fonradar

720 Direk İşçilik Giderleri

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
Saygıdeğer forumdaşlar. KDV iadesi için yeminli mali müşavire program yedeği ile evrakları vermiştim. Şimdi karşıtlar geldi ve yeminli birkaç düzeltme istiyor. Şimdi ben işçilere verilen yemeği 730 Nolu hesapta muhasebeleştirmiştim. Yeminli de yok 720 nolu hesabın altında olacak diyor. adamı kırmak da istemedim.tek düzen hesap planında ben böyle bir uygulama ile karşılaşmadım. acaba kaçırdığım bir yer mi var? görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum. İşlerinizde başarılar dilerim.

720. Direkt İşçilik Giderleri Hesabı :

Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar. Bu giderler hangi mamül veya mamül grubu için harcandığı izlenebilen ve herhangi bir dağıtım anahtarına gerek duymadan, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilen işçilik giderlerinden oluşur.
 
Ynt: 720 Direk İşçilik Giderleri

Bu yorum meselesidir. Net bir cevabı olduğunu sanmıyorum. Ancak benim de uygulamam 730 şeklindedir.
 
Ynt: 720 Direk İşçilik Giderleri

Yeminlinin görüşü doğru. Ancak şöyle doğru; bahsettiğiniz işçilikler KDV iadesiyle ilgili üretilen malın bünyesine giren işçilikler ise, bunlar için yapılan her türlü giderler( taşıma gideri, yemek gideri vs.) 720 ile ilişkilendirilir. Eğer endirekt işçilik varsa o zaman verilen yemek gideride 730 nolu hesabı kullanmanız yerindedir
 
Ynt: 720 Direk İşçilik Giderleri

Sayın stajyer35
Zaten 730 nolu hesaba giren bütün giderlerin de iadesini alabiliyorsun. Üretilen malın bünyesine giren giderleri 720 ile ilişkilendirirsek 730 nolu hesap kullanılmaz, sizin ilişkinlendirmenize göre 710 dahi kullanılmayabilir.Cevabın için teşekkür ederim ama 720 nolu hesabın kullanılması bana ters geliyor.
 
Ynt: 720 Direk İşçilik Giderleri

sayın Özbek,
tabiki 730 nolu hesaba giren giderlerinde üretilen malın maliyetine yansıtıp iadesini alabilirsiniz. Ancak burada önemli olan nokta; direkt ve endirekt işçilik ayrımını yapabilmeniz. Tekrar söylüyorum ürettiğiniz malın bünyesine doğrudan doğruya işçilik etki ediyorsa ve bu işçilikle ilgili SGK İşveren payı, ikramiyeler,giyim,yakacak, izin ücretleri hariç; diğer giderler ( personel taşıma, personel yemeği vs.) 720 .Direkt İşçilik hesabına kaydedilmesi TDHP 7/A seçeneğinin bir gereğidir.
Eğer bahsedilen işçiliklerin bir kısmı direkt ( yani malın üretimine etki ediyor), bir kısmı endirekt ise ve bu işçiliere yemek veriliyosa; direkt işçilikler için 720 nolu hesabın altında, endirekt işçilikler ise 730 nolu hesabın altında takip etmeniz gerekir.
Örnek veriyorum tekstil işletmesi iseniz; makina başındaki işçi malı dikiyor, üretime doğrudan yüklendiği için bu işçinin yukarıda saydığım giderler haricindeki bütün giderleri 720 nolu hesapla ilişkilendirilir. Aynı işletmede bu makinaların elektriği ile bakımı yada sanayi ütüsünün elektriği bakımı ile ilgilenen işçi endirekt işçilik sayılır. Bu makinacı ve elektrikçi aynı yerde yemek yiyorsa işte burada 720-730 ayrımı yapılır. Demek istediğim buydu.

Bahsettiğiniz konu ile alakalı işçilikler hakkında bilgim bulunmadığından bir örnek üzerinde izah etmek istedim.
Ben yinede yeminlinin görüşünün yukarıda izah ettiğim sebebler dahilinde haklı olduğunu düşünüyorum.
Saygılar
 
Ynt: 720 Direk İşçilik Giderleri

rıza özbek ' Alıntı:
Saygıdeğer forumdaşlar. KDV iadesi için yeminli mali müşavire program yedeği ile evrakları vermiştim. Şimdi karşıtlar geldi ve yeminli birkaç düzeltme istiyor. Şimdi ben işçilere verilen yemeği 730 Nolu hesapta muhasebeleştirmiştim. Yeminli de yok 720 nolu hesabın altında olacak diyor. adamı kırmak da istemedim.tek düzen hesap planında ben böyle bir uygulama ile karşılaşmadım. acaba kaçırdığım bir yer mi var? görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum. İşlerinizde başarılar dilerim.

720. Direkt İşçilik Giderleri Hesabı :

Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar. Bu giderler hangi mamül veya mamül grubu için harcandığı izlenebilen ve herhangi bir dağıtım anahtarına gerek duymadan, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilen işçilik giderlerinden oluşur.

Sevgili formdaşım

YMM'ninizin söylemek istediği bu mamülün işçiliğinde çalışanların yediği yemeğin o mamüle isabet eden kısmını görmek istemsidir. Geri kalanı ise endirekt işçilik olarak düşünmesidir.Bunuda Excel'de bir dağıtım anahtarı yardımı ile yapabilirsin.

ferhat
 
Merhaba arkadaşlar;

Benim bu konuda ki yorumum (5 yıl ymm çalışımşlığım ile) YMMliğin kastı KDV iadesinde bulunan genel giderlerin üretime katkı oranının izahıdır. Biz bunu maliyet muhasebesi ile gerçekleştiriyoruz ve kullandığımız hesaplardan 710 ve 720 direkt giderler olup mamüllere doğrudan hiç bir "anahtar" kullanılmaksızın yüklenebiliyor ancak 730 giderleri hesap altında çok çeşitlilik göstemekle birlikte ürünlere esas üretim ve yardımcı üretim gider yerleri olarak 1. dağıtım yapıldıktan sonra şirketinizin benimsediği 2. dağıtım ve yine şirketinizin benimsediği "maliyetlendirme" tekniklerini kullanarak 3. dağıım birim mal ve toplam maliyetlere ulaşılabilir.

Bunlar zaten genel olarak bildiğimiz şeyler benim görüşüm ise işçi ücretleri (kastım ham ücrettir mesai bile sipariş için mi yoksa talebe yetişmekle mi yapılışına göre farklılık gösterir) ve kullanılan hammadde direkt olarak yansıtılmalı diğer unsurlar arasında 730, 760 ve 770 ayrımı iyi yapılarak kaydedilip 730 dağıtılmalıdır. Personel servisi işçinin direkt maliyeti değildir. Bu sebeple "Servis" 730 nolu hesaba kaydedilirken ayrıca "yardımcı üretim gider merkezi" adı altında giderleri toplanmalı ve personel sayısına göre Esas üretim gider yerlerine dağıtılmalıdır. Buda KDV iade raporuna istinaden gelen KDV kontrol raporu ve eksiklik yazısında excel tabloda dağıtım ve hesaplamalar detaylandırılarak gösterilmelidir.

Tüm dostlara saygılarla,
H.Murat TÜRKKAN
 
Üst