5 Yıl Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı Hak Etmesi.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Arkadaşlar,

Bir işyerinde 5 yıl boyunca çalışan işçi isterse kendi isteği ile kıdem tazminatı alarak işten ayrılabileceğini söylüyorlar, doğrumudur, aradım bilgi ama bulamadım.

Bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

Teşekkürler.

Ynt: 5 Yıl Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı Hak Etmesi.?

Doğru değildir.

15 yıl 3600 gün olmalı.

http://www.alitezel.com/tezel/yazi_goster.php?id=2665

Kimlerin kıdem tazminatı alabileceği konusu 1475 sayılı İş Kanunu?nun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Normal şartlarda istifa edene kıdem tazminatı verilmemektedir. Ancak kademeli emeklilikle ilgili 4447 Sayılı Kanun?la 1999 yılında yapılan yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalılara kıdem tazminatı verilmesi gerekmektedir.

Buna ilişkin düzenlemede ?506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde işçilere kıdem tazminatı ödenir? hükmü getirilmiştir.

Daha önce SGK tarafından 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen işçilerin kıdem tazminatı alabileceklerine ilişkin yazı verilmemekteydi.

Ancak, artık sigorta müdürlükleri 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen sigortalılara bu şekilde bir belge vermektedir.

ZİNDAN ' Alıntı:
Arkadaşlar,

Bir işyerinde 5 yıl boyunca çalışan işçi isterse kendi isteği ile kıdem tazminatı alarak işten ayrılabileceğini söylüyorlar, doğrumudur, aradım bilgi ama bulamadım.

Bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

Teşekkürler.

iş kanuna göre böyle bişey söz konusu olamaz.

İşçiler arasında dolaşan bir rivayet sanırım.

Teşekkürler arkadaşlar.

Yaşlılık aylığı alma şartlarının en az hizmet süresi ve prim gün şartlarını yerine getirdiyse elbette alabilir.

böyle birşey iş kanunda yok

Emeklilik nedeniyle ayrılmada illa 5 yıl çalışmak gerekmez, 1 yıl ve üzeri çalışması olan gerekli belgeyi sgk'dan alır ve kıdem alarak işten ayrılabilir.