8 yıl önceki işyeri acil...

Üyelik
18 Eki 2008
Mesajlar
1
arkadaşlar 2000 yılında konyada açtıgım işyeri aradan 3-4 ay geçtikten sonra soyuldu bende olayların fazla uzamaması için muhasebecime yazar kasamlar beraber gittim ve kapatma işlemlerini başlattım... şuanda başka bir şirkete ortak oluyorum... işyeri terk gözüktüğü için bir sorun çıkarmı? ve bu konuda neler yapmam gerekir... eğer kalmış ise vergi borcum şuanda zaman aşımına uğramışmıdır?
 
Ynt: 8 yıl önceki işyeri acil...

tahakkuk eden bir vorcun var ise (o yıl için) zamanaşımına uğramıştır. fakat vergi daireleri için bir vergiyi zamanaşımına uğratmak soruşturma nedeni sayıldığından (vergi daireleri uygulama yönergesi) o yıla ait vermediğin beyannameler için büyük çoğunlukla takdir komisyonuna sevk edilmiş olmalısın. Takdir komisyonu kararı ile birlikte süreyi göz önüne alsığımızda 200 yılına ait olarak vermediğin beyannamelerine ait takdir edilmiş bir tutar varsa zamanaşımına uğramamış olması muhtemel. En iyi çözüm vergi dairene giderek hakkında takdir komisyonu kararı olup olmadığı ve re'sen takdir edilen bir tutar var ise de bu tutarın ödenmesi olacaktır. bunun dışında tahsil zamanaşımına doğru takdir edilen bir tutar var ise vergi dairesi icra yoluyla tahsil işlemine gidebilir. bu durum içini karartmasın Takdir komisyonlarında genelde bu tip kısa süreli mükellefiyetler için genelde sıfır matrah takdir edildiği çok olmuştur. diğer çalınma ve yeni iş yerine ortak olma konusunu biraz daha açarsan yardımcı olmaya çalışırım. İyi Çalışmalar.
 
Ynt: 8 yıl önceki işyeri acil...

tarikkeskin ' Alıntı:
... eğer kalmış ise vergi borcum şuanda zaman aşımına uğramışmıdır?
Bu gibi durumlarda zaman aşımı olmaması için adınıza 1 kuruş gibi bir ödeme girerler ve zaman aşımı süresi tekrar başlar.
 
Ynt: 8 yıl önceki işyeri acil...

Bu konuda kanun maddesi aşağıda olduğu gibi açıktır.

"(2365 sayılı Kanunun 54'üncü maddesiyle eklenen fıkra) (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle değişik 414'üncü madde hükmüyle belirlenen tutar, Yürürlük: 29.7.1998) Değeri 50.000.000.- lirayı(*)(378 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2008'den itibaren 600, -YTL) aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 50.000.000.- lirayı (378 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2008'den itibaren 600, -YTL) aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır."

VUK 313. maddenin 3. fıkrasında belirtildiği gibi sadece 600 YTL'yi geçmeyen alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. hükmünde "yazılabilir ibaresi mükellefe seçimlik bir hak vermiştir. bu nedenle uygulamada çokca gördüğümüz üzere mükellefin 600 YTL'yi geçmeyen cins alımlarında bu tutarın toplamını gider olarak yazabildiği gibi amortismana tabi tutarak giderleştirmeside caizdir.

Ayrıca 600 YTL'yi geçmeyip de iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük sağlayan parçalarda toplam olarak dikkate alınması ve amortismana tabi tutulması gerekir. örneğin; işyerine bir tv sistemi kuran mükellef bu sistemdeki parçaların her birini 600 YTL'den daha az tutara satın almış olabilir ancak TV sistemi teknik açıdan bütünlük teşkil ettiğinden 600 YTL'den daha az tutarlı tüm parçalar ayrı ayrı gider yazılması yerine amortismana tabi tutulmalıdır. buda 600 YTL'nin altındaki tüm yıpranmaya tabi iktisadi varlıkların direk olarak gider yazılamayacağını göstermektedir. İyi Çalışmalar.
 
Ynt: 8 yıl önceki işyeri acil...

son cevap başka bir konuya aittir. yanlışlık için özür dilerim.
 
Üst