6552 Sayılı Yasada Kasa Hesabı Düzeltmesi.

mustafakutlu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2012
Mesajlar
307
Konum
hatay
merhaba üstadlar tasfiyede olan bir şirketimizi en geç yıl sonuna kadar kapatacağız.2 aydırda pasif halde olan şirketimiz.şimdi ben 2013 yılı için kasa da mevcut olmayan para için 6552 yasanın 74. maddesinde dayanarak %3 vergi ödeyeceğim.muhasebe kaytlarınıda yapacam.zaten tasfiyede olduğumuz için geçici vergi yapmadığımızdan onlarla alakalı bir sıkıntıyok.bu değişiklikten sonra 2014 yılı için ne yapmalıyım.nasıl bir yol izlemelim?
 
Sayın mustafakutlu;

Adı,adım gidelim.

**tasfiyede olan bir şirketimizi en geç yıl sonuna kadar kapatacağız.2 aydırda pasif halde olan şirketimiz.

--Hayırlı olsun

**şimdi ben 2013 yılı için kasa da mevcut olmayan para için 6552 yasanın 74. maddesinde dayanarak %3 vergi ödeyeceğim.muhasebe kaytlarınıda yapacam.

--Mükemmel

**zaten tasfiyede olduğumuz için geçici vergi yapmadığımızdan onlarla alakalı bir sıkıntıyok.

--yok

**bu değişiklikten sonra 2014 yılı için ne yapmalıyım.nasıl bir yol izlemelim?

--Tasfiye sonu Kurumlar beyannamesini verirken bunları 689-Diğ.Olg.Dışı Gid.ve Zarar hesabına yazarken diğer yönden de K.K.E.G olarak beyannameye ekle

Ayrıca burası önemli buraya dikkat (Geçmişte kasa'ya adat hesaplamadığın varsayımıyla)

Bu fıkra kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmez; beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez. Bu fıkra uyarınca beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz.


Tasarıya göre “Bu fıkra uyarınca beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz” denilmektedir. Bu düzenlemenin aynısı 6111 sayılı Yasada da bulunmaktadır. 6111 sayılı Kanunun 1 Numaralı Tebliğinde “… Kurumlar vergisi mükelleflerince 6111 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, yapılan beyanla ilgili olarak söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacaktır…” denilmekte idi. Yani kar dağıtımı boyutuyla işlem yapılmayacağı Tebliğle açıkça ifade edilmişti.


Taslakta da benzer bir düzenlemeye yer verilmiştir. Taslak düzenlemesine göre, “Kurumlar vergisi mükelleflerince 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmü uyarınca, yapılan beyanla ilgili olarak, söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacaktır”.

Yani burada ilave tarhiyat yapılmayacak vergi, kar dağıtımına bağlı vergi-stopaj-dir. Kurumlar vergisine yönelik olarak tarhiyat yapılmayacağına dair bir düzenleme yoktur. Bu nedenle de 74’üncü madde kapsamında yasadan faydalananlara vergi daireleri geçmişe yönelik adat (faiz) hesaplanmadığından bahisle inceleme yapabilecek ve ilave tarhiyat çıkarabilecektir.

Ayrıca bu tutar tasfiye durumunda ortaklara dağıtılmış kar payı olarak kabul edilebilir . O zamanda Kar dağıtımına bağlı Stopaj doğar.
 
teşekkür ederim üstadım.birde şimdi kasa hesabını 6552 ye göre düzenleyeceğim. 2014 açılış bilanço mu bu yaptığım düzenlemeye göre takrar yapacağım.yalnız 2013 kurumlarını da düzeltme zorunluluğum var mı acaba?
 
Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Mevcut Olmayan Kasa Mevcudu Ve
Ortaklardan Alacaklar Hakkında Beyanı Nedeniyle 2014 Yılı 1-2. Dönemlere Ait

Kurum Geçici Vergi Düzeltme Beyanı

6552 sayılı Kanunun 74. maddesi hükmü kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi
mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme
yapılması gerektiği hallerde beyanname verme süresi içinde gerekli düzeltme işlemlerinin
yapılması mümkün bulunmaktadır.
Bu çerçevede, hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan kurumlar vergisi mükelleflerinin
anılan madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle, ilgili dönem matrahlarında bir
düzeltme ihtiyacı doğması halinde, beyan tarihi itibarıyla 2014 hesap döneminin sona ermiş
bulunan geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi beyanlarını 31/12/2014 tarihine
(bu tarih dahil) kadar düzeltebilmeleri mümkün bulunmaktadır. Özel hesap dönemi
kullanan mükelleflerin ise anılan madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle
düzeltme gerekmesi halinde, beyan tarihi itibarıyla cari hesap döneminin sona ermiş bulunan
geçici vergi beyanlarını aynı tarihe kadar düzeltebilmeleri mümkündür.
Bu kapsama giren düzeltme işlemleri nedeniyle vergi dairelerince yapılacak ek tarhiyatlar için
herhangi bir ceza veya faiz aranmayacaktır.
 
üstadım tasfiyede olduğumuzdan geçici vergi düzeltmesi yapmadığımdan dolayı 2013 kurumları da düzeltmeyeceğim.doğru anladım herhalde
 
2013 hesap dönemine ilişkin olarak adatlandırma yapmanız gereken bir işleminiz varsa düzeltmeniz gerekecektir. Zira, durum bir vergi incelemesi sırasında tespit edilirse cezalı tarhiyat yapılabilir.
 
Üst