fonradar

4562 Sayılı Osb Kanununun 21.maddesi Hk.

zarha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
469
4562 sayılı organize sanayi bölgeler kanununun 21.maddesinde şöyle denilmektedir.

Madde 21 – OSB tüzel kişiliği, bu Kanunun uygulanması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

Atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerden, belediyelerce atıksu bedeli alınmaz.


Fakat KDV Kanununun 17-4.k maddesinde aynı tüzel kişilik için sadece arsa ve işyeri teslimleri konusunu KDV den muaf tutmaktadır. Doalyısıyla tüzel kişilik verdiği hizmetler doayısıyla defterdarlıktan aldığı görüş doğrultusunda faturalandırma işlemi yapmaktadır.

Bununla ilgili iki kanun arasında tutarsızlık görülmektedir.

4562 sayılı organize sanayi bölgeler kanunu özel bir kanun niteliğindedir. Bu nedenle genel hukuk düzenimiz içerisinde aksine kanun hükümleri bulunsa dahi ÖZEL kanun hükümleri uygulanır diye bilmekteyim.

Dolayısıyla, OSB tüzel kişiliği her türlü iş ve işlemlerinde KDV den muaf mıdır değil midir?
 
Ynt: 4562 Sayılı Osb Kanununun 21.maddesi Hk.

Merhaba,
KDV Kanununun "İstisnaların sınırı" başlıklı 19. maddesine göre diğer kanunlardaki istisna ve muaflıklar geçerli değildir. Herhangi bir istisna için KDV kanununa madde eklemek veya değişiklik yapmak gereklidir.

3065 Sayılı Kanun' Alıntı:
Madde 19 - 1. Diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisnahükümleri bu vergi bakımından geçersizdir. Katma değer vergisineilişkin istisna ve muafiyetler ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya buKanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir.
2. Uluslararası anlaşma hükümleri saklıdır.
 
Ynt: 4562 Sayılı Osb Kanununun 21.maddesi Hk.

Hocam bunu da biliyorum ama, kanunun içinde yazsa dahi özel kanun de farklı bir şekilde, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır diyor.(Ayrım yok ki, her türlü ne demek) Bu nedenle genel hukuk düzenimiz içerisinde aksine kanun hükümleri bulunsa dahi ÖZEL kanun hükümleri uygulanır diye bilmekteyim.
 
Ynt: 4562 Sayılı Osb Kanununun 21.maddesi Hk.

Merhabalar

Bu konuda sayın Zehra haklı. Gerçi KDV?da özel kanundur ama bir kurala göre sonra yürürlüğe giren özel kanun hükümleri öncekinin üzerindedir. KDV 1983 tarihinde, OSBK. ise.2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle OSB. Tüzel kişiline ait işlemlerin KDV?den muaf tutulması gerekir.

Dikkat edilirse KDV 17/k maddesi ile getirilen istisna da 4369 sayılı kanunla 1998 yılında, yani OSB kanunundan önce getirilmiştir. Diğer taraftan KDVK 17/4. madde ile getirilen muafiyet değil istisnadır. Bunlar ayrı şeylerdir. Zehra hanımın bu işin üzerine gitmesi öneririm.
......................................................................
 
Üst