Ynt: 300 ve 303 hs.farkı
300 BANKA KREDİLERİ
Anlaşmalar gereğince bankalardan ve diğer finans kuruluşlarından . sağlanan açık, senet mukabili, emtia karşılığı krediler, akreditif kredileri, ihracat kredileri gibi bütün kısa vadeli krediler bu hesapta takip edilir.
Hesabın Bölümleri :
Tebliğ hükümlerine göre defter-i kebir altında açılacak yardımcı hesaplar için bir sınırlama getirilmemiştir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına göre diledikleri ayırım ve detayda yardımcı hesap açabilirler.
Örnek
DEFTERİ KEBİR (BANKA KREDILERI)
2. Ayırım
10 Açık Krediler
20 Senet Karşılığı Krediler
30 Mal Mukabili Krediler
40 İhracat Kredileri
50 Döviz Kredileri
.. gibi
3. Ayırım (Banka ve Şubeleri itibariylej
300 00 000
İşleyişi :
Hesabın alacağına kullanılan krediler, borcuna yatırılan .miktarlar kaydedilir. Hesabın alacak bakiyesi o tarihte kullanılan kredi miktarını gösterir.
Banka lehine tahakkuk eden faiz ve gider vergisi ile diğer giderler bu hesabın alacağına ve gider hesapları içindeki Finansman Giderleri hesaplarının borcuna yazılır.
Dönem sonlarında bankalardan gelen ekstreler kontrol edilerek, gerekli düzeltmeler yapılmak suretiyle banka kayıtlarıyla mutabakat sağlanır.
Döviz Kredileri :
Döviz kredilerinde alınan ve ödenen paralar işlem tarihindeki döviz alış kuru üzerinden değerlendirilerek TL. karşılıkları ile hesaplara işlenir.
Dövizli kredi hesaplarının döviz cinsinden takibi için açıklama sütunlarına bilgi girilmelidir. Dövizli kredi işlemleri yoğun olan işletmeler, bunun için Nazım Hesapları kullanabilirler.
Örnek için, 100 no.lu Kasa hesabındaki Döviz Kasası açıklamalarına bakınız.
Dönem sonlarında mevcut dövizli borç tutarı, Maliye Bakanlığınca ilan olunan döviz kuru üzerinden değerlendirilir. (VUK md. 280)
Kur farkları ,
7/B seçeneğinde 797 no.lu Finansman Giderleri,
- 7/A seçeneğinde 780 no.lu Finansman Giderleri,
hesaplarına borç kaydedilir.
*******************
303 UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ
Vadelerine bir yıldan fazla süre bulunmakla birlikte uzun vadeli banka kredilerinin, bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek anapara taksitleri ile vadesi bir yılın altına düşenleri ve bunların tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faizlerini kapsayan hesaptır.
Hesabın Bölümleri :
Tebliğ hükümlerine göre defter-i kebir altında açılacak yardımcı hesaplar için bir sınırlama getirilmemiştir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına göre diledikleri ayırım ve detayda yardımcı hesap açabilirler.
Örnek
DEFTER-İ KEBİR (UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA
TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ)
2. Ayırım
(Banka kredi türleri itbariyle ayırım yapılır)
3. Ayırım (Banka ve Şubeleri itibariyle)
(Aylık ödeme vadeleri itibariyle ayırım yapılabilir)
303 00 000
İşleyişi :
Uzun vadeli borçlardan bilançonun düzenleme tarihini izleyen bir yıllık dönemde ödenecek olan taksitleri ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir.
**************