31.07.2010 Faturasının Kayıtlara alınması!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Allegro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Herkese selam,

konu ile alakalı kesin bilgisi olanlar yanıtlarsa memnun olurum. Çalıştığım firmada Cari hesap mutabakatı yapıyorum, firmaya 31.07.2010 tarihinde fatura kesmişiz o tarihten bu tarihe mutabakat yapılmamış, bugün aradım (23.05.2011) karşı taraf ben böyle bir hizmet/mal almadım, ben aslı gibidir yapıp faturayı göndereyim dedim, ne yapıcam bu tarihte o faturayı, aradan nekadar zaman geçmiş diye ısrar etti.

Karşı firma Faturayı kabul ederse muhasebesel olarak nasıl bir yol izlemeli?

Teşekkürler,

Ynt: 31.07.2010 Faturasının Kayıtlara alınması!

Karşı taraf haklı. Siz 2010 yılına ait bir fatura gelse napardınız? Aarnızdaki ilişkilerin dengesine bağlıdır. Firma kabul ederse ödemeyi KKEG yapmak durumundadır.

burada sorunuz eksik kalmış siz şimdi 31/7/2010 tarihinde fatura kesmişsiniz ama faturayı karşı firmaya ulaştırmadınızmı eğer ulaştırdı iseniz sizin bakımınızdan sorun olmaz çünki karşı firmanın 7 gün içinde faturaya itiraz etme durumu var itiraz etmediğine göre fatura kabul edilmiş olur ve o tutar sizin alacağınız olarak durur fakat çeşitli nedenler ile faturayı ulaştıramadınız ise karşı firma faturayı kabul etmek durumunda değildir nizam beyin dediği gibi aranızdaki ilişkinin dengesine bağlı.

nguroy ' Alıntı:
Karşı taraf haklı. Siz 2010 yılına ait bir fatura gelse napardınız? Aarnızdaki ilişkilerin dengesine bağlıdır. Firma kabul ederse ödemeyi KKEG yapmak durumundadır.
Ayrıca limit üstünde kalıyorsa B formlarınında duruma göre düzeltilmesi gerekmektedir.

B formu sorunu da ayrı. O benim aklıma gelmemişti :)

Faturaya itiraz konusu doğrudur. Ancak teslim belgesi varsa doğrudur.
Faturayı muhataba teslim etmişseniz zaten karşı tarafın kayıtlarında olup olmaması sizin sorununuz olmaktan çıkar.
Ancak teslim ispatlanamıyorsa iş arada çözülmelidir.

nguroy ' Alıntı:
B formu sorunu da ayrı. O benim aklıma gelmemişti :)

Faturaya itiraz konusu doğrudur. Ancak teslim belgesi varsa doğrudur.
Faturayı muhataba teslim etmişseniz zaten karşı tarafın kayıtlarında olup olmaması sizin sorununuz olmaktan çıkar.
Ancak teslim ispatlanamıyorsa iş arada çözülmelidir.

Fatura zaten yurtiçi kargo vasıtasıyla gönderiliyor, onlardan kayıtları çıkarılacaktır,dolayısıyla onların almadık deme haklarının olmadığını düşünüyorum. peki onlar bunu KKEG yazarken nasıl bir kayıt olacak?

Örneğin;

770.0... altında bir kırılımda KKEG giderler Borçlu, 320.0... Cari hesap alacaklı şeklinde mi olacak?

ayrıca bu nasıl oluyorda KKEG oluyor,özünde dönemselliğe uysa böyle birşey yok, vergisel açıdan nasıl olur?

Alıcı firma ancak cari yılın giderlerini indirebilir.

kkeg olması konusunda hiç şüphe yok.Dönemsellik kavramı gereği kkeg zaten

arkadaşlar müşteri faturayı 2011 yılına kes diye diretiyor ama ben zaten bu faturayı ben 2010 yılı gelirlerinde beyan ettim, iptal edip 2011 yılına kesmem gibi birşey söz konusu olabilir mi?

karşı tarafa KKEG ile kayıtlarınıza alın demiştim ama bizim işlem yapmamızı istiyorlar.

Faturanın tanzim tarihinden itibaren kaç gün içinde muhataba verilmesi, ulaştırılması gerekir.
Örneğin; bugün tanzim edilen fatura, 3 ay yada 6 ay sonra muhataba teslim edilse geçerliliği var mıdır?

Bu faturanın müşteriye ulaştığının ispatı sorunludur.

Kargo firmaları zarfları teslim alırken. Alış belgesine 1 adet zarf veya paket filan yazar.

1 adet şu tutarlı Fatura yazamazlar. Çünkü içerik konusunda şehadetleri ortaya çıkabileceğinden bunu kabul etmezler.

Sonuç olarak karşı tarafa ulaşan 1 zarftır. İçinde ne olduğu meçhuldür. Bu konuda yargı kararı varsa ve eklerseniz sevinirim.