4/a 4/b

Üyelik
10 Kas 2009
Mesajlar
23
merhaba kolay gelsin, hayırlı cumalar,

4/a sigortalı olarak çalışmakta olan 1 kişi yeni kurulan şirkete ortak olarak başladığında 4/a sigortalılığı devam etmesi gerekmezmi bağkur neden 4/a devam ederken 4/b ye geçirmiş olabilir. yardımlarınız için şimdiden tşklr.
 
Ynt: 4/a 4/b

DİLEKÇE VERİN DÜZELTTİRİN fakat çalıştığı firmaya ortak olmuşsa bence doğru uygulama
 
Ynt: 4/a 4/b

Sayın By.Serhat;
V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI

Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.
1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.
2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.
3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.
7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.
9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

Sizinde de dediğiniz gibi çakışma olması halinde ilk sigortalılık hali dikkate alınır fakat arada bir gün bile boşluk olursa o zaman Bağkur a geçmiş olur.
 
Ynt: 4/a 4/b

Cevaplarınız için tşklr.....
farklı firmada çalışıyor.
benim anlamadığım bu kaydı yapan memur sigortalı olduğunu görmüyormu da böle saçma bir işlem yapıyor. bıktım bu devletle uğraşmaktan, yol yakınken dönsemmi acaba : )
 
Üst