4. Dönem Geçici Vergi Beyanı

Üyelik
9 Şub 2006
Mesajlar
32
Konum
adana
4. döneme ait Geçici Vergi Beyannamesinin kalkması gerektiğini düşünüyorum. sebebi ise zaten Mart ve Nisan aylarında
vereceğimiz yıllık beyannamelerde işyerinin K/Z durumunu bildiriyoruz. Şubat ayında vergisini ödeyen çoğu işletmeler önemli
bir durum olmadıkça yıllık vergi ödemiyorlar. 4. dönem geçici vergi beyannamesi kalksa da yıllık vergi için hazırlıklar
daha uygun bir zamana yayılsa daha iyi olur. çünkü 20 ocakta KDV beyannameleri verilkten sonra geçici vergi hesaplamaları
için 20 günlük bir zaman kalıyor ve bence bu yeterli değil.
 
Sayın ozgurberk,
Son döneme ilişkin geçici verginin ödeme süresinin sonu 17 Şubat akşamıdır. Aynı yılın gelir vergisi beyannamesi 1 Mart, kurumlar vergisi beyannamesi ise 1 Nisan tarihinden itibaren verilecektir. Görüldüğü üzere 12 veya 43 gün sonrasında alınabilecek bir vergi için, geçici vergi istemek hem mükelleflere ek bir külfet hem de idareye daha fazla iş yükü getirmektedir. Diğer yandan geçici verginin beyan zamanına kadar zaten ilgili yıla ilişkin muhasebe işlemleri tamamlanmak ve dönem kazancı tespit edilmek zorundadır. Dönem kesin kazancının tespit edileceği bir ortamda geçici vergi beyanı yaptırmanın fazla anlamlı olmadığı ortadadır.

Geçici vergi sisteminden amaç; vergi gelirlerinin bir an önce devlet kasasına girmesini sağlayacak bir ön/peşin vergileme yapmaktır. Bu amaçla alınan ve ön vergileme niteliğinde olan geçici verginin kesin vergileme takvimine çok yakın tarihle alınması, istenilen etkinin ortaya çıkmasını engelleyebilecektir. Dolayısıyla kesin vergi takvimine bu kadar yakın tarihte istenilen son dönem geçici vergi beyanı amaca hizmet etmeyecektir.
 
Her iki mesaja da yürekten katılıyorum, geçici vergi müessesesinin amacını ilk üç dönem için verilen beyannameler zaten gerçekleştiriyor.

Son dönem verilen geçici vergi beyannamesi yıllık beyannamenin konusuna giren bir hesaplamayı gerektiriyor, gereksizliği aşikar.

Kaldırılması çok yerinde olurdu.
 
Sermaye ve Ticari Mallar için Katsayı oranı

Değerli arkadaşlar,

Bilanço usulüne tabi Kuyumcu mükellefime Enflasyon Düzeltmesi yapacağımdan Sermaye ve Mallar için 2005/4 Dönem Geçiçi vergi için açıklanan Katsayı oranlarını bilen varsa acilen cevap yazsın Malumunuz yarın son günü

İyi çalışmalar...
 
Geçici Vergi beyanı tamamen kalkmalıdır bence. DEvletin kasasınageç girecek para enflasyon karşısında zaten erimememektedir artık. Bu yüzden fiyatlar genel düzeyinin aynı kaldığı şartlarda devletin kasasına erken para girmesinin bir esprisi yoktur. (KAldıki 1 sene sona paralar aynı periyodlarda alındığı için zaman çizgisi üzerinde erken geç tahsilat kavramının etkisi olmayacaktır.)

Ya da erken tahsilat isteniyorsa bu mükellefi maliyete itmeyecek değişik bir anahtar ile olabilir. Mesela bir önceki verginin belli bir yüzdesi gibi.
 
geçici vergi beyannamelerinin tamamen kaldırılması gerektiğine ben de katılıyorum önceki yıllarda olduğu gibi sabit orandan alınsa bizler içinde iyi olacak bu vergi beyan dönemlerinin bu kadar sıkıştırılması nedeniyle bizler nefes alamaz hale geldik özellikle bu günlerde bir baksanıza kasım 2005 geçici aralık 2005 tastikler cari hesap mutabakatları ocak 2006 devirler ilan reklam vergileri şubat hadi bir daha geçici mart gelir nisan kurum mayıs yine yine geçici hele geçen yıl tamamen bitmiştik bu kargaşaya bir de enflasyon düzeltmeleri eklendi çoluk cocuğun yüzüne hasret kaldık bir de başka işlerle uğraşanlar diyor ki ne yapacaksın bu kadar parayı çuvalamı dolduracaksın sanki tahsilat yapabiliyoruz da
 
Arkadaşlar merak etmeyin. Zaten kaldırılıyor. ismmmo.org.tr adresinde buna ilişkin kanun taslağını göreceksiniz.

1. Beyanname verme ve ödeme süreleri değişiyor.
2.Geçici vergi 4 aylık dönemler itibariyle verilecek. Yani yılda 3 kere.
3. Fakat kanun diyor ki; son dönem geçici vergi beyannamesi verilmez.
Dolayısıyla yılda iki kere geçici vergi beyannamesi verilecek ve son dönemin geçici vergi beyannamesi verilmeyecek, kurumlar vergisi beyannamesiyle beyan edilmiş olacak.
4. Artık yıl içinde kesinti yoluyla ödenen vergileri ödenecek geçici vergiden mahsup edebileceğiz. Daha önceden bunu kurumlar vergisinden mahsup edebiliyorduk.
(TABİ TÜM BUNLAR KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİYLE OLACAK)
 
DÜZELTME :
Arkadaşlar yukarıdaki yazımın 4. maddesindeki hatalı yazımı düzeltiyorum.

Yeni kanun taslağında da Geçici vergi dönemlerinde Yıl içinde kesinti suretiyle ödenen vergilerin mahsubunda değişiklik yok.

Yani eskisi gibi kesinti yoluyla ödediğimiz gelir vergisini ödenecek geçici vergiden mahsup edebiliyoruz. (YILLARA SARİ İŞLERDE KESİLEN STOPAJ HARİÇ)
 
Üst