fonradar

381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

ticari kara giderken 100.-TL yi gider hesaplarına aldın. Fatura ocak ayında geldi. 85.-TL.
mali kara giderkende 15.-TL yi KKEG olarak alacaksın.

bu şekilde bir hesaplamada sen zaten 85.-TL yi gider olarak hesaplara intikal ettiriyosun aralık ayında. Fazladan gidere yansıttığınıda mali kar hesabında KKEG yapıyorsun.
 
Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

Anlasamiyoruz :)
2010 da gider tahakkunun hepsi Kkeg bence diyorum 100 tl yani
 
Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

bence 2010 yılına hiçbir gider tahakkuk kaydı yapma.. Yani tahmini kayıt gibi bişey yapma..
fatura 2011-ocak döneminde gelirse direk KKEG yap gitsin, fatura gelmezse bişey yapmana gerek yok zaten.. hiç uğraşma bence :)
ne diyim ;)
 
Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

Ben aylik yurtdisina rapor gonderiyorum tahakkuk yapmaz isem giderim az gozukecek Ama tahakkuku vergi hesabinda kkeg olarak dikkate alacagim 2010 da
iyi calismalar
 
Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

Konu ile ilgili Güray ÖĞREDİK' in

TİCARİ KÂR OLMASINA RAĞMEN VERGİ KARŞILIĞI NEDENİYLE HESAP DÖNEMİNİN ZARARLA SONUÇLANMASI

yazısından alıntıdır. Açıklayıcı olur diye belirtiyorum

[1] K.K.E.G.?ler dışında ilave olarak dikkate alınacak işlemlere örnek verecek olursak: (1) Bir önceki yıl vergi mevzuatı açısından zorunlu olmadığı halde yapılan gelir tahakkuku. Bu tahakkuk 181/600 veya 181/642 şeklinde kayda alınmış olabilir. Bu gelir tahakkuku vergi beyanında indirim olarak dikkate alınır. Cari dönemde ise gelir tahakkuk eder ama gelir yazılmaz. 181 hesap kapatılır. İşte bu tutar bu defa cari yıla ait kurumlar vergisi beyannamesinde ilaveler arasında gösterilir. (2) Yine vergi mevzuatı açısından yapılması zorunlu olmayan ancak işletmenin tabii olduğu diğer yasal mevzuat açısından yapmak zorunda olduğu gider tahakkuku kayıtlara kanunen kabul edilmeyen gider olarak yazılmadıysa, beyanname üzerinde ayrıca ilave olarak dikkate alınır. Bu gider tahakkukuna ait hesap (381, 373, 379..v.b.) ertesi hesap döneminde kapatıldığında ise bu defa defter kayıtlarına gider olarak yazılamayacağı için (bir önceki yıl yazılmıştı) ertesi hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinde indirim olarak dikkate alınacaktır. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir.



Biz, K.K.E.G. denince, Örneğin; G.V.K. Madde 41, K.V.K. Madde 11, madde 5/3, M.T.V.K. Madde 14, K.D.V.K. Madde 58, V.U.K. Geç.Madde 25/(l), 5510 sayılı SSGSSK Madde 88/8. fıkrası?v.b. Kanunlarda açıkça gider olarak kabul edilmeyeceği belirtilen işlemleri anlıyoruz. Bunun dışında indirim olarak kayıtlara alınan ama vergisel açıdan kabul edilmeyen ve beyannamede vergi matrahına eklenen unsurları ise ?ilaveler" olarak adlandırıyoruz.
 
Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

İrem35 ' Alıntı:
yani burada kayıt nizamına uyulmuyor değil mi?
gider tahakkuku yerine diğer ticari borçlar hesabının kullanılması MUGTB ne göre yanlış mı? değerlendirilir.
Çünkü hani Türk Telekomünikasyon A.Ş. yada Elektrik Dağ.A.Ş. de Aboneler için gelir tahakkuku mu yapıyor? yoksa bizim bildiğimiz 120 hesap mı? kullanılıyor..

Ayırdığınız karşılıklar henüz faturaya bağlanmadığı için gider tahakkuklar hesabında kaydedilmesi uygun olur. Faturaya bağlandığı anda 381 hesabı kapatıp ilgili firmanın cari hesabına alınması doğru olur diye dusunuyorum
 
Ynt: 381-Gider Tahakkukları Dönem Sonu İşleyişi Hk.

(2) Yine vergi mevzuatı açısından yapılması zorunlu olmayan ancak işletmenin tabii olduğu diğer yasal mevzuat açısından yapmak zorunda olduğu gider tahakkuku kayıtlara kanunen kabul edilmeyen gider olarak yazılmadıysa, beyanname üzerinde ayrıca ilave olarak dikkate alınır.

üstad sağolun aynen dediğim buydu
 
Üst