fonradar

681 Nolu Hesap Önceki Dönem Gider ve Zararlar

Üyelik
4 Nis 2006
Mesajlar
29
merhaba arkadaşlar 681 önceki dönem gider ve zararlar hakkında görüşlerinizi almak istiyorum.
bu hesabı hangi durumlarda ve şartlarda kullanabiliriz?
mesala geçmiş dönemde 180 nolu hesapdan giderleştirilmemiş tutarlar için kullanabilirmiyiz.

saygılarımla
 
Ynt: 681 Nolu Hesap Önceki Dönem Gider ve Zararlar

Sayın Bgezer:
Sy.Murat Yıldız,ın konuyla ilgili çalışmasını aktarıyorum.
ii - Önceki Dönem Gider ve Zararları (681)

Cari dönemden önceki döneme ait olan ve bu dönemlerin tablolarına hata yada unutulma nedeni ile yansıtılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarların gösterildiği hesaptır.

Örneğin önceki döneme ait bir gider faturasının kayıt dışında kaldığı önceki döneme ait kayıtların kapatılmasından sonra anlaşılmış ise bu gider belgesinin ?681-Önceki Dönem Gider ve Zararları? hesabına alınması gerekir. Ancak, dönemsellik ilkesi gereği bu tür giderler kanunen kabul edilmeyen gider olup, hesap dönemi geçtiği için KDV de indirilemez.

Önceki dönemde satın alındığı halde aktife kaydedilmesi unutulan amortismana tabi iktisadi kıymetler alış bedeli üzerinden aktifleştirilir. Bunlara ait önceki yıl amortismanı ayrılmış sayılan amortisman olarak kanunen kabul edilmeyen gider yazılır.

Bu şekilde kaydı unutulan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin kayıt dışı kaldığı yıllara ait KDV?leri indirim konusu edilmemelidir.

Yapılmakta olan yatırımlarla ve yıllara yaygın inşaat ve onarma işleriyle ilgili olan bu tür giderlerin hesap dönemi kapanmış olsa dahi yatırım veya inşaat işi devam ettiği için ilgili bulunduğu hesaba kaydedilebilir düşüncesindeyiz. Ancak hesap dönemi geçtiği için bu tür belgelerdeki KDV indirim konusu edilmemelidir.

Ayrıca, inşaat işlerinde geçici kabulün yapıldığı yıldan sonraki yıllarda yapılacak giderler unutma veya hatadan kaynaklanmadığı için bu hesapta izlenmez. 68 gruptaki boş hesaplardan birisi veya 689 nolu hesap kullanılabilir.
Selamlar
 
Ynt: 681 Nolu Hesap Önceki Dönem Gider ve Zararlar

sn haluk bey ilginize teşekkür ederim
fakat lokal olarak düşünürsek finansman gideri olarak 180 nolu hesaba alınmış ve sonradan döneme ait olmasına rağmen giderleştirlmemiş tutarlar için fikrinizi almak isterim.180 nolu hesapta 01.01.2007 dönem başında açılışı olan
fakat bir önceki döneme ait olan bu gider 681 alınabilir mi?
 
Ynt: 681 Nolu Hesap Önceki Dönem Gider ve Zararlar

Sayın bgezer
681 hesaba alın ve kkeg lere ekleyin dönemi gectiginden dolayı
kolay gelsin
 
Üst