bence erkek işçiler içinde bu yaş olayını yükseltmeleri lazım. Bu teşvik, 29 yaş üzerindeki erkek işçilerin istihdamın azaltılmasına yönlendirecek. En azından teşvik kapsamına giren yaşın yükseltilmesi gerekli yada 29 yaş üzerindekilerin işveren payının % 50 sini en azından işsizlik fonu karşılasın.. Öteki türlü yazıdada belirtildiği üzere çok acayip bir uygulama.
 
Ynt: 30 yaş üstündekiler işsiz kalabilir!

Devlet baba dv çok iyi gelir sağlıyor galiba. ;D
 
Üst