fonradar

657 ye Tabiyim. Adi Şirket Açabilir miyim?

Üyelik
8 Eki 2008
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
iyi akşamlar uzun zamandır adi şirket ile ilgili araştırmalar yapıyorum sitenizdende bir takım araştırmalar yaptım ancak aklıma bazı sorular takıldı. Daha önce bilgisayar satış mağasında çalıştım ama şirket kurulumu ve muhasebe hakkında yeterli bilgiye sahip değilim.Bunları maddeler halinde sırayacağım umarım bana yardımcı olabilirsiniz.

Ben ve arkadaşım bilgisayar öğretmeniz ( 657 ye tabiyiz ). Bilgisayar alış ve satışı yapan bir adi şirket kurmak istiyoruz.

1. İkimiz ortak olarak adi şirket kurabilirmiyiz. Eğer kuramazsak memur olmayan başka ildeki iki kişi adına açıp bulunduğumuz ilde şirket işlemlerini vekaleten kendimiz yürütebilirmiyiz. veya sizce başka bir yol var mı?

2. Kurulum maaliyeti ne olur.

3. Bilgisayar toptancısına bayi olmak için benden
bir firma; Vergi Levhası,İmza Sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi (Özellikle faaliyet alanı bölümü. Sicil gazetesi olmayan şirketlerde yoklama belgesi), Cari Kart Bilgi Formu istiyor
başka bir firma ise Şahıs Firmaları için;İmza sirkülerinin fotokopisi. (Firma sahibinin imzası ve sirkülerdeki imza ile sözleşmedeki imza birebir olmalıdır, Vergi Levhası fotokopisi, Faaliyet Belgesi fotokopisi,Yoklama Fişi fotokopisi, Hüviyet Fotokopisi (Önlü - arkalı)
adi şirket kurulursa bu belgeleri temin edip bayi olabilirmiyim .


şimdiden teşekkürler
Fatih SEL
 
Ynt: 657 ye Tabiyim. Adi Şirket Açabilir miyim?

Sayın Fatih bey;
Siz 657'ye tabi olduğunuza göre kendi kanununuzu bizden daha iyi biliyor olmanız gerekli!
657 de tabi kişiler ticari faaliyette bulunamazlar. Adi Şirkette olsa, ( adi şirketten kastım adi ortaklıktır)şahıs mükellefiyetide olsa hiç bir şekilde ticaret yapamazsanız ancak limited ve anonim şirketlerde müdür ve kanuni temsilci yada yönetim kurulu üyesi olmadan ortak olabilirsiniz.
Başka ildeki memur olmayan kişiler konusunda da vekalet işi sizin işinizi kısmen çözüyor gibi görünsede genel olarak bakıldığında ticaret risk, sorumluluk ve uzmanlık gerektirir. Sürekli sorun yaşarsınız diye düşünüyorum.
Kurulum maliyetleri ile ilgili olarakda hizmetin bedeli her yerde farklı olur diye düşüyorum. Çalışmaya başladığınızda meslek mensubu arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır.
Son sorunuzla ilgili olarakda adi şirket kurduğunuzu varsayarsak ( hakkınızda çalıştığınız kurum tarafından savunma ve yasal işlem başlatılır) bayilerin sizden istediği evrakları ticaret siciline tescil ederseniz temin edebilirsiniz. zaten kuruluş aşamasında bu evraklara sahip olacaksınız ve bir çoğu sizin elinizde olacak.
Başka bir yol için siz ve arkadaşınızın ortak olacağı bir limited şirket kurabilirisiniz ki bu da maliyetli ve daha riskli bir işlemdir.
Devlet memuru olmanız sebebiyle yasal olarak size önerebileceğimiz bir şey olamaz diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.
 
Ynt: 657 ye Tabiyim. Adi Şirket Açabilir miyim?

diyelimki başkası üzerine şirketi açtık sigorta primi yani bağkura aylık ortalama 200 ytl civarı ödemek gerekiyor bundan nasıl kurtulabiliriz bir yolu varmıdır
 
Ynt: 657 ye Tabiyim. Adi Şirket Açabilir miyim?

kaçak kuçak iş yapmayın 200 ytl primi ödeyemeyecekseniz şirket açmanın bir anlamı olmaz hep bana olmaz bu işler ticaret yapacaksan çalışanında karşılığı vermelisin kimsenin hakkını da yemeyim :) siz devlet % 1 -2 zam verince veryansın ediyorsanız bırakın çalıştırdığınız kişininde sigortasını yapın ve bu dönüşümü olacaktır dolaylı olarak ;)
 
Üst