350 Hesap 600 Devri İnşaat Onarim İşi

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
Arkadaşlar 2012 yılı içi Geçici vergilere girmeyen inş. onarım işi faturalarımı(gelirlerim) 350 hesapta izledim. Aralık ayında da işler bitti, vergiye dahil edeceğim. Buna göre Son geçici vergime bu gelirleri dahil edecekmiyim YOKSA kurumlar vergisinde dahil ediptemi kar-zarar hesaplayacağım ?
 
işin diğeri 2011 den 2012 ye sarkan yıllara sari inş.onarım işidir. mükellef razı bu geçicide ödemek istiyor. ne yapmalıyım ?
 
Sayın tarkaniz72,

Vergilendirmede dönemsellik ilkesi önem kazanmaktadır. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi açısından ayrı kabul edilemez.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ayrı olarak vergilendirmeye tabi tutulmuştur. 193 sayılı VUK 42.43. ve 44.maddelerine göre kazanç tespiti her dönem yapılmamakta olup işin bittiği kazanç hesaplanıp gelir-gider hesabına işlenmelidir.Sizin vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda birden fazla takvim yılına sirayet etmiştir.İşin bittiği yıl kar-zarar hesaplanır ve mezkur yıl beyannamesi olarak beyan edilir.1 yıldan fazla süren inşaat ve onarma işlerine ait beyannameyi işlerin tamamlandığı takvim yılına ait beyannamede göstererili.GVk 42.maddesine giren mükellefler GVK 120 mükerrer maddesi gereğince geçiçi vergi mükellefi olmadığı belirtilmiştir.

İyi Günler.
 
Son düzenleme:
Üst