31 Gün Çeken Günde Raporlu Olmak Ve Ücret Kesintisi

Üyelik
11 Ocak 2012
Mesajlar
16
Konum
İstanbul
Merhabalar,

Ben Aralık 2012'de 2 gün rapor aldım. Ay 31 çektiği için maaş bordrosunda 31 üzerinden hesaplayarak 29 gün SGK prim günü yatmış ve almam gereken ücrette 29 gün olarak gösterilmiştir. Ama bankaya yatan ücret 28 günlük ücrettir. İş yerinden bana 30 gün üzerinden hesaplanır 2 gün gelmemişsiniz kestik diyorlar, ama bordro da 29 gün göstermişler. Şimdi benim ne yapmam gerekir, iş yeri burada bir numara çeviriyor gibi...

şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
 
sizin almanız gereken ücret, bordronuzda gösterilen yasal ücretinizdir. eğer çalıştığınız firma prodüksiyon şirketi değil ise gerçekten iyi film çeviriyorlar demektir.. :)
 
Evet 31-2 = 29 çıkıyor. Fakat bunu sistem böyle yapmamızı istiyor. Ama sen 30 gün üzerinden anlaştın 2 gün istiratli idin. o yüzden de 28 günlük verdik. Fazla karıştırma ne yapmak istiyorsun diyorlar. Yasal olarak yapılabilecek noktalar nelerdir? Ne yapmak gerekir sizce...
 
Yaptıkları hata elbette, sanırım ucret ıle ılgılı tum hesaplamalarda ay 30gun olarak kabul edılmesınden bu sekılde davranıyorlar. Bu ay da 2gun rapor alırsanız , aynı hesaplama yontemıne gore 30-2: 28 gunluk ucret odemelerı,sgk prımlerınızı de 26 gun odemelerı gerekır , acık dengelenmıs olur:)
 
Son düzenleme:
Hımm bende öyle düşünüyorum ama yasal değil yapılanlar sonra şirket açısından sıkıntı olabilir bu durum ? Yanlış mı düşünüyorum.
 
İşveren raporlu günlerin ücretini ödemekle yükümlü değil dolayısıyla düz mantık ile düşünerek "Ücret/30*2gün" kadar kesinti uygulamış. Prim gününü 29 vererek işi kılıfına uydurmuşlar ancak ücret noktasına durum yoruma açık hale geliyor. Bordro'yu incelemek gerek. 1 gün fark için işveren ile ters düşmek istemezsiniz diye düşünüyorum.
 
Merhabalar;

Ters mantıktan gidelim. Ay 31 gün olduğunda rapor almadığınızı varsayın. Ücretinizi nasıl alıyordunuz? 31 güünlük mü? 30 Günlük mü ? ( Uygulamada aylık maaş olarak bilinir)
 
Merhaba;

Bilindiği üzere; SGK prim günü hesaplarken eksik gün olmadığında "30" gün üzerinden değerlendiriyor. Ancak eksik gün olduğunda; ilgili ayın kaç gün olduğuna bakılıyor. Sizin mantığınıza göre işveren 31 gün olan aylarda 30 gün prim ödeyerek eksik ödeme yapmış gibi olur. Burada işverenin izlediği yolun doğru olduğunu düşünüyorum. Aylık maaşınızdan 2 günlük kesinti yapması doğrudur.

Ancak aklıma takılan şu ki; bordroda net ödenecek bölümünde görünen rakamın size ödenip, ödenmediği. Biliyorsunuz bu konuda yasal düzenlemeler oldukça fazla ve işveren bordronuzdan hariç bir ödeme yapıyorsa işte bu durum sakıncalıdır.
 
Bordro'da yer alan "Net Ödenecek" tutarı ile bankaya yatan arasında fark var diyorsunuz o halde ? Bu durum işveren açısından sorun teşkil eder.
 
İşveren açısından ne gibi sıkıntılara sebep olur? Belli bir miktar para cezası falan var mıdır?
Bilgi vermenizi rica ederim.
 
Ucretınız eksık odendıgı ıcın dava acarsanız , bordronuzu ve hesabınıza yatan mıktarı gosterırsenız davayı kazanırsınız, 1gunluk ucretınızı oder, dava masraflarını oder, bır kac kurus ta ıdarı para cezası oder belkı.
Yeterlı mı sızce ?
Isverenın odeyecegı ceza neden bu kadar ılgılendırdı sızı anlayamadım acıkcası?
 
Yanlış anlaşılmasın arkadaşlar. Derdim iş yerinde bu sorunu düzeltmek, yani dava açmak vs. değil. Sadece patron bu durumu bilmiyor insan Kaynakları bunu böyle yapıyor. Onun bilgisi olursa ne olur diye düşünüyorum. O yüzdendir soruşum.

Bir de her insan sonuna kadar hakkını aramalı haksızın karşısında susan şeytandır. Biz susanlardan olmayalım.
 
Dilerseniz durumu bir dilekçe ile işverene bildirin, hesabınıza yatan ücretin bordronuzdaki tutar ile eşleşmediğini ve konuyla ilgili açıklama talebinizi işveren'e verebilirsiniz. Hakkınızı alırsınız diye düşünüyorum ancak sonrası hakkında pek iyimser değilim maalesef.
 
AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

d.1- Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;
Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının,2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst