4 İşçi Çalışması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tanca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
bir işyerinde 4 işçi çalışıyor işçilerden biri istifa edip aynı gün işi bırakıyor parasını istiyor işverende ihbar süren vardı gel çalış ihbarını kullan maaşını al bende yerine eleman bulayım diyor ama iş kanunu bu firmada uygulanmaz diyenler var nasıl olmalı?
 
İş Kanununun 17. maddesi gereğince İşçinin ihbar öneline uymadan ayrılmasında işverenin tazminat ödeme zorunluluğu yoktur.
 
İstisnalar Madde 4 -Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu Kanun hükümleriuygulanmaz; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) 50'den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım veorman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri, d) Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarakevlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde, e) Ev hizmetlerinde, f) İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında, g) Sporcular hakkında, h) Rehabilite edilenler hakkında, ı) 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 ncimaddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde.

İş kanunun uygulanmayacağı işler yukarı belirtilenlerdir.
Belirtilenlerden birine uyan durum varsa, iş kanunu hükümleri uygulanmaz.
Bir ofiste çalışan 10milyon tl iş yapan 4 kişiden bahsetmiştiniz daha önce , doğrudan iş kanununa bağlı çalışanlarsınız bence.
 
4857 sayılı İş Kanununun uygulanmayacağı yerleri sayın Keremcem belirtmiş.Ancak burada belli koşullar var;
4857 sayılı İş Kanunu veya Basın İş Kanunu kapsamında çalışan bir işçiye, o işyerinin belli şartları taşıması halinde İş Kanununda İş Güvence hükümleri uygulanacağı belirtilmiştir.
Nedir bu şartlar;
1-İşyerinde otuz ve daha fazla işçi çalıştırılıyor olması,
2-İşçinin en az altı aylık kıdeme sahip olması,
3-İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olması,
4-İşçinin kısaca işyerini idare eden işveren vekillerinde olmaması gerekir.

Eğer işyeriniz bu şartları taşımıyorsa, fesih için geçerli bir sebebin gösterilme zorunluluğu yoktur.Ancak iş güvence hükümleri uygulanmasa dahi her iki tarafın ihbar önellerine uyma zorunluluğu vardır.

Sizin durumunuza gelince işi bırakan işçiniz ihbar sürelerine uymak zorundadır.Ya kıdemi oranında ihbar süresi kadar çalışacak yada o süreye ait ihbar tazminatını size ödemek şartıyla işten ayrılabilecektir.Aksi halde ihbar öneli içinde iş görme borcunu yerine getirmediğinden dolayı dava açabilirsiniz.
 
Üst