Ynt: 45 Nolu satıra uyarı geliyor.?
Sn.Zindan
Kredi kartı pos incelemeleri 3 yıldır yapılıyor, maliye vedop uygulamasına geçtikten sonra bankalarla zaten online olmuşlardı.Maliyedehi hesap sahibi ile arası iyi olan gidip pos dökümünü zaten alabiliyordu.Şimdi yakın zamanlarda kullanıcılarada açtılar herkes maliyenin ne gördüğünü görebilecek.Sizinda bahsettiğiniz gibi mükellefe bir yazı geliyor ve izahat isteniyor, Tutmama nedenlerinin neler olabileceğide zaten yazı içerisinde mükellefe açıklanıyor.İzahıtınız olumlu karşılanırsa problem yok...%100 Tutması gerekmiyor...(tarama kontrol servisleri işle ilgilenir)
Bir firmam ile Gelen yazılar örnek olrak aynen şöyle..
02/2007 döneminden 17.000.-
05/2007 döneminden 100.000.-
08/2007 döneminden 1.000.-
12/2007 döneminden 10.000.- TOPLAM 118.000.- tutarında MATRAH FARKI ve KDV beyanınızla tutarsızlıklar oluşmuştur.Sebeplerini 15 gün içinde bildirmeniz aksi halde .....vs.
Geçirdiğim 3 pos incelemesi ile ilgili savunmalarımı size açıklıyorum..
Aynı konu üzerine daha öncedende yazmıştım yine yazıyorum....
Öncelikle şunu söylemeliyimki Aylık kredi kartı satış rakamları ile , KDV matrahınızın tutmayacağı %90 dır, Gerçekten tutması gerekiyorsa tutturun ama,Sakın afaki tutturmayada çalışmayın...Çünki tutmama nedenleri çok farklı ve olasıdır, gerekçelerini izah ederek de inceleme aşılabilir.
benim Yaşanmış örneklerim ve vergi inceleme memuruna örnek izahatlarım;( fatura ve slip ibraz ederek)
toptan satışlarda Dönem kaymalarına ÖRNEK.
-25 ocakta 10.000.- ytl pos çektim, faturasını 4 şubatta kestim.(Fatura ünvanı ile Slip ünvan uyarsa iyi olur)
-30 haziranda Faturasını kestim, 1 hafta vadeli 6 temmuzda postan tahsilatını yaptım...
-10 şubatta 10.000.-ytl fatura kestim,5000 ytl 10 mart'da 5000 ytl 10 nisanda pos çektim.
-fatura tahsilat veznesine ait posları bile sormuşlardı(iski,turkcell,gibi)biliyorsunuz tahsilat vezneleri bunlara sadece tahsilat yapar ama faturasını kesemez.
-Eğer sadece perakende yapıyorsanız bile bu sizin vadeli çalışmayacaksınız anlamı çıkarmaz.
-şirket nakit ihtiyacını kendi pos cihazlarını kullanarak,karşılamış olabilir..(önemli)
-Başka firmanın satışlarını kendi pos cihazlarınızdan tahsilat yapmış olabilir.(aynı adreste iki firma veya komşunun ricası)
sonuç olarak bir döneme ait pos gelirinin faturası 2 ay önden kesmiş olabileceğiniz gibi, faturasını kesmiş olduğunuz malın veya hizmetin tahsilatını halen yapmamışda olabilirsiniz.Pos tahsilatı olduğu gibi satış işlemi gerçekten olmayada bilir.Erken tahsilat kdv doğurmaz......Memurla öpüşdük ayrıldık.
(sonra bana rica etti bir usulsüzlük kessem olurmu...! iyi hadi kes dedim seni mi kırıcam..)
panik yapmanıza gerek yok...