fonradar

320 Satıcılar Kalan Alacak Bakiyelerinden Vazgeçen Firmaların Bakiyelerinin Sıfırlanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sonka
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba

Mizanda 2012-2013 yıllarında devreden 120 / 320 hesaplarda bakiyeler var 0,50 krş TL ile 1.500 TL arasında Toplamda 120 hesaplarda 11.000 TL (+) 320 Hesaplarda (-) 17.000 TL irili ufaklı bakiyeler var. Bu bakiyeler çeşitli sebepler ile hesaplarda kalmış Firmalar ile satış/ satınalma birimi 120/320 hesaplarımızdaki bakiyeleri karşılıklı konuşarak kapatmış Kısaca tahsilinden ve ödemesinden vazgeçilmiş durumda mizanda kalabalık etmesin diye ben bu bakiyeleri 10 TL ye kadar olanları 679/689 hesaplar ile sıfırlayarak kapatttım. Fakat büyük bakiyeler de usulsüz bir işlem yapmamak için bekletiyorum bu hesapları da kapatmak gerekiyor. Yasal olarak ne yapmamı önersiniz?

Selam ve Saygılarımla,

Merhaba

Mizanda 2012-2013 yıllarında devreden 120 / 320 hesaplarda bakiyeler var 0,50 krş TL ile 1.500 TL arasında Toplamda 120 hesaplarda 11.000 TL (+) 320 Hesaplarda (-) 17.000 TL irili ufaklı bakiyeler var. Bu bakiyeler çeşitli sebepler ile hesaplarda kalmış Firmalar ile satış/ satınalma birimi 120/320 hesaplarımızdaki bakiyeleri karşılıklı konuşarak kapatmış Kısaca tahsilinden ve ödemesinden vazgeçilmiş durumda mizanda kalabalık etmesin diye ben bu bakiyeleri 10 TL ye kadar olanları 679/689 hesaplar ile sıfırlayarak kapatttım. Fakat büyük bakiyeler de usulsüz bir işlem yapmamak için bekletiyorum bu hesapları da kapatmak gerekiyor. Yasal olarak ne yapmamı önersiniz?

Selam ve Saygılarımla,

Firmalarla konuşarak 120/320 deki tutarları şirket kendisi işlem gerçekleştiriyormuş gibi para hareketi gerçekleştirin.Parayı yollayın gayri resmi şekilde adınıza yatırsınlar,neticede konuşmayla ödemesinden ve tahsilatından vazgeçildiğine göre bu güven duygusu oluşmuştur diye düşünüyorum.

Evet bir çözüm olabilir. Akılıma takılan bu bakiyeler zamanında hesaplarımıza 600 hs 120 hs Gelir/153 hs 320 hs. Stok olarak girdi. Muhasebesel vergisel uygulamanın en doğru şekilde olanını yapmak istiyorum. 10 TL ile 500 TL arası ödemeleri yapmak zor iki tarafın muhasebesini meşgul eder. Telefon trafiği vs.. böyle tam 63 hesap var. 500 TL ile 1500 TL arası bakiyeler dediğiniz gibi yapabiliriz. Teşekürler Baş ka çözüm önerisi olan var ise beklerim

Zamanında bankadan geçme zorunluluğunda olan bir ödeme/tahsil eksik yapılmasından kaynaklı ise 1 kuruş bile olsa bankadan yapılarak kapatılması gerektiğini unutmayın. 1 kuruş için zorunluluğa uymamaktan ceza kesilebilir.

Sayın merkür2 dediği gibi Alacaklardan vazgeçme, Değersiz Alacaklar başlığını taşıyan konu başlıklı tebliğ ve sirküleri okumanızı öneririm. KKEG gider göstermek çözüm değil başınız ağrıyabilir.

Sayın Formdaşım

Bu tip alacakların kapatılması eğer istenmeyecek derecede düşük ise Vergi Usul Kanunu’nun 322’nci maddesinde; “Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar eğersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle1 zarara geçirilerek yok edilirler. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.” hükmüne yer verilmiştir. Yukarıdaki madde metninden anlaşılacağı üzere, kazai bir hükme (yargı kararına) veya kanaat verici bir vesikaya/belgeye göre tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar değersiz alacak olarak kabul edilmektedir. Ve değersiz alacaklar bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet değerleriyle zarara geçirilerek yani giderleştirilerek yok edilir.

Karşı taraf ise üç yıl içinde Zarar'dan mahsup edilmek üzere Özkaynakların altında bir hesapta takip eder. Eğer 3 yılın sonunda Zarar'la mahsup edemez ise Kar hesabına devrederek kapatır.

Tabi burada diğer önemli bir konuda taraflar bunu noter huzurunda yazılı bir belge ile yapmaları ileride oluşacak ihtilaflarda ve Vergi incelemesinde tevsik edecek belge yerine geçer