fonradar

7143 Sayılı Kanun

ADAY ADAYI

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Eki 2009
Mesajlar
123
Konum
İSTANBUL
Merhaba,
7143 sayılı kanunda ortaklar ile ilgili hesapların düzeltilmesi ile ilgili 131-231-331 hesapları net farkını düzeltme imkanı getirildiği gibi ortaklar ile ilgili diğer hesaplarında düzeltile bileceği ibaresi de var örnek şirket ortağı daha önce tedarikçimize kendi hesabından yaptığı ödemeler var ama tabi kayıtlara yansımamış durumda yani tedarikçi hala alacaklı görünüyor, aynı zamanda ortağımız o tutarın çok üstünde de şirkete borçlu burada düzeltme işlemi ne şekilde olacak, beyannameye hesap kodu olarak tedarikçinin kodunu mu yazacağız durumlar çok karışık.
 
a) Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2017 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini bu Kanunun yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilirler.

Kasa fazlası ve ortaklardan net alacaklar için düzeltme yapabilirsiniz. Anlattığınız işlemde ortağınızın işletme adına yaptığı ödeme vs. işlemlerin kayıtlarını yapıp sonrasında ortaklardan net alacaklar rakamı kalır ise düzeltme yapabilirsiniz.
Bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemler kapsamında beyan edilecek hesapların içeriği önemli. Ortaklardan alacak olan bir işlemi diğer hesaplara yazmışsanız o zaman yazabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst