fonradar

300 ve 303 hs.farkı

suleyman057

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 May 2006
Mesajlar
189
Konum
Ankara
Saygıdeğer Üstadlar,

300 hesap ile 303 hesap arasındaki fark nedir. Bu hesapları neye göre nasıl işliyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla... (örnekle anlatırsanız memnun olurum)
 
Ynt: 300 ve 303 hs.farkı

300 BANKA KREDİLERİ

Anlaşmalar gereğince bankalardan ve diğer finans kuruluşlarından . sağlanan açık, senet mukabili, emtia karşılığı krediler, akreditif kredileri, ihracat kredileri gibi bütün kısa vadeli krediler bu hesapta takip edilir.

Hesabın Bölümleri :

Tebliğ hükümlerine göre defter-i kebir altında açılacak yardımcı hesaplar için bir sınırlama getirilmemiştir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına göre diledikleri ayırım ve detayda yardımcı hesap açabilirler.

Örnek
DEFTERİ KEBİR (BANKA KREDILERI)

2. Ayırım

10 Açık Krediler

20 Senet Karşılığı Krediler

30 Mal Mukabili Krediler

40 İhracat Kredileri

50 Döviz Kredileri

.. gibi

3. Ayırım (Banka ve Şubeleri itibariylej

300 00 000

İşleyişi :

Hesabın alacağına kullanılan krediler, borcuna yatırılan .miktarlar kaydedilir. Hesabın alacak bakiyesi o tarihte kullanılan kredi miktarını gösterir.

Banka lehine tahakkuk eden faiz ve gider vergisi ile diğer giderler bu hesabın alacağına ve gider hesapları içindeki Finansman Giderleri hesaplarının borcuna yazılır.

Dönem sonlarında bankalardan gelen ekstreler kontrol edilerek, gerekli düzeltmeler yapılmak suretiyle banka kayıtlarıyla mutabakat sağlanır.

Döviz Kredileri :

Döviz kredilerinde alınan ve ödenen paralar işlem tarihindeki döviz alış kuru üzerinden değerlendirilerek TL. karşılıkları ile hesaplara işlenir.

Dövizli kredi hesaplarının döviz cinsinden takibi için açıklama sütunlarına bilgi girilmelidir. Dövizli kredi işlemleri yoğun olan işletmeler, bunun için Nazım Hesapları kullanabilirler.

Örnek için, 100 no.lu Kasa hesabındaki Döviz Kasası açıklamalarına bakınız.

Dönem sonlarında mevcut dövizli borç tutarı, Maliye Bakanlığınca ilan olunan döviz kuru üzerinden değerlendirilir. (VUK md. 280)

Kur farkları ,

7/B seçeneğinde 797 no.lu Finansman Giderleri,

- 7/A seçeneğinde 780 no.lu Finansman Giderleri,

hesaplarına borç kaydedilir.

*******************

303 UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ
Vadelerine bir yıldan fazla süre bulunmakla birlikte uzun vadeli banka kredilerinin, bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek anapara taksitleri ile vadesi bir yılın altına düşenleri ve bunların tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faizlerini kapsayan hesaptır.

Hesabın Bölümleri :

Tebliğ hükümlerine göre defter-i kebir altında açılacak yardımcı hesaplar için bir sınırlama getirilmemiştir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına göre diledikleri ayırım ve detayda yardımcı hesap açabilirler.

Örnek

DEFTER-İ KEBİR (UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA

TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ)

2. Ayırım

(Banka kredi türleri itbariyle ayırım yapılır)

3. Ayırım (Banka ve Şubeleri itibariyle)

(Aylık ödeme vadeleri itibariyle ayırım yapılabilir)

303 00 000

İşleyişi :

Uzun vadeli borçlardan bilançonun düzenleme tarihini izleyen bir yıllık dönemde ödenecek olan taksitleri ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir.

**************
 
Ynt: 300 ve 303 hs.farkı

Sayın Twolf,

Vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim. Ama bu tür açıklamaları bende buldum fakat aradaki farkı anlayamadım, sizden rica etsem aradaki fark nedir hangi hesaba neye göre kayıt yapıyoruz bunu söylerseniz sevnirim.

Saygılarımla,
 
Ynt: 300 ve 303 hs.farkı

10 lira kredi aldın vadesi bir sene
102 ye 10 borç,300 e 10 alacak verirsin.
10 lira kredi aldın vadesi 2 sene;
102 ye borç 10,400 e alacak 10
diyelim krediyi 01.07.2010 da aldın.
31.12.2011 de 30.06.2012 ye kadar ödeyeceğin parayı
400 den 303 e alıyorsun,oradan krediyi tüketiyosun,olayın temeli bu.
 
Ynt: 300 ve 303 hs.farkı

303 de uzun vadeli kredinin bu seneye rastlayan tutarı durur
300 de kredi zaten 1 senedir
 
Ynt: 300 ve 303 hs.farkı

Merhaba,

Analiz noktasında çok önemlidir.

300 hesapta; firmanın spot kredileri, işlek kredileri olur, bu kredilerin faizleri, borcun ödendiği zaman belli olacağı için bu hesapta faiz tahakkuku yoktur.

Bu yüzden bilanço kullanıcısı 300 hesabı irdelerken, bu hesaba faiz yüklemesi olacağını göz önüne alır.

303 hesapta ise taksitli krediler vardır. Bu hesap kalanına; ilgili borcun faizi alındığı gün tahakkuk ettirildiğinden ayrıca bir faiz yüklemesi yapılmayacağı anlamına gelir.

Saygılarımla,
 
Üst